Aleksei Navalnîi revine în faţa instanţei ruse, în cadrul unui proces de calomnie

Activistul de opoziţie rus Aleksei Navalnîi a revenit, marţi, în faţa instanţei, în cadrul unui proces de calomnie, pentru acuzaţii pe care criticul Kremlinului le califică drept motivate politic.

Navalnîi a fost condamnat, la începutul lunii februarie, la aproape trei ani de închisoare, pentru încălcarea termenilor de eliberare condiţionată, într-un dosar criticat de Occident, care analizează posibile sancţiuni la adresa Rusiei. În procesul de calomnie, Navalnîi este acuzat de defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial, care a luat parte la un clip promoţional în sprijinul reformelor constituţionale din 2020, ce îi permit lui Putin să candideze pentru încă două mandate la Kremlin, după 2024.

Navalnîi i-a descris pe cei prezenţi în clip drept „trădători şi lachei corupţi”. El acuză autorităţile de faptul că se folosesc de acuzaţiile de calomnie pentru a-i păta reputaţia. Veteranii conflictului denumit de Moscova Marele Război Patriotic sunt veneraţi de majoritatea ruşilor, iar criticarea lor este considerată inacceptabilă din punct de vedere social şi ofensatoare.

Procurorii statului vor transmite instanţei, în cursul zilei de marţi, ce pedeapsă cer pentru Navalnîi, în acest dosar, potrivit presei ruse de stat. Chiar dacă pedeapsa pentru calomnie, în cazul în care va fi confirmată, este de până la doi ani de închisoare, avocatul lui Navalnîi afirmă că acesta nu poate fi primi o sentinţă privativă de libertate, în această situaţie, întrucât presupusa infracţiune ar fi fost comisă înainte ca legea să fie modificată pentru a deveni o faptă pasibilă de închisoare.

Nu este clar dacă şi judecătorul din acest dosar este de acord cu această analiză. Printre pedepsele mai blânde se numără amenda sau serviciul în folosul comunităţii. Arestarea şi condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi au declanşat proteste ample de stradă în Rusia, însă aliaţii liderului de opoziţie au anunţat că demonstraţiile vor fi întrerupte până la primăvară./mbrotacel/cpodea

REUTERS – 16 februarie