Rezultate încurajatoare ale studiilor preliminare pentru un tratament al COVID-19, dezvoltat la un centru medical din Tel Aviv

Un nou tratament împotriva coronavirusului, dezvoltat la Centrul Medical Ichilov, din Tel Aviv, a ajuns la finalul primei etape a studiilor clinice şi pare să fi ajutat la recuperarea rapidă a mai multor pacienţi cu forme moderate şi severe de COVID-19.

Anunţând „un progres uriaş”, reprezentanţii spitalului au afirmat că substanţa EXO-CD24, dezvoltată de profesorul Nadir Arber, a fost administrată la 30 de pacienţi în stare moderată sau gravă, iar toţi 30 şi-au revenit – 29 dintre aceştia într-un interval de trei până la cinci zile.

Medicamentul luptă împotriva „furtunii de citokine” – o suprareacţie potenţial letală a sistemului imunitar la infecţia cu coronavirus, considerată responsabilă pentru majoritatea deceselor asociate COVID-19. Medicamentul foloseşte exozomi – mici vezicule ce transportă materialele dintre celule – pentru a duce în plămâni o proteină numită CD24, pe care Arber a cercetat-o timp de câteva decenii. „Această proteină este situată pe suprafaţa celulelor şi are un cunoscut rol important în reglarea sistemului imunitar”, a declarat cercetătorul Shiran Shapira, de la laboratorul lui Arber. Proteina ajută la calmarea sistemului imunitar, pentru reducerea furtunii. „Preparatul este inhalat o dată pe zi, timp de câteva minute, pe o durată de cinci zile”, a spus Arber, adăugând: „Preparatul este direcţionat exact în inima furtunii – plămânii – aşa că, spre deosebire de alte formule (…) care restrâng selectiv o anumită citokină, sau acţionează general, însă cauzează multe efecte secundare, EXO-CD24 este administrat local, are o acţiune largă şi fără efecte secundare.”

Medicamentul va trece acum la următoarele etape de testare, însă oficialii spitalului îl consideră, deja, un posibil factor decisiv în contracararea formelor grave de COVID-19. Directorul spitalui Ichilov, Roni Gamzu, a declarat că cercetarea este „avansată şi sofisticată şi poate salva pacienţii de coronavirus. Rezultatele studiului de fază întâi sunt excelente şi ne dau încredere în metoda pe care Arber o studiază de mai mulţi ani în laboratorul său”. „Sunt mândru că aici, la Ichilov, aducem, probabil, un remediu albastru şi alb la o pandemie îngrozitoare”, a conchis directorul spitalului din Tel Aviv./mbrotacel/cpodea

https://www.timesofisrael.com – 5 februarie