EXCELSIOR: A fost permisă intrarea grupului de români la Cancun

După apelul făcut de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și intervenția directă a ministrului de Externe (mexican) Marcelo Ebrard, în această după-amiază a intrat în țara noastră un grup de 120 de români care fuseseră reținuți de agenți ai Institutului Național de Migrație pe Aeroportul Internațional din Cancun, Quintana Roo, de sâmbătă.

După ce a fost difuzată știrea, grație reclamaţiilor făcute de turiștii români, 102 au fost deportați ieri de autoritățile INM pentru că nu ar fi îndeplinit cerințele de intrare pe teritoriul național, în ciuda faptului că aveau pașaport și plăți la hotelurile de pe Riviera Maya.

Ministrul român Bogdan Aurescu a calificat ca „inadmisibilă”, „ostilă” și „arbitrară” atitudinea agenților și a cerut sprijinul omologului său mexican. După-amiază, consulul român la Quintana Roo, Eduardo Albor, a raportat că intrarea cuvenită a grupului de turiști era deja procesată. „Mulțumesc biroului INAMI din Quintana Roo și guvernatorului Carlos Joaquín González pentru intervenția favorabilă„, a spus el. Ionuţ Vâlcu, însărcinat cu afaceri al României în Mexic, a anunțat și el rezoluția favorabilă. „Sunt la aeroportul din Cancun, unde intrarea turiștilor români care au avut probleme în ultimele zile la controlul imigrației se termină favorabil. Îi mulțumesc în special lui Marcelo Ebrard pentru tot sprijinul acordat”, a spus el. Răspunsul secretarului Ebrard Casaubón a fost: „Lucrăm cu sprijinul INAMI, astfel încât să nu se mai întâmple o asemenea situație. Românii întotdeauna sunt bineveniți în Mexic.” Până acum, Secretaría de Gobernación (Ministerul de Interne), de care depinde Institutul Național pentru Migrație, condus de Francisco Garduño, nu a emis informații oficiale în acest sens.

Autor: Enrique Sánchez

https://www.excelsior.com.mx/nacional/permiten-entrada-de-grupo-de-rumanos-a-cancun/1430774/

EXCELSIOR (Mexic), 4 februarie 2021