Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, l-a primit la București pe omologul din Ungaria, Péter Szijjártó

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, l-a primit astăzi la București pe omologul din Ungaria, Péter Szijjártó, în contextul vizitei pe care acesta o face la București în pregătirea Comisiei mixte economice România-Ungaria.

Potrivit Ministerului Român de Externe la întâlnire au fost discutate aspecte de interes prioritar, aflate pe agenda bilaterală, dar și evoluțiile din cele două state legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Carmen Gavrilă a sintetizat cele mai importante informații.

Reporter: Ministrul Bogdan Aurescu a spus din nou la întâlnire că partea română vrea să dezvolte și să consolideze relația cu Ungaria, în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Tratatul politic din 1996 și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului 21, din 2002.

La rândul său, ministrul Péter Szijjártó a spus că partea ungară e deschisă la ideea de relansare a relației cu România, în toate domeniile prin proiecte de interes reciproc. Astfel, ambii demnitari au arătat interesul crescut pentru impulsionarea cooperării economice bilaterale, inclusiv a investițiilor reciproce și a schimburilor comerciale.

În acest sens, miniștrii Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó au salutat organizarea în perioada următoare a unei noi sesiuni a Comisiei mixte economice la Budapesta și au precizat că e nevoie să avanseze discuțiile pentru crearea cât mai curând posibil a unei Camere de Comerț Româno-Ungare, la Budapesta. Cei doi demnitari au salutat aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul transporturilor și au menționat interesul pentru realizarea drumului expres între Satu Mare și Mátészalka. Miniștrii au discutat și despre proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta.

Cei doi miniştrii au mai stabilit să fie impulsionată finalizarea altor două proiecte aflate încă în discuție, astfel încât să fie posibilă semnarea, în cel mai scurt timp, a protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale și finalizarea negocierilor pentru înființarea a două puncte de trecere a frontierei la Variașul mic și Grăniceri.

În ce privește programul Budapestei, de dezvoltare economică a Ardealului, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internațional care să stabilească parametrii în baza cărora acest program finanțat din bugetul statului ungar și alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României.

La discuții ministrul Aurescu s-a referit și la așteptările României legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale minorității române din Ungaria, inclusiv necesitatea unui învățământ de calitate în limba română printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică culturală lingvistică și religioasă a persoanelor aparținând minorității române./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 februarie