2021. február 11

Florin Cîţu miniszterelnök Brüsszelbe látogatott

„A román kormány érdeke a nyilt dialógus folytatása, főleg most a jelenlegi európai kontextusban, amikor nagy szükség van az európai intézmények és az uniós tagállamok összefogására”, hangsúlyozta Florin Cîţu miniszterelnök, az európai vezetőkkel folytatott csütörtöki, brüsszeli megbeszélésein. David Sassolival, az Európai Parlament elnökével sorra került találkozón a román miniszterelnök a súlyt a szoros európai együttműködés fontsságára helyezte a világjárvány és annak következményei kezelésének sikerességéért. Sajtóközlemény szerint Florin Cîţu köszönetet mondott azért, hogy az Európai Parlament támogatta Románia schengeni csatlakozását. Az EU-tagországok külkapcsolataira utalva, a miniszterelnök kiemelte a Moldova Köztársaságnak Románia által járványkezelésben nyújtott támogatást. Florin Cîţu a brüsszeli parlamenti képviselőcsoportok vezetőivel, valamint  Frans Timmermansszal, az Euirópai Bizottság első alelnökével az európai gazdasági helyreállitási tervről és a Románia által is támogatott jogállami mechanizmusról tárgyalt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Klaus Iohannis: Lényegbevágó az iskolák modernizálása, ami európai támogatással megvalósitható

Klaus Iohannis államelnök úgy vélte, hogy „a helyzet jól alakult az iskolák megnyitása után” és a egészésgügyi korlátozások további betartására figyelmeztetett. Az államfő nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy csütörtökön a tanügyminiszterrel folytatott megbeszélést annnk nyomán, hogy a tanitás fizikai jelenléttel való megkezdése után három napra több száz tanuló és tanár fertőződött meg koronavirussal.”Hétfőtől több mint két millió diák kezdte meg a tantermekben az iskolát, ami a tanulók 70%-át jelenti, mig a többiek továbbra is digitális formában tanulnak”, mondotta Klaus Iohannis, megjegyezve, hogy számos iskola nehézséggel küzd amiatt, hogy több évtizeden keresztül az oktatás gyenge finanszirozásba részesült, azonban az európai alapok segitségével javitható a román oktatás digitalizálása. „Az iskolák modernizálása nagyon fontos és ez európai finanszirozással elérhető”, fűzte hozzá Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése Románia GDP alakulására vonatkozóan

Az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése szerint, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra, Romániában a bruttó belső termék az idén 3,8%-al, mig jövőben 4%-al növekszik. Ez javítást jelent az előző előrejelzéshez képest, amikor 2021-re 3,3 százalékos növekedést valószínűsítettek, míg 2022-re 3,8 százalékost. Az előrejelzés szerint az infláció az év végéig 2,6%-os lesz, majd 2022-ben 2,4%-ra csökken. A brüsszeli szakértők arra számitanak, hogy 2021 második felében gyors ütemben fog nőni a belföldi fogyasztás, és ez a koronavirus elleni oltás hatásának köszönhető, amely a korlátozó intézkedések fokozatos megszüntetését eredményezi. A gazdasági növekedés másik fő hajtóereje pedig várhatóan a beruházások lesznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Tiltakoztak a börtöndolgozók

A dévai börtön szakszervezetének tagjai csütörtökön az intézmény székhelye előtt tiltakoztak, és újabb tiltakozásokkal fenyegettek, amennyiben semmibe veszik elégedetlenségeiket. A szakszervezeti tagok személyzethiányra és a törvényben előirt pótlékok ki nem fizetése miatt tűntettek. A szakszervezeti vezetők szerint a posztoknak csak a 68%-a van betöltve, mig országos szinten ez az arány mindössze 58%. A „Vulturul” független szakszervezet elnöke, Nicolae Grosu kijelentette, nem kérnek mást, mint a már megszerzett jogaik tiszteletben tartását és börtönőrök alkalmazását. „Ma odajutottunk, hogy a börtönt a foglyok őrzik, ami nem normális. Nincsenek bérköveteléseink, csak azt kérjük, hogy alkalmazzanak embereket és tartsák tiszteletbe a becsületesen, törvény értelmében megszerzett jogainkat”, hangsúlyozta Nicolae Grosu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

 Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Románia újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A péntektől hatályba lépő kormányhatározat csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben. Az országos operatív törzs szerdai határozata szerint minden korábbi megszorítás érvényben marad: közterületen – zárt térben és a szabadban is – mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Rozália Gănciulescu