2021. február 10

A kormány jóváhagyja a Bukarestet elkerülő körgyűrű nyomvonalán található 1.728 magánépület kisajátitását

A szerdai kormányüléen jóváhagyják a Bukarestet elkerülő körgyűrű nyomvonalán található 1.728 magánépület kisajátitási eljárásának megkezdését, amely több Giurgiu és Ilfov megyei települést érint. Ugyanakkor egy határozattervezetet is elfogadnak a nemzeti és közösségi jogszabályok harmónizálására. Megjegyzendő, hogy 2019 és 2023 közötti időszakban a szőlő- és borágazatot uniós alapokból támogatják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

A szociáldemokrata képviselők egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellen

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői szerdán egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellen. Ez az első egyszerű bizalmatlansági inditvány a Florin Cîţu vezette kormány ellen. A szociáldemokraták elitélik a „cselekvés hiányát az egészségügyi minisztérium szintjén”. Mi több, Alexandru Rafila PSD-képviselő úgy vélte, hogy a minisztérium nyilvánvalóan bebizonyitotta: nem képes kezelni a járványügyi helyzetet. „E bizalmatlansági inditvány minden bizonnyal a páciensek által meghúzott vészjel is. Megértem, hogy másfél hónap rövid idő, de nem annyira rövid, hogy ne lehetett volna sikeresen kezelni a legfontosabb népegészségügyi problémát, mint amilyen, például, a koronavirus-fertőzések kezelésén kivül a más egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés”, hangsúlyozta Alexandru Rafila, hozzáfűzve, hogy a szociáldemokraták nem számitanak a többi parlamenti pártokra az inditvány megszavazását illetően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

A paradicsomtermelők elégedetlenségüknek adtak hangot a támogatások megvonása miatt

Néhány száz Mehedinţi megyei pardicsomtermelő elégedetlenségének adott hangot a kormány döntése miatt, mely értelmében az idén megvonják az ágazat támogatását. A termelők szerint a szubvenciónak köszönhetően az utóbbi három évben sikerült bőviteni és korszerűsiteni a termelési kapacitást. A három ezer eurós paradicsomtermesztési támogatással az emberek növelték a termelési helyiségeket és biztositották az üvegházi fűtést. Az emberek elégedetlenek, mivel úgy gondolják, hogy a szubvenció más zöldségekre való kiterjesztése helyett most teljesen megvonják az állami támogatást, ami azt jelenti, hogy a román zöldségtermesztés még inkább összeomlik. Statisztikai adatok szerint az elmúlt években Románia több mint 80 millió kiló paradicsomot importált évente – és ez történt olyan körülmények között, hogy szubvencionálták a paradicsomtermesztést -, e termék importálása és exportálása tekintetében a kereskedelmi hiány több mint 100 millió dollár lévén. Románia elsősorban Törökországból, Olaszországból, Spanyolországból és Németországból importál paradicsomot, de odajutottunk, hogy már Albániából is importálunk.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Tiltakozott az Alfa Kartel Szakszervezeti Szövetség

Az Alfa Kartel Szakszervezeti Szövetséghez társult több tucatnyi szakszervezeti tag tiltakozott a tegnap is, két órán át, a pénzügyminisztérium épülete előtt, elégedetlenségüknek adva hangot a megállapitott minimálbér és a költségvetési szférában dolgozók jövedelmének befagyasztása, illetve csökkentése, valamint a vakációs jegyek idei megvonása miatt. Marisu Ionescu, a Rendőrség Országos Szakszervezetének elnöke szerint „egy felelős kormánynak folytatnia kellene az utóbbi tiz évben elért eredményeket és igy öt év alatt Romániában is a minimálbér elérheti az ezer eurós szintet, erre van lehetőség, mivel Románia e gazdag ország”. A vakációs jegyek megvonásával kapcsolatosan igy vélekedett: „A vakációs jegyek értékének egyrésze visszakerül a román gazdaságba. Ezek munkahelyeket biztositottak!” A tiltakozások folytatódnak. A Sanitas szakszervezet és a nyugdijasok szakszervezete is már bejelentette, hogy elégedetlenek és tiltakozó akciókban kezdenek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes: A kormány célja a GDP-arányos 7,1% költségvetési hiány fenntartása

Az idei költségvetés-tervezetre utalva, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerdán kijelentette, hogy a kormány célja a GDP-arányos 7,1% költségvetési hiány fenntartása, ami kevesebb kiadást feltételez az elmút évhez képest. Mint hozzáfűzte, az év folyamán átszervezésekre is sor kerül a központi közigazgatás szintjén. „A 7,1%-os költségvetési hiánycél ambíciózus, bátor célkitűzés, de egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évhez viszonyítva idén az államháztartási kiadások szintje alacsonyabb lesz. A költségvetés biztosítani fogja azokat a beruházásokat és infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre a román gazdaság növekedésének beindításához szükség van. A tavalyi 10% körüli költségvetési hiányt 7,1%-ra levinni jelentős erőfeszítés árán lehet. Ez az a pénz, amelyet szétoszthatunk és elkölthetünk 2021-ben anélkül, hogy sem a fizetések, sem a nyugdíjak, de még a beruházások sem álljanak le és ne legyen kárukra”, hangsúlyozta Kelemen Hunor. Florin Cîţu miniszterelnök bejeletése szerint a költségvetés-tervezetet szerdán bocsátják társadalmi vitára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)
Gănciulescu Rozália, RADOR