Impeachment-ul împotriva lui Donald Trump alimentează „trumpismul”

Senatul american a început ieri dezbaterea impeachment-ului al cărui scop este sancţionarea fostului preşedinte Donald Trump, pentru că la data de 6 ianuarie i-a îndemnat pe susţinătorii săi să împiedice confirmarea victoriei în alegeri pe contracandidatul său, Joe Biden. Potrivit opiniei experţilor, camera superioară a legislativului american îl va achita şi de data aceasta pe Trump. Despre acest subiect şi despre criza Partidului Republican în general, presa americană – şi nu numai – a publicat mai multe analize interesante.
Cei mai mulţi republicani din Congresul Statelor Unite sunt fideli trumpismului, chiar dacă după asaltul asupra Capitoliului mai mulţi dintre aceștia i-au întors spatele fostului preşedinte – scrie The Washington Post. Republicanii însă au dat înapoi în chestiunea impeacment-ului, mai mult decât atât, organizaţiile locale ale Partidului Republican i-au sancţionat pe acei deputaţi care în Camera Deputaţilor au votat în favoarea demiterii. Cei care au crezut că după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă Partidul Republican va renunţa dintr-o dată la trumpism, nu au înţeles că nu Trump a fost cauza populismului autoritar, ci succesul lui a fost rezultatul unui proces mai profund – scrie în articolul său Pippa Norris, profesorul de politologie din Universitatea Harvard. Potrivit autorului, teoria ne învaţă că în mod normal cei mai mulţi votanţi sunt în centrul scalei politice, astfel după mari înfrângeri, partidele raţionale încearcă să-i orienteze pe simpatizanţii lor către centrul eşichierului politic. Dacă nu fac acest lucru şi preferă zona extremelor, atunci alegătorii lor „rămân în junglă”, adică se izolează şi devin incompatibili cu sistemele democratice. Sub conducerea lui Trump Partidul Republican a pierdut Congresul, Senatul şi Casa Albă. Orice partid raţional în această situaţie ar trebui să constate riscurile trumpismului şi ar trebui să se deplaseze pe zona centru-dreapta. Acest lucru însă nu se poate realiza repede. Reconstrucţia unui partid este un proces de durată şi de obicei începe după înfrângeri majore. Reformele rapide sunt împiedicate de patru factori:
1/ Partidul Republican şi-a asumat valori populiste, ceea ce înseamnă că în lupta pentru putere sunt gata să submineze principiile democratice, aşa cum fac cei din AfD în Germania, în Partidul Libertăţii Austriece şi în Fidesz din Ungaria. Valorile autoritarismului nu au fost asimilate doar de Trump, ci de întreg Partidul Republican.
2/ Pentru republicani diversitatea nu este o şansă, ci un pericol. De aceea cred că alegerile au fost fraudate, pentru că partidul şi-a pierdut treptat credinţa că respectând principiile democratice poate să câştige Casa Albă. În loc să se adapteze la situaţia creată, republicanii au considerat diversitatea etnică şi rasială crescândă un pericol, care ameninţă supravieţuirea partidului. De aceea nu s-au apropiat de centrul eşichierului politic, ci au încercat să controleze Congresul, modificând regulile în favoarea lor.
3/ Sistemul electoral american îi avantajează pe republicani (în 2016 Trump a câştigat Casa Albă, deşi a primit cu 3 milioane de voturi mai puţine decât Hillary Clinton). Acest lucru îi demotivează oarecum pe reprezentanţii partidului ca să-şi mărească popularitatea. Cu alte cuvinte, nu sunt obligaţi să ia în considerare opţiunile electoratului, pentru că se bazează pe avantajul structural al sistemului.
4/ Există şi o inerţie în ceea ce priveşte schimbarea orientării politice. Deputaţii şi majoritatea senatorilor au fost aleşi sub mandatul lui Trump şi nu văd de ce ar trebui acum să-şi nuanţeze mesajele politice.
Portalul FiveThirtyEight scrie că speranţa republicanilor este că dezbaterea afacerilor lui Trump în Senat, în cadrul procedurii de impeachment nu este un subiect popular, mai mult le dă ocazie pentru un contraatac, arătând citate din discursurile democraţilor, în care aceştia ar fi sprijinit violenţa.
În alte ordine de idei – scrie Politico – lui Joe Biden nu-i convine acum dezbaterea impeachmentului în Senat. Succesul preşedinţiei lui depinde de modul în care va reuşi să gestioneze lupta împotriva pandemiei şi de măsurile adoptate pentru relansarea economiei şi redeschiderea şcolilor. De aceea este interesat ca pachetul de legi care face posibile intervenţiile guvernamentale rapide să fie adoptat cât mai repede în Senat. Dezbaterea impeachmentului nu numai că va întârzia procesul legislativ, dar va intensifica disputele dintre democraţi şi republicani şi creează o atmosferă nefavorabilă adoptării reformelor necesare.
Székely Ervin, RADOR