Principalele măsuri pe care le are în vedere guvernul

Realizator: Proiecția bugetară se bazează pe reducerea mai multor categorii de cheltuieli, incluse într-o ordonanță de urgență al cărei proiect a fost discutat astăzi și ar urma să fie adoptat la începutul săptămânii viitoare. Petruţa Obrejan, cu principalele măsuri pe care guvernul intenționează să le aplice.
Reporter: Veniturile pensionarilor rămân neschimbate în acest an. O majorare a punctului de pensie se va produce, spunea premierul Florin Cîțu, abia de la 1 ianuarie anul viitor.
Florin Cîţu: Punctul pensie este 1.442 de lei, mai mare decât a fost punctul de pensie mediu anul trecut. Efortul suplimentar prin creșterea pensiilor anul acesta este deja de opt miliarde de lei. /Am/ început bugetul cu opt miliard de lei în plus, 19,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019, și vorbim aici de o criză economică fără precedent în 2020, şi o perioadă de revenire în 2021.
Reporter: Proiectul de ordonanța de urgență, ce va fi aprobat săptămâna viitoare, prevede ca voucherele de vacanță să fie emise abia de anul viitor, premierul explicând că în condițiile actuale de pandemie nu se justifică emiterea altora noi.
Florin Cîţu: În România astăzi au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt aproape doar de 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite. De aceea voucherele de vacanță care ar fi trebui să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor.
Reporter: Aceeași ordonanță de urgență reglementează la 50% și gratuitatea acordată studenților pentru călătoriile pe calea ferată, iar în ceea ce privește sporurile de 30% de COVID-19 acordate angajaților din prefecturi, acestea vor fi eliminate, în timp ce alte sporuri vor fi plafonate, însă acesta vor face obiectul unui proiect de lege ce ulterior va trece prin filtrul Parlamentului.
Realizator: După adoptarea ordonanței de urgență cu aceste măsuri, guvernul își propune să aprobe proiectul de bugetul de astăzi într-o săptămână, iar în parlament calendarul dezbaterilor să permită supunerea la votul final pe 20 februarie.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 februarie)