2021.február 8.

Díjazták a „Colectiv” nevű klub tragédiájáról szóló filmet

Tegnap este Londonban, a Filmkritikusok Díjkiosztó Gáláján – amelyet a világjárvány miatt az online térben rendeztek meg – a dokumentumfilm kategóriában az Alexander Nanau rendezte „Colectiv” kapta a legjobb filmnek járó díjat. A film az egészségügyi rendszer korrupciójáról szóló oknyomozó riport, amely a bukaresti szórakozóhelyen bekövetkezett baleset után egy évvel készült el. A filmet Románia Oscar-díjra is jelölte a legjobb nemzetközi film kategóriában. A londoni filmgála legértékesebb trófeáit az amerikai „Nomadland” és a „Saint Maud” nevű brit horrorfilm kapták. (RADOR Hírügynökség)

Az elmúlt hétvégén 183 esetben kellett a hegyimentőknek a bajbajutottak segítségére sietni

A „Salvamont” Országos Diszpécserszolgálata szerint az elmúlt 24 órában aggasztóan sok riasztást kaptak. A legtöbb hívást Brassó megyében rögzítették. Ugyanakkor 60 esetben a turisták tájékoztatást kértek s sípályák állapotáról, vagy tanácsokat arról, hogy milyen túraútvonalakat válasszanak. (Radio România Actualităţi)

A héten a parlament megkezdi a költségvetési törvény vitáját

Florin Câţu miniszterelnök elmondta, hogy a kormány egy sor takarékossági intézkedést épített be a jogszabályba. Ezek eredményeként a munkavállalók számára járó bérpótlékok egy részét megszüntetik, illetve csökkentik. Eltörlik a diákok ingyenes vasúti utazását, a vakációs jegyeket és csökkentik az ebédjegyek értékét is. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt 7%-on belül kell tartani.

Ezzel szemben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu szükségköltségvetésnek nevezte a tervezetet és emlékeztetett rá, hogy pártja kidolgozott egy alternatív költségvetést és a parlamenti vita során fenn fogják tartani módosító indítványaikat. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor azt is javasolja, hogy még a héten kerüljön sor parlamenti vitanapra a romániai kórházak helyzetéről. Ennek érdekében a szociáldemokraták meghívták a parlamentbe Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Ugyanakkor az ellenzék kezdeményezi az egészségügyi miniszter lemondásáról szóló parlamenti indítvány elfogadását, akinek azt róják fel, hogy felelősek a „Matei Balş” Járványügyi Intézetben bekövetkezett tragédiáért. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Energiaügyi Szabályozó Hatóság (ANRE) ellenőrzi a piaci szereplőket

A kontroll célja az, hogy megvizsgálják miként léptetik életbe az energiaszolgáltatók a szabadpiac bevezetésére vonatkozó rendelkezéseket. Az ANRE által kiadott közlemény szerint ellenőrzik, hogy a szolgáltatók tájékoztatták-e 15 napon belül a kérvényezőket arról, hogy milyen feltételek mellett biztosítják a szabadpiacon az energiaszolgáltatást. Ugyancsak figyelemmel kísérik a szerződésekben szereplő határidők és feltételek teljesítését, valamint a telefonos információs központok (call-center) működését. (RADOR Hírügynökség)

Az iskolákban ma megkezdődött a második félév

A diákok többsége fizikailag is visszatér a tantermekbe. A most kezdődő tanítási időszak 17 hétig tart (február 8-tól június 18-ig).

A ma kezdődő szemeszterben a hatóságok figyelembe veszik a járványügyi helyzetet. Azokon a településeken amelyek járványügyi szempontból zöld zónában vannak, minden diák elmegy az iskolába. A sárga színjelzésű zónákban az óvodások, és az elemi iskolások, valamint a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek mennek fizikailag is iskolába. A vörös színjelzésű településeken csak az óvodások és az elemi iskolások látogatják óvodát, illetve az iskolát, míg ott ahol karantén van érvényben, kizárólag online oktatás folyik. (Radio România Actualităţi)