Statele Unite: Zeci de republicani analizează posibilitatea creării unui nou partid de centru-dreapta

S-ar putea ca preşedinţia lui Donald Trump să lase urme pentru totdeauna în istoria Partidului Republican. Potrivit unor informaţii pe surse, publicate de Reuters, câteva zeci de reprezentanţi de vârf ai Partidului Republican analizează posibilitatea părăsirii formaţiunii politice şi creării unui nou partid de centru dreapta. O asemenea mutare ar schimba practic sistemul bipartit al Statelor Unite, în care doar democraţii şi republicanii dețin un rol politic major.

Patru persoane i-au vorbit agenţiei despre tratativele privind noul partid, toate acestea participând la negocieri. Acestea au susținut că printre separatişti se găsesc de exemplu mai mulţi funcţionari care lucrau sub preşedinţia lui Ronald Reagan, George H. W. Bush, George Bush şi Donald Trump, foşti ambasadori şi importanţi strategi ai partidului. La video-conferinţa care a avut loc vinerea trecută au participat 120 de persoane şi aproximativ 40% dintre acestea au sprijinit desprinderea grupului din Partidul Republican. La discuţii au participat mai multe persoane, care în timpul preşedinţiei lui Trump au lucrat în Ministerul Securităţii Interne, sau au fost consilieri.

Conform surselor aceştia au spus că în viitor în unele circumscripţii electorale ar avea candidaţi proprii, dar nu exclud să le ofere sprijin altor candidaţi, care sunt adepţii ideilor de centru-dreapta, indiferent dacă aceştia sunt republicani, independenţi sau chiar şi democraţi.

Cei care sunt în favoarea creării unui nou partid, au motivat necesitatea acestei decizii cu „prăpastia care există în interiorul Partidului Republican”. Ruptura interioară s-a creat – în opinia acestora – din cauza lui Donald Trump, care în mod fals a susţinut acuzaţia că alegerile din noiembrie au fost fraudate. Separatiştii nu văd cu ochi buni faptul că 139 de deputaţi şi senatori i-au rămas fideli lui Trump chiar şi după asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie şi au votat împotriva confirmării victoriei lui Joe Biden.

Iniţiatorii au avut mai multe propuneri privind denumirea noului partid. Printre acestea s-a amintit Partidul Integrităţii (Integrity Party) sau Partidul Centru-Dreapta (Center Right Party). În cazul în care separatiştii nu vor fonda un nou partid, ci doar o platformă în cadrul Partidului Republican, atunci denumirea acesteia va fi Republicanii de Centru-Dreapta.

La solicitarea Reuters Jason Miller, purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, a reacţionat printr-un scurt comunicat în care a precizat că „aceşti perdanţi au ieşit din Partidul Republican încă atunci când au votat pentru Joe Biden”. Casa Albă nu a dorit să comenteze informaţia.

Partidul Republican niciodată nu a fost un partid unit. Acesta în a doua jumătate a secolului XIX a integrat mişcările politice liberale şi organizaţiile industriaşilor, care militau pentru abolirea sclaviei şi erau adepţii portului de armă a civililor. Partidul se autodefineşte ca Vechiul şi Marele Partid (Grand Old Party – GOP) şi îşi revendică merite istorice în ceea ce priveşte crearea Statelor Unite. Din punct de vedere ideologic însă, Partidul Republican este destul de eterogen. În timp ce sprijină ideea portului de armă şi este împotriva liberalizării avorturilor, în economie susţine principiul statului minimal şi dorește ca intervenţiile guvernului federal în administraţia statelor componente să fie cât mai reduse. Pe durata preşedinţiei lui Richard Nixon partidul a alunecat spre dreapta eşichierului politic şi au apărut primele semne ale divergenţelor interne. Apariţia lui Donald Trump şi stilul său de conducere intempestiv a accentuat tendinţele centrifuge, iar pierderea alegerilor prezidenţiale dublată cu pierderea majorităţii din Senat (în Camera Deputaţilor GOP era minoritar mai demult) a condus oarecum inevitabil la această situaţie, mai ales după ce a devenit evident că majoritatea Partidului Republican nu doreşte să renunţe la trumpism.

Chiar dacă GOP nu se scindează, partidul cu mari tradiţii istorice trebuie să găsească o soluţie pentru a ieşi de sub umbra lui Donald Trump, care nu poate depăşi retorica sa că alegerile au fost fraudate şi în acest moment nu oferă nicio perspectivă pentru electoratul său.

Székely Ervin, RADOR