La Monza începe testarea vaccinului italian Rottapharm-Takis

Pe 1 martie, vaccinul italian Rottapharm-Takis va intra în Spitalul „San Gerardo” din Monza pentru a trata primul pacient în cadrul testării de Fază 1.
Experimentul se va desfășura și la Spitalul „Spallanzani” din Roma și la Institutul Pascale din Napoli. Prof. Paolo Bonfanti, directorul Clinicii de Boli Infecțioase și Prof. Marina Cazzaniga, directorul Centrului de Fază 1, vor fi acolo, pregătiți să înceapă o aventură pentru care spitalul, cu colaborarea Universității din Milano-Bicocca, se pregătește de acum câteva luni.
„De fapt, încă din august am început să strângem adeziunile voluntarilor pentru experimentarea vaccinului de ADN împotriva COVID-19. Acum, studiul a primit autorizația Agenției Italiene a Medicamentului (AIFA) și, de asemenea, cea a Comitetului de Etică din cadrul Institutului „Spallanzani” din Roma, așa că totul este pregătit pentru a aduce vaccinul la Monza”, subliniază Marina Cazzaniga.
Un proces îndelungat, încheiat pe 4 februarie cu autorizarea din partea AIFA și a Institutului „Spallanzani”. În ultimele luni, multă pregătire, dezvoltarea tuturor procedurilor necesare pentru asigurarea administrării vaccinului în condiții de siguranță, testele pe electroporator, procedura care, aplicată voluntarilor, va permite ADN-ului să pătrundă în celule.
„În decembrie anul trecut am realizat un studiu cu electroporatorul: am vrut să testăm simptomele procedurii, pentru a putea apoi oferi subiecților care vor fi înscriși în procesul de experimentare cele mai mari detalii posibile, eu însămi m-am supus procedurii, pentru a putea explica cel mai bine ce se simte”, continuă Marina Cazzaniga.
Vaccinul pe ADN de la Rottapharm – Takis apare într-un moment în care alte vaccinuri sunt deja utilizate, pe populații cu risc, precum personalul sanitar, sau vor fi în curând, precum populația în vârstă.
Prin urmare, de ce este atât de important să existe un alt vaccin?
„Vaccinurile anti-Covid nu sunt toate la fel – răspunde Paolo Bonfanti – platformele, cu ARN sau ADN, prezența sau absența vectorilor virali, fac diferența, după cum arată studiile, și în ceea ce privește eficacitatea acoperirii vaccinale. Vaccinul ADN ar putea fi, de asemenea, foarte important în viitor din alte motive importante: posibilitatea modificării acestuia prin adaptarea sa situația de urgență a variantelor de virus, care nu sunt sensibile la vaccinurile actuale, stabilitatea la temperatura camerei fără a fi necesar să se garanteze lanțul rece și posibilitatea de a fi administrat de multe ori, în cazul în care vaccinările anti-Covid trebuie repetate în fiecare an”.
„În ultimele luni am început și o colaborare științifică cu Psihologia Clinică a Departamentului de Medicină și Chirurgie condusă de Prof. Mariagrazia Strepparava și cu Departamentul de Sociologie condus de Prof. Giampaolo Nuvolati de la Universitatea din Milano-Bicocca pentru a studia motivațiile, personale și sociale, care au determinat atât de mulți oameni să candideze ca voluntari, fenomen absolut necunoscut pentru țara noastră”, concluzionează Marina Cazzaniga.
Prin urmare, primăvara vine pe 1 martie la Monza: sistemul Monza, colaborarea strânsă dintre Universitate și Clinică pentru a răspunde nevoilor comunității. Directorul general al ASST Monza, Mario Alparone, comentează inițiativa după cum urmează: „Într-un moment de criză precum pandemia, capacitatea de a dezvolta sinergii în domeniul cercetării clinice, care vizează îmbunătățirea tratamentelor, reprezintă cheia câștigătoare a strategiei noastre, experimentând un vaccin capabil de a fi modificat într-un moment de răspândire a variantelor virusului COVID-19 reprezintă o oportunitate importantă de care trebuie să profităm”.
https://monzaindiretta.it/salute/parte-a-monza-la-sperimentazione-del-vaccino-italiano/

Traducerea: Oana Avram/oavram