2021. február 12

Beterjesztette a kormány elé a SIIJ felszámolásának törvénytervezetét az igazságügyi miniszter

Stelian Ion igazságügyi miniszter közölte, hogy péntek reggel benyújtotta a kormányhoz az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolását célzó törvénytervezetet. A tárcavezető sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy a tervezetet annak dacára is aláírta és a kormány elé terjesztette, hogy csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte a jogszabályt. A CSM által megfogalmazott vélemény ugyanis csak konzultatív jellegű – szögezte le a miniszter. A miniszter szerint jelenlegi formájában a speciális ügyészség teljesen hatástalan, nem alkalmas a törvénytelenségeket elkövető bírák és ügyészek bíróság elé állítására, mert központosított, nincsenek területi kirendeltségei, és körülbelül 6000 ügyiratcsomó van jelenleg is az asztalán. A tárcavezető arról számolt be, hogy olyan bírák és ügyészek ellen kezdeményeztek büntetőjogi eljárásokat, akik 2017-2018-ban nem értettek egyet az igazságügyi törvények módosításával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Klaus Iohannis: uniós alapokból pótolható az oktatásból hiányzó pénz

Jónak minősítette az iskolák helyzetét csütörtöki sajtóértekezletén Klaus Iohannis, de hozzátette: nagyon fontos, hogy továbbra is betartsuk a korlátozó intézkedéseket. Az államfő szerint az oktatás „jelentős mértékben” támogatható az országos helyreállítási tervből.
Ezek közé sorolta az iskolák felszereltségének javítását és a digitalizálást. Az államfő megbeszélést folytatott csütörtökön Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel. „Reálisaknak kell lennünk, a járványnak még nincs vége. Még ha szerencsére a korlátozó intézkedések a fertőzöttek számának a csökkenéséhez vezettek is, sajnos nem mondhatjuk azt, hogy megúsztuk a járványt. A továbbiakban is rendkívüli fontos tiszteletben tartani a megszabott korlátozásokat, hogy továbbra is felelősen viselkedjünk, és most valóban van egy nagyon komoly okunk erre, hisz itt vannak a gyerekek, akiknek lehetőséget kell teremtenünk, hogy fizikai formában járjanak iskolába.
Minél inkább betartjuk a korlátozó intézkedéseket, annál kevesebb új beteg lesz, és annál jobb körülmények között zajlik majd az oktatás” – magyarázta Iohannis. Az államfő szerint az oktatás „jelentős mértékben” támogatható az országos helyreállítási tervből. Ezek közé sorolta az iskolák felszereltségének javítását és a digitalizálást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Valamivel több mint 2500 új fertőzéses esetet jegyeztek az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában 2550 új esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 757 676-ra növekedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 77 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 19 277-re nőtt. Eddig 703 966-an gyógyultak meg a járvány kezdete óta, az aktív fertőzöttek száma 34 433-ra csökkent. Jelenleg 973 beteget kezelnek intenzív osztályon, többet, mint az előző napon. Az elmúlt 24 órában közel 31ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Januárban 2,99 százalékra nőtt az éves infláció

Januárban 2,99 százalékra nőtt az éves infláció Romániában, miután tavaly decemberben 2,1 százalék volt – közölte pénteken az országos statisztikai intézet. Januárban a leginkább, 3,25 százalékkal a nem élelmiszerek drágultak, az élelmiszerek 2,88 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatásokért 2,51 százalékkal kellett magasabb árat fizetni. A pénteken közölt adatok szerint tavaly decemberhez mérten
1,33 százalékkal nőttek az árak, leginkább az élelmiszerek drágultak 0,63 százalékkal, szolgáltatások 0,25 százalékkal, a nem élelmiszerek 0,24 százalékkal kerültek többe.

A kormány 2,4 százalékos inflációra számít az idén. A Román Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2021 első negyedévének végére 2 százalékra mérséklődik az infláció, majd az év végére 2,5 százalékra nő. A jegybank igazgatótanácsa január közepi monetáris politikai ülésén újabb történelmi mélypontra, 1,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)