Proiectul bugetului de stat va fi adoptat săptămâna viitoare

Realizator: Adoptarea proiectului bugetului de stat a fost amânată din nou pentru săptămâna viitoare în condiții de pandemie, cu cheltuieli foarte mari pentru sănătate. Construcția bugetară este dificilă și ieri liderii coaliției au decis să taie de unde se poate. Așa că pensiile nu vor mai crește din septembrie, ci de la 1 ianuarie 2022, iar bugetarii nu vor mai primi tichete de vacanță anul acesta. Trebuie făcute economii de aproape două miliarde de lei și ar putea fi eliminate și unele sporuri, care erau acordate unor angajați la stat. Amalia Bojescu are toate informațiile după întâlnirea coaliției de guvernare.
Reporter: Un exemplu este sporul COVID, pe care l-au primit angajații din prefecturi de un an încoace și care era în valoare de 30% din salariul de bază. Tot pentru a face economii, indemnizația de hrană pe care o primesc angajații de la stat ar putea fi redusă. Alocațiile copiilor vor rămâne neschimbate anul acesta, dar se ia în calcul reducerea subvenției pentru transportul studenților, iar pensiile din sistemul de stat vor crește de la 1 ianuarie 2022, după cum declara președintele PNL, Ludovic Orban.
Ludovic Orban: La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat, şi anume compensarea în proporție de 100% a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie. Nu se emit noi vouchere de vacanță, pentru că sunt vouchere de vacanță care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021.
Reporter: La discuțiile din coaliţie a fost prezent și premierul Florin Cîțu, care spunea că ținta de deficit asumată rămâne între 7% și 7,1%. Şeful executivului a mai anunțat că proiectul bugetului de stat pentru acest an este aproape gata, iar guvernul urmează să pună în dezbatere publică documentul, cel mai probabil miercuri. Pasul următor va fi adoptarea în guvern, săptămâna viitoare, și în parlament până în 20 februarie.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie)