2021. február 15

Mától kezdve Romániában is elérhetővé vált az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája

A szakemberek a készítményt 18 és 55 év közöttieknek ajánlják. Az oltóanyagot két dózisban, nyolc hetes különbséggel adják be és a második oltás után alakít ki teljes védettséget. Az egész országban 180 oltópontot hoztak létre erre a célra. A közszolgálati rádió riportere Adriana Leu elmondta, hogy tegnap estig 142.000 állampolgár regisztrált erre az oltóanyagra. Olyanokról van szó, akik krónikus betegségben szenvednek, vagy olyan munkakörben dolgoznak, amely lehetővé teszi azt, hogy az oltási kampány második szakaszában kerüljenek sorra. Az AstraZeneca oltóanyag első 81.000 dózisa egy héttel ezelőtt érkezett az országba és szétosztották a kolozsvári, craiovai, Iaşi-i és temesvári regionális központok között. Bukarestben mindössze 600 dózis maradt. Február és március hónapban Románia 1,3 millió dózis oltóanyagot kap az AstraZenecatól, s ez a harmadik oltóanyag, amelyet a Pfizer-BioNTech és a Moderna után bevetnek a COVID – 19 ellen. Egyidejűleg a Pfizer is növelte a Romániába szállított oltóanyag-mennyiséget, ráadásul egy héttel hamarabb érkezett meg a soron következő szállítmány. Eddig 686.000 román állampolgárt oltottak be a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináival, ezek 60%-a már a második dózist is megkapta. (RADOR Hírügynökség)

Megszüntetnék az 1989. Decemberi Román Forradalom Intézetét

Értelmiségiek és forradalmárok egy csoportja levélben fordult a kormányhoz azzal a kéréssel, hogy fejezzék be a Ion Iliescu, volt államfő által vezetett 1989. Decemberi Román Forradalom Intézet megszüntetésére irányuló eljárást. Az aláírók úgy vélik, hogy az intézmény eredményessége csekély, tevékenysége a forradalom lényeges kérdéseit illetően pártos, nem meggyőző, ezért nem indokolt, hogy az állam továbbra is finanszírozza. A levél szerint a Kommunizmus Bűntetteinek Vizsgálóintézete kellene feltárja, hogy kik a felelősei az 1989 decemberében elkövetett gyilkosságoknak. A levél aláírói között szerepel az „Előjogok nélkül” Forradalmáregyesület, a „Gheorghe Ursu” Alapítvány, a Temesvár Társaság, a Társadalmi Párbeszéd csoport és Dan Voinea, volt főügyész.

2019 végén az Orban-kormány sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az 1989. Decemberi Román Forradalom Intézet megszüntetéséről, azonban a parlament visszautasította a kezdeményezést. Klaus Iohannis államfő a sürgősségi kormányrendeletet visszautasító törvény újratárgyalását kérte a parlamenttől, azonban ez mindeddig nem történt meg. (Radio România Actualităţi)

A Képviselőház ma vitatja meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezését az egészségügyi miniszter felmentéséről

Két hónappal a Cîţu-kormány felállása után az ellenzék vezető ereje parlamenti indítványban kéri Vlad Voiculescu menesztését. A vitára ma 17.00 órai kezdettel kerül sor a Képviselőházban. A tárcavezetőt azzal vádolják, hogy nem hozta meg a szükséges döntéseket a betegek biztonsága érdekében és nem hajtotta végre azokat az intézkedéseket amelyeket sürgősséggel bízott rá elődje, Nelu Tătaru. A Románok Egységéért Szövetség (AUR) támogatja a kezdeményezést, azonban a kormánykoalíció pártjai szerint elfogadásának nincs semmi esélye.

Az Alkotmány értelmében a miniszterek felmentésére vonatkozó parlamenti indítvány keretében meghozott döntés nem kötelező a kormányra nézve. (RADOR Hírügynökség)

Mától életbe lép a járványügyi kockázatot jelentő országok listájának a frissítése

Az úgynevezett sárga zónából érkezőknek olyan negatív eredményű PCR-tesztet kell felmutatniuk, amelyet az elutazás előtt legfeljebb 72 órával korábban állítottak ki. Kivételt képeznek azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát, illetve a három évnél fiatalabb gyerekek. A beérkezőknek 10 napig karanténban kell maradniuk, ám azok, számára akik nem rendelkeznek negatív teszttel, a karantén ideje 14 napos. A szóban forgó országok csoportjába tartozik többek között Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Nagy Britannia, Belgium, Szerbia, Németország, Magyarország és Moldova Köztársaság. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR