Senatul SUA l-a achitat pe fostul președinte american Donald Trump

Realizator: Senatul l-a achitat pe fostul președinte american Donald Trump, care fusese pus sub acuzare pentru incitarea manifestanților care pe 6 ianuarie au luat cu asalt clădirea Capitoliului. Trump a fost primul președinte din istoria Statelor Unite care a trecut prin două proceduri de acest fel. Marea miză a celui de-al doilea proces a fost viitorul politic al fostului președinte. Dacă ar fi fost condamnat, el nu ar mai fi avut dreptul să candideze pentru o funcție publică, însă acum este posibil să încerce să obțină un nou mandat în 2024.
Împotriva lui Trump au votat 57 de senatori – toți cei 50 de democrați și 7 republicani -, dar majoritatea a fost insuficientă.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Ar fi fost nevoie de 67 de voturi pentru ca Donald Trump să fie condamnat. Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus că a votat pentru a-l achita pe Trump, pentru că procesul ar fi neconstituțional, dat fiindcă nu mai este președinte. După vot însă, liderul republicanilor l-a acuzat dur pe Trump.
Mitch McConnell: Nu există nicio îndoială, niciuna, că președintele Trump este în mod fundamental și moral responsabil pentru a fi provocat evenimentele acelei zile; nicio îndoială. Oamenii care au asediat această clădire au crezut că acționează potrivit dorințelor și instrucțiunilor președintelui lor. A fost o consecință previzibilă a escaladării afirmațiilor false, teoriilor conspiraționiste și exagerărilor iresponsabile pe care președintele înfrânt le-a urlat în cel mai mare megafon de pe acest pământ.
Reporter: Imediat după vot, liderul majorității democrate din Senat, Charles Schumer, a spus:
Charles Schumer: 6 ianuarie va rămâne ca o zi a rușinii în istoria Statelor Unite. Eșecul de a-l fi condamnat pe Donald Trump va rămâne ca un vot al rușinii în istoria Senatului Statelor Unite.#HUN/rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)