2021. február 9

A kiadások csökkentése érdekében a kormánykoalició a pártok finanszirozását 30%-al szoritja le

A kiadás-csökkentési terveket a 7,1 százaléknyi GDP-arányos hiány szemlőtt tartásával kénytelen folyatni a kormánykoalició. A járvány komolyan megtépászta a gazdaságot és a kiadásokból mintegy két milliárd lejt kell lefaragni. Emiatt a kormány úgy döntött, hogy az idén nem adja meg a vakációs jegyeket, a pártok finanszirozását 30%-al csökkenti, illetve korlátozza vagy akár törli az állami intézmények dolgozóinak mostanig járó pótlékokat. A veszteséggel működö állami társaságok sem lesznek jobb helyzetben, ha nem dolgoznak ki egy átszervezési programot, nyilatkozta a miniszterelnök. „Tisztáztunk néhány intézkedést, amit sürgösségi rendeletbe foglalunk vagy parlamenti módositással hagyunk hová.Olyan bértövényt dolgozunk ki, amely a pótlékokat az ágazat teljesitményétől teszi függővé. Ezeknek a vállalatoknak vagy lesz átszervezési programjuk vagy úgy járunk el mind a tavaly, azaz korlátozzuk a veszteséges vállalatok szubvencionálását”, fűzte hozzá Florin Cîțu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

Szerdán indul az előjegyzés az AstraZeneca oltására

Szerdán indul az előjegyzés az AstraZeneca által fejlesztett védőoltásra, mig maga az oltás február 15-én kezdődik. Az oltási kampány lebonyolításával megbízott Andrei Baciu egészségügyi államtitkár a román közszolgálati rádiónak leszögezte: „A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat közölte, hogy februárban 20%-al kevesebb oltóanyagot szállit Romániának, de lévén, hogy más oltóanyagokat is engedélyeznek, amelyekből országunk is részesül, minden bizonnyal szeptemberig a lakosság 70%-át sikerül beoltani. Az AstraZeneca gyártótól az első szakaszban, 81 ezer adag vakcina érkezett, mig a napokban további 88.800.000 adagot várunk, amelyet országszerte létrehozott 180 oltási központhoz juttatunk el”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

A Nagy-Britanniába utazó személyeknek két tesztet kell végezniük a SARS-CoV-2 kimutatására

A Nagy-Britanniába utazó személyeknek (ideértve Romániát is) megérkezésük első tiz napjában két tesztet kell végezniük a SARS-CoV-2 kimutatására. A mostanig alkalmazott szabályok továbbra is érvényesek, meyek szerint utazás előtt egy negativ tesztet kell felmutatni, illetve belépve Nagy-Britanniába tiz napig karanténba kell vonulni. A brit hatóságok az emlitett két teszt segitségével próbálják ellenörzés alatt tartani az új tipusú koronavirus-mutációkat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

Bukarestben tárgyaltak a Befektetésekért és európai projektekért felelős minisztérium és a Romániai Municípiumok Egyesületének képviselői

A Befektetésekért és európai projektekért felelős minisztérium  képviselői kedden a Romániai Municípiumok Egyesületének reprezentánsaival folytattak megbeszélést. A polgármesterek azt kérték a kormánytól, hogy tegye hozzáférhetővé a Nemzeti helyreállítási tervet a városok finanszírozására, mind a gazdasági fejlődés szempontjából, mind pedig a közigazgatás megreformálást előmozditó projektek számára. Emil Boc, az egyesület elnöke, elmondta, hogy a szervezet szorgalmazta a projektek  egységes, országos szinten érvényes gyakorlat alapján történő elbirálását is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

A cukorbetegségben szenvedők is kaphatnak koronavirus elleni vakcinát

A cukorbetegségben szenvedők is megkaphatják a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca gyártók által kifejlesztett koronavirus elleni oltóanyagot, hangsúlyozta keddi közleményében az egészségügyi minisztérium. Az országos oltási stratégia értelmében a cukorbetegek a második szakaszban jogosultak a koronavírus elleni oltásra. Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek megkapják az oltást, mivel esetükben súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhat a koronavírus. A szakemberek azt ajánlják, hogy a beoltástól számitott 48 órában ellenörizzék figyelmesen a vércukorszintet és fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

Gănciulescu Rozália – RADOR