Maia Sandu a desemnat-o pentru a doua oara pe Natalița Gavriliţă la funcția de prim-ministru

Socialiştii moldoveni vor să atace la Curtea Constituţională decizia preşedintelui Maia Sandu de a o desemna pentru a doua oară pe Natalia Gavriliţă în funcţia de premier.

Socialiştii afirmă că întrucât s-a format o majoritate în parlament, Maia Sandu era obligată să desemneze persoana propusă de acea majoritate, respectiv pe Mariana Durleşteanu, fost ministru de finanţe în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi. Învestirea Nataliei Gavriliţă a fost respinsă de legislativ ieri, iar în cazul în care premierul va fi respins din nou, se convoacă alegeri anticipate.

Reporter: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a desemnat-o repetat pe Natalița Gavriliţă la funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut aseară, după consultările avute cu reprezentanții grupurilor parlamentare.

Totodată, ea a confirmat că a primit o listă cu semnăturile a 54 de deputați socialiști și cei afiliați fugarului Şor, care au anunțat formarea unei majorități parlamentare și desemnarea unei alte candidaturi la funcția de premier. Maia Sandu a declarat că are mari dubii față de noua majoritate și că semnăturile ar fi fost exprimate liber, iar altele aparțin celor implicați în furtul miliardului.

Pe de altă parte, socialiștii intenționează să atace la Curtea Constituțională decretul prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliță pentru funcția de premier, în condițiile în care o majoritate parlamentară a înaintat propriul candidat la această funcție.

PSRM susține într-un comunicat de presă că Maia Sandu a încălcat Constituția și hotărârile recente ale Curții Constituționale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară constituită. Socialiștii vor cere conducerii parlamentului să nu accepte convocarea ședinței în plen pentru audierea repetată a Nataliei Gavriliță./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie