Promovarea interculturalităţii a atras după sine şi „împrumutul” unor sărbători deopotrivă vesele şi emoţionante, Valentine’s Day – sau Ziua Îndrăgostiţilor – fiind una dintre cele mai populare şi mai îndrăgite celebrări preluate din Occident. Chiar dacă nu pe toți ne cuprinde entuziasmul în preajma zilei de 14 februarie, poate și din pricina faptului că implică o altă goană nebună după cadoul perfect, această sărbătoare ne oferă o nouă ocazie minunată de a adăuga un strop de culoare și o doză de iubire în viețile și în casele noastre. Cert este că nu ar trebui să ratăm niciun prilej de a face viața celor apropiați mai frumoasă și mai armonioasă sau de a dărui un lucru, fie el și neînsemnat (ca un buchet de flori, o cutie de bomboane, o inimioară de pluș, o felicitare sau chiar un simplu mesaj de dragoste), ființei dragi, arătându-ne astfel toată aprecierea și afecțiunea de care putem da dovadă. Nicio sărbătoare nu este prea mult când vine vorba de declararea iubirii, iar bucuria de a fi mai buni, mai generoși și mai iertători cu cei din jurul nostru ar trebui să primeze în fața oricăror prejudecăți și orgolii.

Decorarea locuinței în spiritul iubirii nu este doar un motiv de a sărbători Valentine’s Day, ci și o modalitate de a vă transforma casa într-un spațiu primitor, cald, și, de ce nu, cu accente primăvăratice. Jucați-vă, așadar cu formele, texturile și culorile și începeți să transformați atmosfera sumbră de iarnă într-una veselă și plină de optimism. Sărbătoriți iubirea prin culori vii, puternice, strălucitoare și aranjamente romantice. Și totuși, a ne aranja spațiul de locuit în așa fel încât să cinstim cum se cuvine această sărbătoare, nu este deloc o misiune ușoară, pentru că oricine își dorește un decor elegant, de bun gust, plin de farmec și sofisticat. Și dacă se poate, toate acestea marcate de principiul minimalismului. De la lumânări și aranjamente florale împrăștiate în locuri mai puțin obișnuite (cum ar fi baia) și până la coronițe de flori sau perne cu modele florale, decorul demn de o Zi a Îndrăgostiților adaugă o fărâmă de culoare în zilele gri ale iernii. Gândiți-vă la orice poate răspândi dragoste în jurul vostru și cu siguranță veți reuși să obțineți aspectul dorit.

Scurtă istorie a sărbătorii

Originea acestei sărbători a îndrăgostiților nu este nici astăzi clară, existând câteva legende care învăluie în mister această zi și care îl au în centrul lor pe Sfântul Valentin. Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creștini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul roman era convins că bărbații ar fi soldați mult mai buni, dacă nu ar fi avut logodnice sau soții, și de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot, dimpotrivă, susținea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu și unul dintre scopurile acestei vieți. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii. În momentul în care secretul său a ajuns la urechile împăratului, acesta a fost închis și condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269. Aceeași legendă spune că Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o „De la al tău Valentin”/„From your Valentine”. De aici a rămas obiceiul de a trimite în această zi mesaje de dragoste. Alte legende susțin faptul că această zi este sărbătorită la începutul lunii februarie, deoarece în această perioadă avea loc sărbătoarea romană Lupercalia. Evenimentul se desfășura în jurul datei de 15 februarie și cinstea fertilitatea, pe Faunus, zeul roman al agriculturii, dar și pe Romulus și Remus, fondatorii Romei.

Abia la sfârșitul secolului al V-lea, în anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele și să fie dedicată martiriului său. Sfântul Valentin, oficial cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în zona de nord a Romei, fiind ridicată, atunci, și o biserică. Deși spun povești diferite, toate legendele care au circulat îl descriu pe Valentin ca pe o figură eroică, devenind în Evul Mediu unul dintre cei mai populari sfinți.

Totodată, în aceeași perioadă, se credea că ziua de 14 februarie este ziua în care un nou anotimp își face simțită prezența, începând sezonul în care păsările își căutau perechea. Această credință s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit „sfântul patron al îndrăgostiților”.

Până în jurul anului 1375, când poetul medieval Geoffrey Chaucer a scris în „Parliament of Foules” despre această zi ca fiind ziua în care „orice pasăre își alege perechea”, celebrări ale acestei sărbători a dragostei nu au fost consemnate niciunde. Urările îndrăgostiților transmise prin viu grai erau foarte populare în anii Evului Mediu, însă „valentinele” scrise de mână au apărut după anul 1400. Cea mai veche scrisoare de acest gen, care există și astăzi, este un poem scris în 1415, către soția sa, de Charles, duce de Orleans, închis în turnul Londrei, capturat în urma Bătăliei de la Agincourt. Felicitarea face parte dintr-o colecție de manuscrise ce află la Biblioteca britanică din Londra. Câțiva ani mai târziu, se pare că regele Henric al V-lea a angajat un poet, pe numele John Lydgate să compună o felicitare a îndrăgostiților pentru Catherine de Valois. Nu se cunoaște cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiția modernă a apărut în special în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de „valentine” scrise de mână pe la începutul anului 1700. În 1840, britanica Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una dintre acestea aflându-se expusă la British Museum. Felicitările create de Howland erau niște mici opere de artă, acestea fiind realizate din dantelă adevărată, panglici și imagini colorate.

Câteva detalii introductive

Chiar dacă această sărbătoare a devenit, în mod caracteristic, un clișeu sau un stereotip, decorarea casei într-un stil modern începe, surprinzător, cu ajutorul pieselor care NU sunt specifice acestei zile. Lăsați deoparte bannerele cu „Happy Valentine’s Day” și baloanele, și căutați obiecte elegante într-o paletă de culori aprinse, cu precădere roșul, întrucât acestea se vor potrivi mult mai bine ocaziei în speță, fără a aminti vreo clipă de ridicol. Pentru a obține un aspect contemporan de Valentine’s Day, luați în considerare înlocuirea rozului tradițional cu nemuritoarea combinație alb-negru sau cu accente metalice. Decorațiunile de Valentine’s Day sunt apreciate de multe persoane, dar, ca orice lucru, „ce este prea mult strică”. Dacă aranjamentele sunt „aruncate” fără noimă peste tot prin casă, decorul devine obositor și își pierde din farmec. Așa că ideal ar fi să alegeți doar câteva locuri pe care să le dedicați acestei zile. De exemplu, puteți rearanja piesele din living, împărțind spațiul în câteva „puncte-cheie”:

  1. Cum să obțineți idei – Dacă știți pentru cine anume realizați decorul și locurile special destinate, deja dețineți mai multe informații decât v-ați putea închipui. Aceste două aspecte, legate de plăcerile și bucuriile persoanei iubite și de locurile în care vă place să vă petreceți cea mai mare parte a timpului, vă pot fi de un real folos în amenajarea locuinței de Valentine’s Day, întrucât vă pot ajuta să decideți ce teme, ce ornamente și ce culori să folosiți, sau dacă să păstrați totul cât mai subtil sau, din contră, cât mai vizibil.
  2. Gândiți-vă din timp unde veți pune decorațiunile – Unele decorațiuni funcționează mai bine în anumite locuri din casă decât altele. De exemplu, nu puteți decora baia ca aceleași elemente ca și bucătăria sau dormitorul ca și livingul.
  3. Fiți consecvenți – Dacă alegeți o temă, faceți tot posibilul să nu vă abateți din drum. Decorațiunile de Ziua Îndrăgostiților vin în toate formele, culorile și dimensiunile posibile, unele având un aspect rustic, iar altele mai elegant. Indiferent de stilul de amenajare pe care îl alegeți, păstrați o logică a acestuia, rămânându-i fideli până la capăt. O față de masă în stil rustic, din pânză, nu va arăta niciodată bine sub o vază elegantă, plină cu trandafiri roșii. Puteți alege între temele de modă veche, cum ar fi cele de inspirație victoriană, în care veți folosi cu preponderență auriu, fildeș și alte culori stinse, palide, și multe accesorii cu dantele, temele rustice, care fac uz de in, pânză și motive tradiționale sau temele specifice sărbătorii, în care puteți folosi mult roșu, alb și roz, cu multe inimioare, bomboane și figurine Cupidon.
  4. Încercați, pe cât posibil, să spargeți barierele – Roșul, rozul și albul sunt cele trei culori cel mai des întâlnite în decorul de Ziua Îndrăgostiților, dar asta nu înseamnă că trebuie să le folosiți în fiecare an. Există multe alte culori care pot inspira iubire, chiar și atunci când sunt utilizate sub formă de inimioare – galben pal, verde deschis și mov pastel. Sau dacă doriți să le păstrați, combinați roșul cu auriu și rozul cu argintiu.
  5. Ce NU ar trebui să faceți atunci când decorați de Ziua Îndrăgostiților:

– Nu folosiți elemente decorative ieftine sau banale. Lucrurile mici adunate laolaltă dau impresia de orice altceva, numai de elegant, nu! Rețineți: Mai puțin înseamnă mai mult!

– Nu exagerați cu combinația de roz și roșu. Acesta nu este un decor de Crăciun, în care fiecare colțișor stă să explodeze de accesorii roz și roșii.

– Nu utilizați prea multe articole în formă de inimi sau buze. Oricât de drăguțe și tentante ar fi, dacă încercați să obțineți un aspect mai „clasic”, aveți grijă la toate detaliile și la cumpărarea fiecărui obiect în parte.

– Nu achiziționați decorațiuni care nu se potrivesc stilului dvs. de amenajare și aspectului pe care l-ați creat deja în casa dvs. Elementele ar trebui să arate ca și când ar aparține decorului final și să se potrivească perfect cu acesta.

Realizarea propriu-zisă a decorului de sărbătoare

* Folosiți decorațiuni de mici dimensiuni – Micile accente luminoase pot determina tonul pentru Ziua Îndrăgostiților, fără a „ruina” decorul general al spațiului de locuit. O idee interesantă ar fi să găsiți o piesă care funcționează ca un punct focal mai mic. De exemplu, ați putea găsi o piesă înrămată, care s-ar potrivi de minune pe unul din pereți. Apoi, ați putea plasa mici accente roșii în jurul acesteia pentru o anumită coeziune a designului. Acest concept funcționează cel mai bine cu o piesă de artă încadrată. Dar, puteți obține creativitate și prin găsirea altor accente clare. De exemplu, puteți achiziționa o inimioară roșie modernă așezată pe un suport. Sau puteți merge pe o altă variantă simplă și elegantă, și anume o coroniță specifică unei astfel de ocazii. Nu mai este un secret pentru nimeni că Ziua Îndrăgostiților înseamnă flori și ciocolată, dar o coroniță din flori se potrivește și ea de minune cu această temă. Agățarea unei coronițe este una din primele idei care ne vin în minte când intenționăm să decorăm locuința cu prilejul oricărei sărbători, pe întreg parcursul anului. Îmbrăcați-vă ușa de la intrare cu o frumoasă cunună de Ziua Îndrăgostiților, făcută din voal, dulciuri împodobite sau flori. Colectați figurine în formă de Cupidon, îngerași sau chiar o colecție de butoane vechi, desperecheate (creând cu ele un eventual „Te iubesc”), pe care să le atașați coroniței dvs. În cazul în care vă caracterizează detaliile mai subtile, folosiți un strop de vopsea pentru a colora niște crenguțe în deja foarte popularele nuanțe de roz, roșu și alb, sau în argintiu și auriu.

* Utilizați culori de accent – Culorile de accent sunt cele care adaugă interes încăperii, alegându-se, de obicei, în funcție de culoarea dominantă, în sensul că trebuie să contrasteze plăcut cu aceasta. Puteți folosi una sau două culori accent, mai mult de două culori accent putând crea confuzie. Roșul îndrăzneț și rozul jucăuș reprezintă, fără îndoială, reale culori de accent, astfel, o altă idee pentru o zi modernă de Sfântul Valentin ar fi să le folosiți pentru elemente de accent. În stilurile de azi, culorile de accent sunt cele mai populare, întrucât adaugă un plus distractiv, pe lângă atâtea neutre și nuanțe mai estompate, care definesc stilurile contemporane. Puteți adăuga cu ușurință un obiect de culoare roșie pe un raft deschis sau o poliță, pentru a stabili tonul de sărbătoare. Iar dacă aveți deja roșu sau roz ca nuanțe de accent, ideea de decor cu inimioare este o alegere evidentă.

* Adăugați accente fine de roz – Păstrați această culoare în cantități subestimate, într-o schemă de culoare alb și roz deschis. În loc să mergeți pe culori accentuate, îndrăznețe, cu care să dați lovitura, ați putea alege o nuanță mai subtilă de roz. Un element delicat de roz-deschis nu va concura vizual cu nimic, mai ales dacă aveți multă culoare în spațiul de locuit. Puteți avea niște confecții simple, de culoare roz-deschis, niște perne sau câteva mici decorațiuni, în tonuri de alb și roz. Optați pentru obiecte delicate și moderne pentru a crea o Zi a Îndrăgostiților cu un efect diafan, concentrându-vă doar pe schema de culori.

* Decorați cu artă de perete – Axați-vă în special pe puterea cuvântului, pentru a stabili un sentiment instantaneu de romantism. Puteți folosi artă de perete înrămată, dar și alte piese. Lucrând cu arta cuvintelor, puteți seta cu ușurință starea de spirit pentru orice sărbătoare. O piesă simplă, modestă nu va depăși niciodată designul. Poate fi atârnată singură, sau ca parte a unui proiect de design, ca de exemplu crearea unui perete-galerie, cu fotografii sau mesaje de diferite dimensiuni înșirate pe unul dintre pereți. Un astfel de element este ușor de încadrat în decor, întrucât poate fi rezemat sau agățat, sprijinit sau suspendat. Cu atât mai bine cu cât nuanța piesei va fi una neutră, pentru că se va potrivi cu aproape orice alt element de design. Însă, dacă doriți să obțineți un aspect amuzant, puteți să-l așezați înclinat pe o masă, pentru o imagine mai creativă. Pentru pasionații de artă sau pentru a adăuga, pur și simplu, un element de decor pereților goi, există o multitudine de piese cu tematica iubirii cu care vă puteți amenaja casa de sărbătoare. Cumpărați o ramă simplă și începeți să creați din ea artă de perete. Inimile în diferite dimensiuni pot arăta minunat pe perete. Arta grafică, inimioarele și expresiile pline de dragoste sunt la fel de populare, cea mai bună parte fiind aceea că le puteți păstra și după data de 14 februarie.

* Răspândiți prin casă obiecte tematice – Pernele cu tematică specifică reprezintă accente ușoare și delicate. Cel mai bun mod de a păstra designul contemporan și minimalist este să adăugați o pernă mai mare, sau mai multe și mai mici, păstrând tema iubirii. Clasica pernă în formă de inimă stabilește starea de spirit a sărbătorii, un fundal luminos permițându-i să se potrivească cu aproape orice stil. O idee la fel de bună este să optați pentru perne cu inimioare imprimate. În afară de inimioare, căutați modele amuzante, cum ar fi cele cu dungi, buline, fluturi sau flori. Puteți chiar să găsiți țesături cu un model preferat și să realizați un proiect pe cont propriu, adică să confecționați niște fețe de pernă în diverse mărimi. Pernele pot avea un efect cel puțin adorabil, fiind mai distractive decât multe alte elemente decorative. Pernuțele tematice trebuie cumpărate, în primul rând, cu gândul la mesajul pe care îl transmit, în cazul nostru, multă dragoste. Puteți crea dvs. înșivă diferite decorațiuni pe ele, de la inimioare și până la citate de Ziua Îndrăgostiților. Pernele și păturile din pluș ne oferă niște senzații magice de neclintit, cu atât mai mult de sărbători. Luați câteva accesorii pentru canapele și fotolii pentru a vă face camera de zi și mai confortabilă. Ar fi bine să aveți întotdeauna în minte sloganul „Less is more”/ „Mai puțin înseamnă mai mult”, atunci când vine vorba de decorarea mesei sau a spațiului de locuit.

Vreți să duceți decorul la un nivel superior? Adăugați un mic capriciu casei dvs. cu un șir de ghirlande de hârtie. Inimioare, bomboane și ciucuri – cam acestea sunt părțile componente de bază ale unei ghirlande pe care ușa de la intrare sau un perete nefolosit abia așteaptă să o „găzduiască”. Dacă nu aveți timpul, răbdarea  și îndemânarea necesare, există o mulțime de opțiuni pe site-urile de specialitate.

O altă  propunere ar fi o ghirlandă cu inimioare vesel colorate, din fetru, înșirate pe un fir de ață. Avantajul acestei „ghirlande a iubirii” este acela de a fi foarte ușoară, putând astfel căpăta lungimi impresionante. Similare ghirlandelor, șiragurile diafane de inimioare vă vor cuceri prin simplitatea și delicatețea lor. Pentru a le obține, nu aveți nevoie decât de hârtie colorată, fină, translucidă, de sfoară aurie, lipici și foarfecă, pentru a decupa inimioarele în culori speciale. Pentru ca șiragul de inimioare de Valentine’s Day să fie perfect, folosiți bucăți de sfoară de lungimi diferite, astfel încât să obțineți o decorațiune ceva mai nostimă. La final, nu vă mai rămâne decât să le așezați la fereastră, în bătaia luminii.

Italia este una dintre cele mai romantice țări din lume și nu ne putem gândi la o modalitate mai bună de a aduce farmecul acesteia într-un spațiu de locuit decât printr-un un bol sau un borcan plin cu paste colorate. Cumpărați paste de diverse dimensiuni, forme și culori, amestecați-le și așezați-le la întâmplare într-un recipient transparent. Expuneți-le apoi pe blatul din bucătărie pentru ca oaspeții să le admire și le savureze din priviri.

Nici prin achiziționarea unor lămpi cu abajururi roșii sau aurii, șervețele de bucătărie sau prosoape de baie cu inimioare, sau buline, nu veți da greș.

* Nelipsitele aranjamente florale – La mijlocul lunii februarie, toți tânjim după o doză de primăvară. Renunțați la frumoșii trandafiri (adesea prea comuni), și alegeți un aranjament din flori, în forme și culori diferite. Alegeți un amestec de flori preferate – garoafe, bujori, crini, crizanteme, gerbera, frezii, zambile, lalele, narcise – sau orice găsiți mai viu colorat, pentru un aranjament grațios și plin de farmec. Adăugați fire de verdeață pentru un aspect organic, și folosiți o vază metalică sau una din cristal care va completa aspectul și va adăuga detalii simple și moderne. Buchetele de flori nu ar trebui să lipsească nici măcar din bucătărie. Și odată ce zilele bune ale aranjamentului au trecut, legați florile împreună și atârnați-le cu susul în jos. În câteva săptămâni, veți avea un frumos buchet uscat.

 * Atârnați decorațiunile într-un pom – Nu există nicio regulă de decorare care să spună că brăduții pot fi folosiți numai de Crăciun. Știm că abia l-ați strâns, dar mai folosiți o dată copăcelul dvs. artificial și decorați-l de această dată cu dulciuri, inimioare, flori roșii, roz, argintii sau albe, ciucuri, cupidoni în miniatură, baloane, mici animăluțe de pluș, și, cu siguranță veți găsi multe alte asemenea piese amuzante. Îmbrăcați ursuleții în straie de sărbătoare, adăugându-le la gât câte o fundiță de culoare roșie. Dacă nu aveți un pom artificial, utilizați orice alt „suport” care vă place, poate chiar o plantă de apartament de dimensiuni mai mari. Indiferent de tipul de copac pe care alegeți să îl afișați în casă, decorați-l în stilul dvs. personal. Agățați fotografiile celor dragi, ca un tribut adus prietenilor și membrilor familiei. Adunați familia împreună pentru o după-amiază de confecționat decorațiuni și faceți ornamente realizate manual folosind hârtii decorative, dantele și pene. Dulciurile ambalate pot servi și ele ca decorațiuni de pom.

* Adăugați farmec lumânărilor simple – Lumânările sunt un decor extrem de popular pentru această sărbătoare. Acestea dau o lumină caldă și plăcută unei camere sau unei mese și creează o atmosferă romantică. Lumânările prea simple pot fi, însă, o bilă neagră în decorul dvs., așadar în acest an creați-vă propriile aranjamente cu ajutorul lumânărilor. Vizitați magazine de artă și site-uri cu decorațiuni pentru a găsi elemente care vă vor scoate din anonimat banalele lumânări de zi cu zi, oferindu-le ceva în plus. Puneți panglici strălucitoare în jurul lumânărilor și adăugați-le inimioare sau un Cupidon decupat. Aranjați lumânări mici pe masă și umpleți spațiul din jurul lor cu detalii romantice, cum ar fi flori, bomboane sau crenguțe. Puneți o lumânare într-un vas de sticlă și umpleți-l cu bomboane în formă de inimioară pentru un aspect plin de culoare și de bucurie sau folosiți inimioare pe post de confetti. Dați livingului un aspect festiv prin expunerea unor decorațiuni, precum un buchet imens de flori proaspete, un aranjament floral sau o carte mai mare întredeschisă (despre iubire), și neapărat, lumânări, bețișoare parfumate sau sfeșnice. În privința lumânărilor, alegeți mirosuri calde, plăcute și pline de candoare, cum ar fi vanilie, ciocolată, cireșe, coacăze negre, chihlimbar sau lemn de santal exotic.

* Afișați bomboane și dulciuri în recipiente transparente – Suntem tot timpul asaltați de afișe și reclame enorme cu bomboane în supermarketuri sau în vitrinele magazinelor, în perioada premergătoare Zilei Îndrăgostiților, dar v-ați gândit vreodată să le folosiți în proiectele de decorare? Inimile de ciocolată, dulciurile gustoase și bomboanele fondante pot da tonul culorilor de sezon în schema dvs. de design. Cumpărați bomboane de ciocolată și dulciuri de diferite culori și colectați mai multe mărimi de recipiente cu capace. Umpleți fiecare vas de sticlă sau borcan cu bomboane învelite, lemn dulce, acadele sau jeleuri, pentru un decor uimitor în bucătărie sau camera de zi, pe care întreaga familie îl va îndrăgi. Va fi destul de dificil să rezistați tentației de a gusta din fiecare, dar tocmai acesta este avantajul. Le puteți împărți cu toți membrii familiei, declarându-vă încă o dată dragostea.

* Construiți un colaj din cele mai reușite fotografii făcute împreună – Puteți amenaja un panou pe care să puneți cele mai reușite fotografii de cuplu și câteva mesaje de dragoste scrise pe bilețele colorate. Achiziționați un panou din plută, printați câteva fotografii cu partenerul/partenera și, apoi, alegeți câteva cartoane colorate, pe care să notați motivele dragostei pe care i-o purtați. Așezați imaginile și bilețelele în formă de inimioară și agățați-le cu ajutorul unor piuneze colorate pe panoul de plută. Cu ajutorul unei instalații luminoase și al câtorva bolduri de susținere, înconjurați inimioara și puneți panoul pe cel mai vizibil perete. În final, puteți dărui partenerului/partenerei colajul realizat cu propriile mânuțe, pentru a-l păstra ca amintire.

* Amenajați un picnic în sufragerie – Cinele romantice, organizate acasă, au și mai mult farmec atunci când sunt pregătite altfel decât în modul clasic, stând la masă, la fel ca la sărbătorile de Paște sau de Crăciun. Pentru a crea o atmosferă lejeră și jucăușă, puteți organiza un fel de picnic, chiar în propriul living. Pentru aceasta, aveți nevoie de o pătură, câteva perne decorative pe care să stați confortabil, un coș pentru picnic, farfurii și tacâmuri speciale pentru Valentine’s Day și un meniu ușor. Puteți alege câteva gustări pe care să le savurați în timp ce faceți un top al celor mai frumoase amintiri pe care le aveți împreună. Puteți discuta despre realizările avute în ultimul an și ce v-ar plăcea să faceți pe viitor.

* Transformați-vă casa într-un minicinema – Dacă vă înscrieți pe lista cinefililor pasionați, înseamnă că seara de Valentine’s Day nu poate trece fără să urmăriți unul dintre filmele clasate în topul celor mai romantice capodopere. „Love Story”, „The Notebook”, „Notting Hill” „Casablanca”, „Titanic”, „Pacientul englez”, „Poveste de iarnă”, „The Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, „Gone with the wind”, „The theory of everything” sunt, cu siguranță, câteva dintre sugestiile care vă vor surâde. Puteți alege să le vedeți pe un ecran mare (dacă aveți unul), cu tehnologie 4K sau să achiziționați un videoproiector și să transformați casa într-un minicinema. Nu aveți neapărat nevoie de un ecran special, filmul poate fi proiectat și pe unul dintre pereți sau pe o pânză albă.

* Ascundeți inimioare cu mesaje de dragoste prin casă – Pentru ca „decorul” să fie complet, puteți pune la cale și o mică surpriză. Pregătiți câteva bilețele colorate, în formă de inimă, notați pe ele motivele pentru care vă este dragă persoana alături de care petreceți acest Valentine’s Day și plasați-le în cele mai neașteptate locuri. Pe oglinda din baie, în sertarul cu tacâmuri, sub pernă, în dormitor, pe preșul de la intrare, lângă periuța de dinți, pe geamul din bucătărie și în oricare alt loc din casă unde pot fi observate cu ușurință, dar și în care persoana iubită nu s-ar aștepta. Le puteți numerota și îi puteți aduce la cunoștință că provocarea este să le găsească pe toate. Pe acelea pe care nu le descoperă în această zi, le poate găsi în perioada care urmează.

* Reconstituiți prima întâlnire cu persoana iubită – Acest lucru este catalogat ca fiind unul din cele mai romantice moduri de a petrece Valentine’s Day. Aduce multă emoție și semnificație pentru cei doi parteneri. Trebuie să faceți puțin efort ca să vă amintiți unele lucruri, dar merită din plin. De exemplu, puteți să vă plimbați pe aceeași stradă unde ați luat prima cină împreună sau puteți să mergeți într-un loc special, în care v-ați întâlnit. Adăugați un mic cadou ingenios și ziua va fi cu adevărat memorabilă.

Decorarea livingului

Pentru ca livingul să se transforme dintr-unul casual într-unul romantic și liric, aveți nevoie de câteva accesorii şi obiecte de decor:

– În primul rând optați pentru culori calde, precum galben, roşu, portocaliu sau orice nuanță și ton derivate din ele, mai mult decât potrivite pentru o seară specială.

– Nu sunt necesare schimbări sau îmbunătățiri majore, dar nişte draperii, perne de decor, o cuvertură, o piesă de artă sau un covor pot purta nuanţe ale acestor culori.

– Măsuţa de cafea este, de asemenea, importantă în realizarea unui living romantic. Aceasta poate fi elementul central al încăperii pe care puteţi amplasa obiecte de decor potrivite pentru o zi dedicată dragostei. Lumânări parfumate sau o bombonieră din sticlă roşie vor oferi măsuţei un aspect special.

– Accentele florale pot fi folosite oriunde în living sub forma unor glastre cu flori, boluri cu petale parfumate în nuanţe de roşu, roz, violet sau galben, coroniţe pentru uşă, tablouri Canvas sau picturi, tapete sau diverse aranjamente în care puteți include alte atingeri florale romantice.

– Lămpile de aromaterapie în nuanţe calde de roşu, orange sau galben, din sticlă sau ceramică, cu lumânări şi esenţe afrodisiace sunt decoraţiunile de Valentine’s Day care nu ar trebui să lipsească din această încăpere. Le puteți poziţiona pe etajere, pervazuri, rafturi deschise sau chiar pe măsuța de cafea. Atenție, însă, nu folosiți esențe foarte puternice în apropierea spațiului amenajat pentru cina romantică!

– Mesajele tematice, textele romantice, declaraţiile de dragoste pot fi aşezate prin cameră într-un mod inedit. Puteți confecţiona o ghirlandă din fetru decupat, fiecare piesă conţinând o literă care să alcătuiască eternul „Te Iubesc” sau puteți opta pentru o faţă de masă printată cu un text sugestiv de Ziua Îndrăgostiţilor. Literele fosforescente lipite pe perete pot, de asemenea, forma un mesaj de iubire emoţionant.

– Tot în living puteți amplasa diverse decoraţiuni handmade, care nu vă vor epuiza bugetul şi care vor crea o atmosferă intimă, plină de afecţiune. Inimioarele 3D confecţionate din carton roşu sau roz pot fi atârnate de plafonul camerei, generând senzaţia unei ploi de iubire. Ghirlandele din flori, pietrele pictate pentru pervaz sau abajurul veiozei decorat cu trandafiri din hârtie creponată roşie, toate vor crea o atmosferă magică.

– Ca seara să înceapă într-o notă relaxantă și plăcută, ar fi ideal ca în living să existe un colț în care să vă bucurați de liniște și să petreceți timp, înainte sau după cină. Puteți transforma canapeaua într-un spațiu Zen, dar și romantic. Folosiți perne decorative confortabile, pături pufoase, iar spațiul din jurul ei decorați-l cu câteva vaze cu flori proaspete, colorate, petale de trandafiri sau plante de apartament, care vor aduce acel „vibe” plăcut al spațiilor verzi.

Decorarea mesei

Nu trebuie să fii Martha Stewart pentru a așeza o masă frumoasă fără a fi intimidați! Optați pentru o decoare după propriile reguli, atunci când vine vorba de așezarea mesei. Dacă veți merge exclusiv pe formalități plictisitoare, ați putea da greș în multe privințe. Cel mai indicat ar fi să învățați niște reguli de bază pe care, ulterior, să le adaptați propriilor nevoi și dorințe. Singura „regulă” pe care ar trebui să o urmați este cea care are un scop sau un sens anume. Furculița la stânga, cuțitul la dreapta (cu lama îndreptată spre interior) și lingura lângă, dacă este necesar. Unora le plac șervețelele de pânză, altora de hârtie, dispuse pe farfurii sau în dreapta acestora, sub tacâmuri, în pahare sau chiar în fața veselei. Dar, cum uneori (doar uneori), regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, iată câteva sfaturi de decorare a mesei pe care să le folosiți în mod liber:

– Cel mai bine ar fi ca înainte de orice să vă stabiliți o temă, ca de exemplu, vintage, boho, modern sau rustic. Începeți să vă gândiți la ceea ce veți folosi mai întâi în decorarea mesei. Practicați ceea ce se numește repetiție în minte. Apoi, scoateți din dulapuri vesela, tacâmurile și orice alt element pe care îl veți folosi și puneți-le deoparte.

– Decideți-vă asupra decorațiunilor folosite: petale de trandafiri, lumânărele, bombonele, etc. Puteți chiar utiliza și plăcuțe cu nume. Dacă aveți piesa centrală, setările ulterioare vor fi floare la ureche.

– Totul poate fi accesibil, însă trucul este de a colecta în timp. Căutați tacâmuri și veselă deosebite, în felurite modele și mărimi, mixați, potriviți și lăsați-vă fantezia să zburde. Este de o mie de ori mai interesant și neașteptat să amestecați obiectele noi cu cele mai vechi, sau să suprapuneți elemente diferite, decât ca aspectul să fie unul uniform, compact, și de cele mai multe ori, rigid și anost.

– Adăugați orice fel de accente jucăușe și distractive, cum ar fi inimioare roz din catifea, prăjiturele în formă de inimioare, sau pur și simplu, inimioare decupate de hârtie colorată. Ideal ar fi să aveți grijă să nu întreceți măsura și să nu faceți din aranjament un decor de circ, ci să-l păstrați destul de reținut.

– Pentru un aer festiv, inspirați-vă din decorul nunților și îmbrăcați scaunele într-un material fin, legându-le ulterior cu o fundă.

– Ca și în cazul oricărui alt tip de „artă” pe care o creați dvs. înșivă, faceți câțiva pași înapoi și uitați-vă la ce ați realizat până acum. Dacă totul este așezat astfel încât oamenii să poată sta lejer și să se poată bucura de ceea văd, v-ați făcut treaba! Încă un aspect destul de important este acela de a plănui totul în detaliu pentru ca nici dvs., ca gazdă, să nu fiți nevoiți să vă ridicați de prea multe ori de la masă pentru a alimenta constant ospățul cu cele necesare.

– Chiar dacă obișnuiați să mergeți la restaurant, alegeți să gătiți chiar dvs. cina pentru seara de Valentine’s Day. Preparați ceva simplu și delicios (fără a vă complica inutil) și serviți preparatele în vase de culoare roșie și în formă de inimioară. În plus, puteți alege o față de masă roșie și șervețele cu inimioare, iar lumânările nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

– Elementele ornamentale pentru masă pot fi inimioare metalice, o veselă colorată în tonuri pastelate, şerveţele cu texte de dragoste, o felicitare pentru persoana iubită aşezată lângă paharul de şampanie, o faţă de masă imprimată tematic, farfurii ornate cu ciocolată topită şi lista poate continua.

– Desertul poate fi o decoraţiune delicioasă pentru masa de Ziua Îndrăgostiţilor. Prăjiturile în formă de inimioară sunt o surpriză dulce ce oferă mesei un aspect romantic şi cald. Cupele de îngheţată, de asemenea, pot avea formă de inimă sau trandafir, iar bomboanele de ciocolată pot fi preparate în casă în diverse forme din silicon şi puse în cupe de şampanie alături de perluţe din marţipan comestibile.

Decorarea dormitorului

– Iluminatul poate fi foarte eficient pentru a „condimenta” atmosfera romantică din casă, mai ales pe cea din dormitor. Ar fi indicat să nu alegeți lumini puternice, din contră, în dormitor este bine ca lumina să fie ceva mai difuză.

– Lumânările (parfumate sau nu) pot evoca sentimente de intimitate. De asemenea, elimină stresul și creează o atmosferă romantică în orice încăpere, fie că este vorba de dormitor sau de living. În pâlpâirea lor blândă, totul pare mai misterios, dar, în același timp, mai atrăgător. Pentru un efect optim, lumânările ar trebui grupate în cât mai multe colțuri ale camerei. De asemenea, puteți poziționa câteva oglinzi în așa fel încât acestea să reflecte lumina caldă a lumânărilor sau chiar pe cea a becurilor. În acest fel, veți da un aer de profunzime dormitorului dvs. Diversitatea lor nu cunoaște astăzi limite – pe masă, pe podea, pe rafturi, în culoarea bronzului, cuprului sau aurite, toate vor crea o atmosferă de căldură și tandrețe. Pentru a oferi interiorului mai mult mister și pasiune, ar fi indicat să folosiți un număr mai mare de lumânări mici. Puteți obține un aspect mai mult decât interesant cu lumânări în formă de inimioare, îngeri, porumbei și cupidoni. Trebuie, însă, să aveți foarte mare grijă la amplasarea lor – în niciun caz prea aproape de țesături și textile!

– Florile sunt un element absolut necesar, atât în aranjarea mesei, cât și în setarea unei atmosfere plăcute în dormitor. Fie că, până la urmă, alegeți un aranjament complex, câțiva trandafiri cu tulpină mai lungă, sau doar petale este absolut necesar să vă bucurați de frumusețea florilor în casa dvs, în special într-o zi dedicată îndrăgostiților.

– Dacă aveți suficient timp și îndeajuns de mulți bani, puteți chiar să alegeți niște draperii sau perdele din materiale groase, din pluș, mai închise la culoare.

– Lenjeria de pat este, evident, piesa centrală a întregului decor din dormitor. Mătasea ori satinul sunt țesăturile perfecte pentru patul dvs. în această perioadă. Alegerea culorii pentru lenjeria de pat este la fel de importantă ca și lenjeria în sine. Specialiștii în design interior sugerează nuanțele de ivory (fildeș) perlat, de auriu sau de argintiu, și, în același timp, evitarea culorilor convenționale, precum griul, galbenul sau rozul. Câteva culori populare, pe care vă puteți baza în seara specială cu pricina ar fi roșul, negrul, albul, albastrul și verdele. Blănurile artificiale, catifeaua și velurul sunt țesături moi, bogate, care reprezintă cele mai bune opțiuni pentru pături, perne și alte accesorii de pat. Nu uitați de petalele de trandafiri, pe care nu le puteți aranja decât în formă de inimioară.

Decorarea băii

Ziua Îndrăgostiţilor nu este specifică doar livingului sau dormitorului. Baia poate fi și ea un loc plin de romantism şi pasiune pe care îl puteţi decora cu uşurinţă.

– Petale de trandafiri împrăştiate pe marginile căzii, uleiuri aromate pentru apă, lumină difuză cu ajutorul lumânărilor, dar şi a unor LED-uri colorate pot face un decor absolut de vis.

– Prosoapele obişnuite pot fi înlocuite cu unele în nuanţe de roşu sau vişiniu.

– Tot în baie pot fi amplasate şi mici aranjamente florale, iar apa din cadă poate conţine o sticlă în care a fost introdus anterior un mesaj de iubire.

– Alte decoraţiuni din sfera dragostei şi a romantismului potrivite pentru baie sunt cupele cu fructe ce pot fi amplasate la îndemână, inimioarele confecţionate din petale de flori, bolul cu bomboane de ciocolată, lumânările supradimensionate, aşezate în colţurile încăperii sau pe lângă cadă, perlele colorate pentru apă şi ideile cu siguranţă nu se sfârşesc aici.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://freshome.com/modern-valentines-day-decor-style/

https://freshome.com/modern-valentines-day-decorating-ideas/

https://www.bustle.com/articles/139992-20-valentines-day-decorations-that-arent-cheesy-and-will-make-your-home-feel-the-love

https://www.cleanandscentsible.com/simple-valentines-day-decor-ideas/

https://www.therugseller.co.uk/blogwp/decorating-valentines-day-8-ideas-home-14021

https://hellolittlehome.com/easy-valentines-day-decor-ideas/

https://shabbyfufu.com/heart-decorations-valentines-day-decor/

https://www.wikihow.com/Decorate-For-Valentine%27s-Day

https://blog.therugseller.co.uk/decorating-valentines-day-8-ideas-home-14021

https://summeradams.com/tips-for-classy-valentines-decorating/