Agentia Spatiala Europeana cauta noi astronauti — selectie deschisa cetatenilor romani

Pentru prima data in decurs de 11 ani, Agentia Spatiala Europeana (ESA) este in cautare de noi astronauti. Agentia Spatiala Romana (ROSA) invita cetatenii romani care raspund criteriilor de selectie sa candideze. Procesul de recrutare este deschis candidatilor din Romania, ca urmare a faptului ca tara noastra este Stat Membru ESA.

Perioada de depunere a candidaturilor este intre 31 martie si 28 mai 2021. ESA va lua in considerare doar inscrierile trimise pe parcursul celor opt saptamani prin intermediul portalului “Cariere la ESA”. Dupa incheierea perioadei de inscriere, va urma un proces de selectie in sase etape, ce se prevede a fi finalizat in octombrie 2022.

„Sa fii astronaut este un vis devenit realitate. Imbina mai multe pasiuni de ale mele: stiinta, tehnologia, masinariile complexe, un mediu operational solicitant, lucrul in echipe internationale, pregatirea fizica si comunicarea cu publicul larg. Si, desigur, uneori mergi cu racheta la serviciu!”, a declarat Samantha Cristoforetti, unul dintre astronautii ESA, despre numeroasele posibilitati de viitor.

Astronautii desfasoara experimente stiintifice, sprijina dezvoltarea de noi tehnologii, testeaza limitele corpului uman si exploreaza Universul in conditii extreme. Candidatii care doresc sa aplice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: 

  • Sa aiba o pregatire profesionala exceptionala si un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor.

  • Sunt eligibili candidatii care au studii cel putin la nivel de master si cel putin trei ani de experienta profesionala.

  • Printre domeniile cele mai frecvent intalnite la astronautii de cariera se numara: inginerie aerospatiala, aviatie, diverse ramuri de inginerie, matematica-fizica, stiintele naturii, medicina, cibernetica, fara ca lista sa fie exhaustiva.

O listă completa a criteriilor de selectie poate fi accesata pe site-ul dedicat potentialilor candidati

„Misiunile pentru care se pregateste omenirea vor fi de explorare robotica si cu echipaj uman. Ne referim aici la misiuni pe Luna si ulterior pe Marte. Identificarea unei noi generatii de astronauti este esentiala astazi pentru a ne pregati pentru misiunile de maine,” declara Presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Dr. Fiz. Marius Ioan-Piso.

„Romania este implicata in programele europene de explorare spatiala, dezvoltand totodata colaborari si cu parteneri internationali, cum este colaborarea pentru misiunile initiate de NASA de explorare a Lunii cu echipaj uman. Romania este lider regional in domeniul spatiului si este necesar sa ne pastram si dezvoltam aceasta pozitie deoarece viitorul este in spatiu, un domeniu in care investitiile aduc dezvoltare tehnologica, stiintifica, economica si de talente de cel mai inalt nivel, progres care genereaza ulterior beneficii pentru intreaga societate”, a continuat Presedintele ROSA.

In 2021, Romania sarbatoreste 40 de ani de la zborul primului si singurului cosmonaut roman, Dumitru-Dorin Prunariu.

„Experienta activitatilor spatiale pe care Romania le desfasura acum 40 de ani, elementul de varf fiind zborul primului roman in cosmos, a fost fundatia pe care Romania a construit in acesti ani colaborari internationale, consolidandu-si rolul de natiune spatiala. Sper ca in urma acestei campanii sa pot preda stafeta urmatorului astronaut roman, care sa reprezinte Romania in viitoarele misiuni de explorare spatiala” a declarat Dl Prunariu. 

La nivel national, Agentia Spatiala Romana (ROSA) va conduce o campanie de informare cu scopul de a atrage cei mai buni candidati romani. 

„Atat la nivelul Agentiei Spatiale Europene, cat si la nivelul ROSA, ne dorim totodata sa crestem numarul de aplicatii din partea femeilor calificate pentru aceasta pozitie. De asemenea, prin Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala (ESERO Romania), vom folosi aceasta oportunitate pentru a atrage copiii si tinerii de astazi catre cariere din domenii STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica) intrucat spatiul ofera oportunitati diverse de cariera, de la astronauti, cercetatori si ingineri pana la juristi”, a declarat Oana Sandu, coordonatorul campaniei de comunicare in Romania.

 

Pentru informatii despre campanie si alte activitati, va invitam sa urmariti website-ul YourWayToSpace si website-ul ROSA. Procesul de selectie se va deschide pe 31 martie pe portalul “Cariere la ESA”. 

Contact

Daca aveti intrebari sau solicitari de interviuri, va rugam sa contactati 

Oana Sandu

Ofiter de presa ROSA
Romanian Space Agency – Agentia Spatiala Romana (ROSA)
010362 Bucharest, Romania
E-mail: oana.sandu@rosa.ro 
Mobile: +40 724 024 625
http://www.rosa.ro/

 

Kit media

https://esamultimedia.esa.int/docs/careers/MediaKitAstronautSelection.pdf  

 

Social media

 

Twitter: @ESA si @ESA_Romania

Instagram: Europeanspaceagency

Facebook: EuropeanSpaceAgency, Agentia Spatiala Romana

YouTube: ESA

LinkedIn: European-Space-Agency

Hashtaguri oficiale: #YourWayToSpace #ESArecruits #DestinatiaSpatiu

 

Imagini si Video:

https://esamultimedia.esa.int/docs/careers/MediaKitAstronautSelection.pdf#page=27

https://esamultimedia.esa.int/docs/careers/MediaKitAstronautSelection.pdf#page=28  

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos

Termeni si conditii pentru folosirea materialelor ESA

www.esa.int/spaceinimages/ESA_Multimedia/Copyright_Notice_Images   

Daca aveti intrebari sau aveti nevoie de mai multe informatii despre imaginile ESA, va rugam sa contactati direct spaceinimages@esa.int.

 

***

Agentia Spatiala Romana (ROSA) este o institutie publica finantata integral din venituri proprii, functionȃnd conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 923/20.11.1995 si a actelor ulterioare in sistemul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice — Autoritatea Nationala Pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvolta Programul National Spatial si coordoneaza implementarea acestuia prin proiecte de cercetare si aplicatii spatiale, fiind autorizata sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare. Totodata, Agentia este organizatia conducatoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare si Inovare STAR — Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezinta Guvernul Romaniei in programe de cooperare internationala, precum cele cu Agentia Spatiala Europeana (ESA) sau Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Agentia desfasoara si propriile proiecte de cercetare stiintifica si dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agentia este condusa de Presedinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri din partea Agentiei Spatiale Romane, va rugam sa completati formularul disponibil aici.

Oana Sandu
Press Office