MAGYAR NEMZET: Pacepa nu a trecut sub tăcere nici oprimarea maghiarilor

Erou sau trădător? – în rândul istoricilor români a izbucnit disputa pe marginea rolului istoric al lui Ion Mihai Pacepa, decedat de curând la vârsta de 92 de ani. Însă nu încape nicio îndoială în privinţa faptului că prin informaţiile sale aduse la lumina zilei, fostul şef adjunct al Serviciului informaţiilor externe (SIE)  a devoalat şi a zguduit din temelii regimul comunist de la Bucureşti.

Pe marginea ştirii despre moartea lui Pacepa, istoricul, politologul, fostul preşedinte al Comisiei care a întocmit raportul despre crimele comunismului, Vladimir Tismăneanu, a apreciat că prin cartea sa „Orizonturi roşii” fostul spion care a fugit în 1978 în Statele Unite a contribuit la demascarea „marii minciuni”.

După cum îl citează cotidianul transilvănean „Krónika”: „După ce a rupt-o cu dictatura pe care a servit-o până la acel moment, a devenit  duşmanul neînduplecat al comunismului. Securiştii îl urau de moarte, deoarece îl considerau trădător. Însă, în fapt, ei au trădat suveranitatea poporului. Nu ne-am întâlnit niciodată personal, dar am vorbit mai multe zeci de ore la telefon. Avea o pace interioară şi demnă de admirat. S-a împăcat cu sine. Ştia că a greşit şi a plătit pentru asta. Cu sinceritate şi fără a se proteja pe sine. Aşa va rămâne în memoria mea”. Unele analize ale istoricilor îl caracterizau pe Pacepa drept unul din cei mai corupţi lideri ai sistemului. Se spune că tocmai se pregăteau să-i intenteze un proces şi de aceea a fugit în Vest. În opinia istoricului român Mădălin Hodor, cercetător ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, disputa despre ideea dacă Pacepa a fost un trădător sau un erou este o falsă dispută. „De fapt, Pacepa nu a fugit dintr-odată, de pe o zi pe alta, ci şi-a pregătit minuţios plecarea, fiind pur şi simplu mai isteţ decât colegii săi” – afirmă istoricul. A evocat faptul că Ceauşescu ar fi preconizat îndepărtarea fostului director adjunct al serviciului de informaţii care coordona spionii României din cauza unei probleme de corupţie.

Istoricul târgumureşean János Fodor a relatat cotidianului citat că activitatea lui Pacepa ar fi lăsat urme în istorie chiar şi în cazul în care cartea sa, Orizonturi roşii, ar putea fi considerată chiar şi un produs propagandistic american. În opinia sa, în regimul trecut fostul spion ar fi fost conceput drept un trădător condamnat la moarte. Profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a adăugat: „ Acuzaţia era motivată, deoarece în calitate de şef al unui serviciu secret, a oferit secrete de stat serviciului secret din ţara considerată atunci drept un inamic ideologic şi a provocat o criză gravă şi în rândul conducerii de partid de la Bucureşti, ceea ce a condus la una din reorganizările Securităţii.” După cum a afirmat, după schimbarea regimului Pacepa a fost reabilitat, SUA au devenit un important aliat militar al României, astfel şi rolul său a fost  reevaluat. După cum a formulat Fodor, „prin cartea sa apărută în 1987 a contribuit clar la atmosfera care a contribuit la schimbarea sistemului, respectiv la intensificarea urii nutrite faţă de cuplul dictatorial”.

Profesorul universitar a considerat drept important să evidenţieze că activitatea lui Ion Mihai Pacepa nu a trecut sub tăcere nici oprimarea maghiarilor din România, a scris despre scrisorile lui Károly Király şi a vorbit despre relaţiile româno-ungare.

Autor: István Pataky
Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR NEMZET (Ungaria) – 18 februarie