Ministrul justiţiei anunţă că a trimis la Guvern proiectul legislativ pentru desfiinţarea SIIJ

Ministrul justiţiei, Stelian Ion, anunţă că a trimis astăzi la Guvern proiectul legislativ pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

El a precizat că avizul negativ dat aseară de CSM este unul consultativ şi a subliniat că scopul acestei secţii a fost acela de a pune presiune pe magistraţii oneşti, care au avut un cuvânt de spus faţă de modificările legislative din domeniu:

Stelian Ion: Am criticat de la bun început… Existența unei astfel de secții ar însemna o recunoaștere că în cadrul magistraților există un fenomen generalizat de corupție, ceea ce nu este adevărat. Pe de altă parte, e foarte clar că magistrații ajung să nu mai răspundă în fața legii – mă refer la cei care încalcă legea. Pentru că este un organ absolut ineficient, a fost creat și conceput greșit. Nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanțele și parchetele din țară și are în lucru, în prezent, aproximativ 6.000 de dosare.

În decursul acestor ani a avut o medie de trimitere în judecată de două rechizitorii pe an, ceea ce, statistic vorbind, este foarte puțin, niciun rechizitoriu pentru fapte de corupție. Trebuie să avem organisme, instituții care să rezolve această problemă./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 februarie