2021. február 18

A munkaügyi minisztérium egységes bértörvényt dolgoz ki

A munkaügyi minisztérium egységes bértörvényt dolgoz ki, amelyre a jövő évben lehet számitani. Az új törvény bizonyos bérpótlékokat befagyaszt, mig másokat teljesen megszűntet. A tervezett bérpótlékok fix összegűek lesznek, hangsúlyozta Raluca Turcan tárcavező, hozzáfűze, hogy az új törvény előirányozza majd a területek szerinti fizetési skálát is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

A lupényi bányászok folytatják a spontán sztrájkot

A mintegy 120 lupényi bányász csütörtökön is folyatja a tegnap megkezdett spontán sztrájkot és nem akar feljönni a bányából, ezáltal tiltakozva a bérkifizetések csaknem tiz nappal való elodázása ellen, noha a szakszervezet erre vonatkozóan aláirt egy protokolt a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetésével. A többi zsil-völgyi bányában csütörtök délelőtt a tevékenység normális körülmények között zajlott. A marosnémeti hőerőmű – amely zsil-völgyi szénnel múködik – munkásai figyelmeztettek azonban, hogy a hőerőmű szénhiány miatt leállhat, mivel nincs téli készlet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Már második napja, hogy tiltakoznak a román vasutasok

A Victoriei Palota előtti téren a román vasutasok befektetéseket és bérnövelést követelnek. A vasutas szakszervezti tagok szerint a romániai vasútvonalak javítása és korszerűsítése a szállitásügyi minisztérium prioritása kellene, hogy legyen, mig a vasúti státusz tiszteletben tartásával a fizetések 30-40 százalékkal kellene, hogy növekedjenek. Megjegyzendő, hogy legutóbb 15 évvel ezelőtt a Román Vasúttársaság személyszállítási ágazat (CFR Călători) számára vásároltak vasúti járműveket, a Kék Nyil vonatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Jóváhagyták a parlamenti honatyák speciális nyugdijának törlését

Megszűnt a képviselők és szenátorok speciális nyugdija. A szerdai parlamenti plenáris ülésen szavazták meg az erre vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezett. A törvényhozó fórum elé hasonló kezdeményezéseket nyújtott be az Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR PLUS (Mentsétek meg Romániát Szövetség, Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja) is, de a három tervezet közül a szociáldemokraták által benyújtott dokumentumot szavazták meg. A PSD által javasolt, jóváhagyott törvénymódositások egyike előirányozza a hivatalban lévő parlamenti képviselők különleges nyugdíjának megszűntetését is. Dan Barna, az USR PLUS elnöke szerint a speciális nyugdijak törlése erkölcsi győzelmet jelent. Ludovic Orban liberális elnök is úgy vélte, hogy ezáltal a parlament ismét az állampolgárok szolgálatában áll. Az RMDSZ nem szavazta meg e törvénytervezetet, mivel véleménye szerint az intézkedést ki kell terjeszteni a specális nyugdijakban részesüló valamennyi kategóriára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Újabb AstraZeneca-vakcina szállitmány érkezik csütörtökön Bukarestbe

Csütörtökön 163.200 adag AstraZeneca-vakcina szállitmány érkezik Bukarestbe. A vakcinákat az Országos Tárolóközpontban raktározzák el, ahonnan szét osztják majd a regionális oltási központoknak. Romániában mostanig több mint félmillió ember kapta meg mindkét koronavirus elleni vakcinát, mig csaknem 230 ezret az első adaggal oltottak be. Az utóbbi  24 órában 43 ezer személy kapott védőoltást és 164 esetben regisztráltak mellékhatást, a legtöbb esetben az AstraZeneca oltóanyag beadása után. Eközben 2.815 új koronavirusos esetet diagnosztizáltak és 62 újabb halálesetet jelentettek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Gănciulescu Rozália – RADOR