NATO amână decizia privind prezenţa trupelor sale în Afganistan

Realizator: NATO a hotărât să amâne o decizie cu privire la prezența trupelor aliate în Afganistan. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este necesar să se înregistreze mai întâi o scădere a nivelului de violențe și o implicare mai serioasă a talibanilor în negocierile de pace cu guvernul afgan, mediate de Statele Unite. Potrivit șefului NATO, o decizie finală în privința Afganistanului va fi luată în comun de toți aliații, inclusiv Statele Unite, care au fost reprezentate în premieră de noul șef al Pentagonului, Lloyd Austin.
Jens Stoltenberg: Are loc o evaluare continuă și o monitorizare a situației pe teren, și pe această bază aliații vor decide împreună dacă pleacă sau nu din Afganistan. Salut mesajul clar al secretarului american al apărării, Lloyd Austin, care a spus foarte clar că Statele Unite vor continua să se consulte cu ceilalți aliați și se vor asigura că suntem coordonați în evoluțiile din Afganistan.
*
Realizator: La capătul unei reuniuni virtuale de două zile a miniștrilor apărării, Jens Stoltenberg a mai spus că NATO își va extinde prezența în Irak de la 500 la aproximativ 4.000 de membri pentru a instrui armata irakiană, care continuă să se confrunte cu militanții grupării Stat Islamic.
Ministrul român al apărării a reconfirmat angajamentul țării noastre pentru deciziile NATO luate în consens în privința Afganistanului şi Irakului. Într-un interviu pentru Radio România, ministrul Nicolae Ciucă a subliniat că prin cei aproximativ 20 de ani de prezență continuă în acest teatru de operațiuni, România a arătat că este un aliat credibil, care își respectă angajamentele.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)