Se înmulţesc acuzaţiile la adresa Frontex

Conform site-ului Uniunii Europene, Frontex este Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă şi a fost înființată în anul 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. În calitate de agenție a Uniunii Europene Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen. Până în anul 2021, personalul agenției va număra aproximativ 1 000 de membri, aproape un sfert dintre aceștia fiind detașați din statele membre și urmând să revină la locurile de muncă din țările lor după încheierea mandatului la Frontex.
Primele probleme cu această instituţie au apărut încă la începutul lunii decembrie 2020, când Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a solicitat demisia şefului agenţiei, Fabrice Leggeri. În ultima perioadă însă, agenţia este supusă unor adevărate tiruri ale oficialilor europeni – scrie Die Zeit. Potrivit unor informaţii Frontex ar fi participat la procese de expulzări ilegale pe Marea Mediteraniană. La adresa instituţiei au apărut şi acuzaţii de fraudă, de mobbing (teroare psihică repetată asupra unor persoane) şi legături cu nişte lobbişti, care nu figurează în registrul de transparenţă al Uniunii Europene (lista grupurilor de lobbi care îşi declară activitatea şi contactele cu decidenţii din cadrul UE). Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a demarat investigaţiile în aceste cazuri. Erik Marqurdt, deputatul în Parlamentul European, reprezentantul verzilor din Germania, a declarat pentru ziarul german că a identificat care sunt problemele şi de ce schimbarea conducătorului Frontex nu ar aduce schimbări substanţiale. Eurodeputatul – care este membru în comisia de anchetă care verifică acuzaţiile aduse Frontex-ului – a spus că amănuntele cercetărilor nu sunt publice, însă întrebarea de bază este, „dacă nu cumva s-au concentrat în mâini prea puţine, puteri prea mari în ceea ce priveşte decizii privind cheltuirea banilor”. Fabrice Leggeri poate decide singur despre foarte multe lucruri legate de extinderea agenţiei. S-a mai pus problema că există nereguli în legătură cu plata unui program software al unei firme poloneze, care nu funcţionează. Era datoria directorului să semnaleze acest caz către OLAF, însă Leggeri a ţinut în secret acest lucru. Se află în derulare şi cercetările privind participarea Frontex în expulzări ilegale. Sâmbătă, Günter Bruckhardt, directorul administrativ al asociaţiei civice germane Pro Asyl, a solicitat ministrului de interne federal, Horst Seehofer ca Germania să-şi retragă toţi funcţionarii din Frontext până la clarificarea completă a acestor acuzaţii – scrie Agenţia de ştiri DPA, citată de portalul merkur.de. Potrivit informaţiilor publicaţiei, Leggeri personal a împiedicat aceste cercetări. Marquardt afirmă că la Frontex sunt probleme structurale, care nu pot fi remediate doar prin schimbarea conducătorului instituţiei. Mai mult decât atât, nici încălcările legilor de către statele membre nu pot fi oprite prin schimbarea şefului Frontex.
Agenţia este obligată nu doar prin mandatul său să respecte drepturile omului, dar trebuia să angajeze 40 de observatori în acest domeniu până la data de 5 decembrie, însă până acum nu a început nici măcar recrutarea acestora. Marquardt a declarat că Parlamentul European, prin comisia de anchetă amintită, vrea să consulte documentele Frontex ca să clarifice cât mai repede acuzaţiile, şi să obţină transparenţa deplină în acest caz. „La terminarea controlului trebuie să fim capabili să spunem ce fel de schimbări sunt necesare la agenţie, ca activitatea acesteia să fie controlabilă şi să funcţioneze cu respectarea drepturilor omului” – spune eurodeputatul, care a adăugat că arma cea mai eficientă a legislativului european este faptul că anual decide cu privire la bugetul Frontex, şi poate retrage bani de la instituţie, dacă aceasta nu-și respectă mandatul. Aceasta este o posibilitate mai realistă decât presiunea majorităţii ţărilor membre asupra Frontex. Eurodeputatul este de părere că sarcina oricărei organizaţii de apărare a frontierelor trebuie să fie apărarea legalităţii, prevenirea infracţiunilor, combaterea traficului de arme, droguri şi de persoane, respectarea drepturilor omului şi nu împiedicarea cu orice preţ a imigranţilor. Refugiaţilor trebuie să le fie respectat dreptul de a depune cereri de azil, iar analiza acestora „nu trebuie făcută lovind cu parul”, ci cu respectarea principiilor statului de drept – spunea Marquardt.
Opiniile eurodeputatului sunt împărtăşite şi de comisarul european pentru afacerile interne, Ylva Johansson, care a declarat vineri pentru AFP – citată de Televiziunea France 24 – că „sunt foarte îngrijoraţi” din cauza Frontex, care o să aibă cele mai mari puteri dintre toate agenţiile UE. „Avem nevoie de un Frontex puternic şi stabil, care funcţionează bine” – a declarat oficialul.

Székely Ervin, RADOR