Cancelarul austriac a anunțat că este dispus să se vaccineze cu vaccinul rusesc Sputnik V

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat că este dispus să fie vaccinat împotriva coronavirusului cu vaccinul rusesc Sputnik V sau cu un preparat chinez, dacă acestea sunt aprobate în Uniunea Europeană.
„Da, (sunt dispus, n.r. RIA NOVOSTI), dacă vaccinurile sunt aprobate în Europa”, a declarat Kurz, într-un interviu acordat ziarului „Welt am Sonntag”, răspunzând astfel la o întrebare legată de acest subiect. Afirmaţiile cancelarului sunt citate de Agenția austriacă APA. Cancelarul a mai adăugat că, în cazul aprobării de către Uniunea Europeană a vaccinului rusesc sau a celui chinezesc, Austria este dispusă să organizeze fabricarea lor în ţară. În acest context, Kurz a subliniat că, cele mai importante lucruri în cazul vaccinurilor sunt „eficiența, siguranța și accesibilitatea” lor, și nu desfășurarea unor „lupte geopolitice”.
Vaccinul Sputnik V este primul medicament din lume creat pentru prevenirea şi profilaxia COVID-19. Ministerul Sănătății din Rusia l-a înregistrat pe la mijlocul lunii august 2020. Vaccinul a fost creat de Centrul „N.F.Gamalei” pe baza studierii aprofundate a platformei vectorului de adenovirus uman.
În cursul acestei săptămâni, publicația științifică de prestigiu „The Lancet” a publicat un material ce conţine rezultatele celei de-a treia etape de testare a vaccinului Sputnik V pe voluntari. Studiile au confirmat siguranța ridicată a vaccinului rus și eficacitatea sa la un nivel de 91,6 la sută.
Utilizarea vaccinului Sputnik V a fost aprobată deja în 21 de țări: Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua și Republica Srpska (entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban și Myanmar.
(www.ria.ru – 7 februarie)/vdraguta