Realizator: Valul de frig care afectează de aproape o săptămână Europa s-a abătut și asupra României. Un cod galben de ger este în vigoare în toată țara până mâine dimineață, dar meteorologii anunță valori termice scăzute și pe parcursul săptămânii viitoare. Autoritățile locale fac apel către persoanele fără adăpost să se adreseze centrelor de asistență socială pentru a se feri de frig.
Un episod de ger provoacă perturbări ale traficului și în țări din vestul Europei, iar în Rusia ninge de mai bine de 24 de ore, stratul de zăpadă urmând să depășească o jumătate de metru. Moscova a înregistrat cele mai scăzute temperaturi din acest an, de -15 grade în timpul zilei și -20 în cursul nopții.
La noi în țară se circulă în condiții de iarnă pe numeroase tronsoane de drum, iar din cauza vremii nefavorabile sunt restricții în județul Botoșani. Poleiul creează probleme pentru cei care pornesc la drum. De la Centrul InfoTrafic al Poliției Române are unele recomandări subinspectorul Alexandru Andronache.
Alexandru Andronache: Din cauza viscolului din ultimele zile este în continuare instituită restricție de circulație pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone care tranzitează trei artere rutiere din județul Botoșani, respectiv DN 29 Săveni – Manoleasa, DN 29A Dărăbani – Rădăuți-Prut și DN 24C Ștefănești – Românești. La această oră se semnalează ninsoare slabă pe mai multe artere rutiere din județele Bihor – respectiv DN 75 Măgura – Vârtop; Alba – DN 75 Scărişoara – Vârtop, dar şi în judetele Maramureș, Satu Mare, Mureş, Iași şi Suceava, însă nu este afectat traficul rutier.
Pentru prevenirea accidentelor rutiere, sfătuim conducătorii auto ca înainte de a pleca la drum să se asigure că au autovehiculul echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă, se adapteze în permanență viteza de deplasare, să nu efectueze manevre periculoase la volan și să mărească distanța de siguranţă față de vehiculele dinainte./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)