Guvernul a aprobat proiectul de lege privind desființarea SIIJ

Realizator: Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, așa cum au promis unele partide din coaliție în campanie electorală. Proiectul a fost aprobat de executiv, în pofida avizului negativ, emis săptămâna trecută de CSM, dar ministrul de resort, Stelian Ion, a amintit că la momentul propunerii de înființare a secției speciale, Consiliul Superior al Magistraturii contestase vehement acest demers.
Stelian Ion: Justiția nu începe și nu se termină cu SIIJ. Sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată în programul de guvernare, asumată prin memorandumul care prevede niște pași importanți pentru ridicarea MCV, pentru că toate organismele europene, GRECO, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, în cadrul rapoartelor MCV, au spus la unison că înființarea acestei secții speciale reprezintă un regres.
Realizator: Stelian Ion a mai precizat că se doreşte revenirea la situaţia anterioară existenţei acestei secţii, iar dosarele care-i privesc pe magistraţi se vor întoarce la unităţile de parchet competente să le soluţioneze. Din opoziție, senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al justiției, i-a criticat proiectul, despre care a spus că ar fi un amestec politic în treburile justiției, în condițiile în care a primit aviz negativ de la CSM.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 februarie)