Navalnîi a refuzat să pledeze vinovat în dosarul în care este acuzat de defăimarea unui veteran

Aleksei Navalnîi a refuzat să pledeze vinovat în dosarul în care este acuzat de defăimarea veteranului celui de-Al Doilea Război Mondial Ignat Arteomenko, relatează corespondentul RIA NOVOSTI aflat la sediul Tribunalului Babuşkinsk. Acuzatul a adăugat că nu l-a cunoscut niciodată pe Arteomenko. Dosarul împotriva lui Navalnîi a fost deschis din cauza comentariilor sale făcute la o înregistrare video în care Arteomenko a vorbit în sprijinul modificărilor Constituției Federaţiei Ruse. Navalnîi este acuzat de defăimare.
Şedinţa în procesul în care Aleksei Navalnî este acuzat de defăimarea unui veteran de război, a fost reluată, după o pauză de o oră, mai relatează corespondentul Agenţiei de presă RIA NOVOSTI. Procesul este judecat de instanța Babuşkinsk din Moscova. Navalnîi a studiat materialele din dosar și a discutat cu avocații săi.
Veteranul participă la audiere, prin intermediul unei conexiuni video. Diplomați străini sunt, de asemenea, prezenți în sală.
La sfârșitul lunii august, instanța din Rusia a decis suspendarea procesului de defăimare, din cauza îmbolnăvirii bloggerului, Navalnîi se afla în Germania, dar s-a întors în Rusia, unde a fost reținut la solicitarea Serviciului Federal al Penitenciarelor, FSIN, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, iar Tribunalul Simonovsk a înclocuit o sentinţă de suspendare cu una de executare a pedepsei, într-un alt dosar acuzat de delapidarea companiei Yves Rocher.
În dosarul de defăimare, Navalnîi riscă o amendă sau muncă în folosul comunităţii. După adoptarea amendamentelor la Constituție, în temeiul acestui articol, este posibilă o pedeapsă mult mai aspră – închisoare – dar ea nu poate fi aplicată retroactiv, cazurilor inițiate anterior adoptării amendamentelor./vdraguta/sdm2

(www.ria.ru – 5 februarie)