Reguli, sfaturi și idei pentru alegerea covorului perfect

Fără covoare și perdele, orice locuință, indiferent de aspectul general, de stilul de amenajare sau de dimensiuni, va părea sărăcăcioasă și inexpresivă. Considerate în zilele noastre mai degrabă un lux decât o necesitate, covoarele au partea lor de atracție și interes, jucând un rol extrem de important în designul final al unei locuinţe. Din păcate, o tendință din ce în ce mai prezentă este cea a eliminării acestor accesorii văzute ca niște surse suplimentare de praf, mizerie și păr de animale, la care se adaugă și întreținerea mult mai dificilă decât a unei simple gresii sau a unui parchet golaș. Indiferent dacă sunteți sau nu adepții folosirii covoarelor și a mochetelor, rămâne o certitudine faptul că aceste elemente de design oferă căldură și confort oricărui spațiu, aduc o pată de culoare și creează un contrast elegant, dau personalitate unei camere și au puterea de a schimba complet atmosfera unui cămin. Pe lângă toate aceste considerente, rețineți că accesoriile precum perdele, carpete, covoare (rotunde, pătrate, dreptunghiulare), piei (de oaie sau vacă), preșuri, mochete și chiar banalele covorașe de intrare, reprezintă unele dintre cele mai simple, facile, comode și (mai ales) ieftine modalități de decorare a unei locuințe. Orice încăpere poate fi scoasă din anonimat prin covorul pe care îl alegem, pentru că doar cu ajutorul lui putem crea un aspect omogen și estetic.

Pe lângă faptul că nu ne putem descotorosi de ele cu una cu două, mai intervine o problemă, și anume aceea a alegerii, potrivirii și asortării covoarelor cu restul elementelor de decor. De la dimensiune, formă, material, culoare (sau joc de culori) și până la modelul corect sau așezarea în raport cu piesele de mobilier, toate aceste detalii pot face foarte dificilă selecția finală. Covoarele, perdelele și mobilierul sunt primele obiecte care ne atrag privirea atunci când admirăm o încăpere, tocmai de aceea toate cele trei elemente trebuie asortate, astfel încât să se combine perfect și să nu incomodeze privitorul prin culori sau texturi alese anapoda. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități rapide de a actualiza estetica unei camere, luați în considerare puterea covoarelor. Versatile și elegante, oferă o bază solidă spațiului dvs., creând un sentiment de coeziune și coordonare. Deși s-ar putea să fiți tentați să le alegeți dintr-o simplă privire, există și alți factori importanți de care ar trebui să țineți cont înainte de a lua o decizie.

Avantajele covoarelor

* Pot amplifica acustica unei camere – Covoarele absorb sunetul și, astfel, îmbunătățesc acustica dintr-o încăpere. Rezonanța podelelor și a pereților este mai redusă în zonele în care există covoare. Cu cât un covor are dimensiuni mai mari, cu atât va avea un impact mai mare asupra sunetului din cameră.

* Pot îmbunătăți considerabil aspectul unei încăperi

* Pot îmbunătăți climatul interior

* Pot transforma orice încăpere într-un loc mai prietenos/ primitor

* Oferă un grad mai mare de confort (comparativ cu parchetul, gresia, pardoseala de lemn) – Este mult mai confortabil să pășiți pe un covor decât pe o podea goală, întrucât covoarele reprezintă o suprafață caldă prin natura materialului din care sunt realizate. Căldura naturală, combinată cu materialul moale, transformă covoarele într-o suprafață extrem de confortabilă. Tocmai de aceea, o idee foarte bună ar fi să așezați covoarele în zonele din casă unde obișnuiți să mergeți desculț, cum ar fi zona de lângă pat sau în baie. În plus, funcționează și ca element termoizolant.

* Pot fi curățate la fel de ușor precum parchetul și nu necesită îngrijiri speciale

* Sunt ideale dacă aveți copii cărora le place să se joace frecvent pe podea – În camera copiilor sau în camerele în care copiii obișnuiesc să se joace, un covor este un „spațiu” ideal pentru joacă și creativitate. Pentru camera copilului, alegeți covoare mai mici și mai ușoare, care sunt ușor de mutat și de transferat în alt spațiu.

* Previn zgârieturile de pe parchet sau chiar spargerea gresiei

* Contrar părerii unanime, reduc praful și fac aerul mai curat – Covoarele rețin praful mai bine decât suprafețele dure, ceea ce înseamnă că praful din aer se reduce, iar aerul din casă este mai curat. Bineînțeles, asta înseamnă că va trebui să curățați covorul mai des.

* Oferă mai multă siguranță – O podea de lemn este mult mai alunecoasă, ceea ce crește riscul de pierdere a echilibrului sau cădere. Un covor, „însoțit” sau nu de o bază antiderapantă, va reduce riscul de alunecare. Și, chiar dacă va exista ghinionul să vă accidentați, este mult mai probabil să nu existe nicio vânătaie, datorită capacității covorului de atenuare a loviturilor.

Materiale

În mod obișnuit, se va da prioritate materialelor naturale, cum ar fi lâna, durata de „viață” a unui asemenea covor fiind de aproximativ 10 ani. Covoarele din materiale artificiale ţin chiar mai mult decât atât. Acestea nu sunt prea „capricioase” şi rezistă la umiditate. De exemplu, covoarele din fibră acrilică se aseamănă cu cele din lână. Covoarele de nailon au o rezistenţă sporită, iar cele din polipropilenă nu adună murdăria. În ultimul timp sunt foarte căutate covoarele din fibre de cocos, sisal sau iută, datorită rezistenței, a modului facil de curăţare şi a preţului accesibil.

Covoarele pot fi confecționate din:

* Lână – Rezistente și foarte călduroase, sunt perfecte pentru zonele mai reci, mai ales dacă doriți să păstrați căldura în cameră pe timpul iernii. Sunt ușor de curățat și pot fi plasate chiar și în fața unui șemineu, lâna fiind rezistentă la foc. Lâna se va strica, însă, repede, dacă, din neatenție, o pătați cu sucuri, sosuri sau vin. Atenție: este un material scump și poate provoca alergii!

* Mix de lână – Mixul de lână cu un material sintetic păstrează mai bine forma covorului. Este un material durabil, perfect pentru livingurile cu trafic intens. Sunt, de asemenea, mai ieftine.

* Polipropilena este o fibră sintetică, rezistentă la pete și la trafic intens. Cu toate acestea, este ușor inflamabilă și păstrează forma mobilei, dacă aceasta va fi așezată deasupra. Un astfel de covor se va deteriora imediat dacă obișnuiți să-l acoperiți cu mobilă greoaie.

* Poliester – Este un material rezistent, ideal pentru spațiile de tranzit, foarte ușor de curățat și care se usucă repede. Este rezistent la pete pe bază de apă, însă uleiul pătează ușor aceste fibre. Este un material sintetic, care seamănă foarte mult cu lâna.

* Iută – Arată foarte bine în interioarele de tip rustic, fiind un material natural, puțin costisitor și colorat, de obicei, în tonuri neutre.

* Sisal – Este un alt tip de fibră naturală, rezistentă, însă greu de curățat. Se poate păta chiar și de la apă. Nu este indicat, prin urmare, pentru camerele copiilor, pentru holuri sau bucătărie.

* Mătase – Aici vorbim de covoare persane sau indiene, în care mătasea și cașmirul sunt „ingredientele” principale. Aceste covoare pot oferi un plus de rafinament, dar sunt foarte pretențioase.

Dimensiuni

În primul rând, trebuie subliniat faptul că un covor nu trebuie să ocupe întreaga pardoseală a încăperii, așa cum o poate face mocheta, de exemplu. Spre deosebire de mochete, covoarele au și un pronunțat rol decorativ, fiind așezate, de regulă, astfel încât să accentueze principala zonă de activitate a camerei.

* Covoarele cu laturile de 2×3 sau 3×4 metri sunt potrivite pentru livingurile mari, în timp ce modelele cu dimensiuni cuprinse între 1,5×2, 1,8×2 sau 1,5×1,5 sunt ideale pentru livingurile mai mici.

* În cazul unei sufragerii spațioase covorul poate fi așternut în fața canapelei, iar fotoliile amplasate chiar pe marginile covorului. Ideea este ca atât persoanele așezate pe fotolii, cât și cele de pe canapea, să poată simți sub picioare covorul și nu pardoseala rece și goală.

* Pentru un living de mari dimensiuni puteți alege un covor dreptunghiular, rotund sau oval, ultimele două variante fiind potrivite mai ales în tandem cu canapelele și fotoliile cu forme rotunjite.

* În cazul unui living mic, covorul poate fi plasat în fața canapelei, astfel încât centrul covorului să coincidă cu centrul măsuței de cafea, care va sta, bineînțeles, deasupra lui.

* Prima și cea mai importantă regulă în alegerea unei dimensiuni potrivite a covorului: trebuie să împartă spațiul în mod echilibrat. În mod ideal, ar trebui ca un living să aibă jumătate din podea acoperită de covor și jumătate neacoperită. Dacă mobila este aşezată de-a lungul pereților, picioarele din față ale scaunelor, fotoliilor sau canapelelor ar trebui să fie pe covor.

* Nu cumpărați covoare prea mari, raportat la suprafața încăperii. Un covor care acoperă în întregime podeaua unei camere va da senzația de prea mult, prea înghesuit. Pentru a putea fi cu adevărat admirat și apreciat, covorul trebuie să fie vizibil în toată splendoarea lui, nu acoperit de mobilier.
* Într-un dormitor spațios, puteți plasa covorul chiar sub patul dublu. Acesta trebuie să fie suficient de mare încât să se extindă cu 30-45 de centimetri în afara patului. Puteți chiar depăși aceste valori, într-o cameră suficient de mare. Nu alegeți, însă, niciodată un covor sub aceste valori, pentru că patul îl va acoperi aproape în totalitate și îl va face să pară insignifiant.

* O alegere bună este și un covor mai mic, plasat în fața patului. Acesta va trebui să fie mai lung decât patul, pentru ca dormitorul să pară echilibrat din punct de vedere vizual. Pot fi plasate și covoare lungi, dreptunghiulare, de o parte și de alta a patului, obținând acea senzație plăcută de căldură și de confort.

* Experții în amenajări interioare susțin că, în cazul dormitorului, ar fi bine ca, atunci când alegeți covorul, să țineți seama de cele trei elemente centrale: patul, comoda și dulapul. Recomandarea ar fi să alegeți dimensiunea covorului în funcție de aceste trei repere. De exemplu, ar fi bine ca lungimea covorului pe care îl alegeți să depășească lungimea patului, iar lățimea lui să le depășească pe cele însumate ale patului și ale celorlalte elemente de mobilier.

* Pentru bucătărie ar fi indicat să optați pentru un covor cu fir scurt, dintr-un material mai moale.  Suprafața lui ar trebui să fie suficient de mare încât să „găzduiască” mobila de bucătărie (masa, scaunele, dar și alte posibile elemente decorative). Dacă nu doriți un covor care să acopere toată podeaua, atunci ideal ar fi să vă asigurați că măcar picioarele mobilierului vor sta pe covor. În ceea ce privește tipul covorului, specialiștii recomandă un model cu fir scurt, care să poată fi curățat cu ușurință.

* Pentru bucătării, unde traficul este intens, un covoraș semi-rotund sau rectangular, plasat strategic în fața chiuvetei, este suficient, de obicei. Dacă aveți, însă, o bucătărie dreptunghiulară și lungă, asemănătoare unui hol, plasați un covor de aceeași formă. Dacă spațiul este suficient de mare pentru o masă de mijloc, un covor rotund sub aceasta, care să pună în evidență zona de dining, ar fi o idee extrem de binevenită.

* Forma holului de intrare poate fi subliniată cu ajutorul unui covor de efect. Pentru un hol lung, alegeți un covor dreptunghiular, cu mobila plasată în afara acestuia, dacă există suficient spațiu. Pentru un hol pătrat sau unul foarte mic, un covoraș de intrare va fi suficient.

Reguli în stabilirea dimensiunii

* Dacă livingul este unul spațios, atunci ideal ar fi să așezați covorul în mijloc.

* În ceea ce privește forma și dimensiunea, optați fie pentru un covor dreptunghiular, fie pentru unul circular. Dacă alegeți a doua variantă, încercați să așezați doar prima jumătate din fiecare element de mobilier pe el, iar dacă doriți să-l centrați, puteți folosi o măsuță de cafea.

* În cazul unui dormitor mic, numărul și dimensiunea covoarelor sunt dictate, în principiu, de poziția patului.

* Dacă ați ales să plasați patul în mijlocul camerei, veți avea nevoie de două covoare cu dimensiuni reduse. Alegeți covorașe cu impimeuri vesele, în stil rustic, blănuri naturale sau ecologice, în funcție de stilul de amenajare a camerei. O regulă nescrisă ar fi să folosiți două sau trei covorașe identice pe care să le așezați în punctele cheie ale camerei, menite să vă ofere tot confortul de care aveți nevoie. Bonus: aceste tipuri de covorașe sunt mult mai ușor de întreținut și curățat.

* Lungimea covorașelor nu ar trebui să fie mai mare decât lungimea patului, iar între covorașe trebuie să rămână suficient spațiu liber pe pardoseală, în așa fel încât intenția de design să fie clară, iar dormitorul să nu capete mai degrabă aspectul unui loc improvizat.

* Dacă una dintre laturile patului este lipită de perete, optați pentru un covor lung și îngust.

Culori

În procesul de alegere a tipului de covor potrivit pentru fiecare cameră a locuinței dvs. trebuie să țineți seama de mai mulți factori: dimensiunile camerei, scopul ei final, stilul de design interior adoptat, precum și gama coloristică folosită pentru restul obiectelor și decorațiunilor din spațiul respectiv. Un criteriu important în alegerea culorii covorului este spațiul liber al pardoselii. Cu cât acesta este mai redus cu atât mai mult se recomandă evitarea unui covor în culori tari sau stridente. Puteți asorta covorul cu tapițeria canapelei, cu draperiile și pernuțele decorative sau chiar cu rama tablourilor. În asortarea unui covor cu o canapea multicoloră, de exemplu, se va merge pe alegerea unei țesături într-una din culorile tapițeriei, încercând pe cât posibil să evitați nuanța cea mai puternică. Viceversa, dacă aveți deja o canapea uni, puteți opta pentru un covor de o singură culoare (de preferat nu chiar cea a canapelei), dar și pentru unul multicolor sau cu imprimeu. În camerele de dimensiuni mici sau în camerele întunecoase alegeți covoare în culori pastelate, delicate. În schimb, în cazul unei camere mari și luminoase, un covor închis la culoare va crea un contrast plăcut. Rețineți: culorile închise dau sentimentul de confort și căldură, în timp ce culorile deschise și pale creează iluzia de spațiu aerisit. Înainte să alegeți o anumită culoare ar fi bine să luați în calcul și faptul că petele și praful sunt mult mai vizibile pe covoarele în culori neutre sau deschise la culoare. Cu alte cuvinte, atunci când cromatica generală permite acest lucru, ar fi de preferat să optați pentru covoare în nuanțe mai închise, care vor rezista ani buni și care nu vor avea nevoie de îngrijiri speciale.

Reguli în alegerea culorii:

* Cu cât este mai aprinsă culoarea canapelei, cu atât mai „potolită” se impune să fie nuanța covorului.

* În cazul unui covor multicolor, asigurați-vă că una dintre cele mai pronunțate nuanțe ale acestuia se repetă și în culoarea tapițeriei canapelei. Un covor multicolor, fie că este model clasic persan, sau model cu imprimeuri moderne, abstracte, va atrage atenția și va deveni punctul central al încăperii. Covoarele cu imprimeuri în stil oriental sugerează o eleganță clasică, un astfel de covor fiind adecvat camerelor de mari dimensiuni. Nu faceți greșeala de a cumpăra un covor care să acopere toată podeaua – un covor multicolor ar trebui să ocupe cel mult 50% din suprafața podelei. Cel mai bine ar fi să îl așezați înt-o zonă asupra căreia doriți să atrageți atenția – de exemplu, zona de relaxare din living, în fața canapelei. Covoarele multicolore merg cel mai bine cu stilul clasic sau rustic.

* Pentru a nu încărca încăperea, nuanțele imprimeului covorului trebuie să se regăsească în culoarea canapelei și a fotoliilor. Un covor cu imprimeuri îndrăznețe și culori puternice (mov, verde crud sau galben) poate fi și el centrul de interes al unei încăperi. Formele geometrice sau imprimeurile florale pot face din covor vedeta camerei, dar trebuie să țineți cont ca celelalte obiecte să aibă culori neutre pentru a evidenția „opera de artă” de pe podea.

* Modelul imprimat pe covor este și el important. Dacă alegeți un covor cu imprimeu elaborat și încărcat, potrivit ar fi ca tapițeria mobilierului să fie într-o singură culoare și/sau textură. Dacă dimpotrivă, mobilierul și perdelele au un aspect mai simplu, dați viață încăperii folosind covoare bogate în modele și desene.

* Și zugrăveala este importantă! Folosiți culori care pun covorul în valoare. Un covor lila se potrivește într-o încăpere vopsită într-o paletă de culori bej, maro, crem sau ivoriu.

* Dacă locuința dvs. este decorată într-un stil conservator, clasic, atunci aceste covoare se potrivesc perfect interiorului. Locuințele decorate înr-o temă modernă, minimalistă, au nevoie de covoare cât mai simple, unicolore, sau cu modele și imprimeuri abstracte.

* Este de preferat să existe un contrast între podea și covor. Dacă aveți parchet de culoare închisă (mahon, wenge), optați pentru un covor în culori deschise, și dimpotrivă, pe o podea deschisă la culoare covoarele în nuanțe profunde (vișiniu, bleumarin) vor arăta spectaculos.
* Covoarele monocolore sunt potrivite camerelor de mici dimensiuni, atât timp le alegeți în nuanțe cât mai deschise. Cel mai important lucru, când vine vorba despre o cameră de mici dimensiuni, este să nu o aglomerați prea mult. Nu trebuie să evitați doar excesul de mobilier, ci și excesul cromatic. Un covor într-o culoare neutră, deschisă, ca bejul sau cremul, va  crea senzația de lărgime și deschidere în camera respectivă. Covoarele monocolore se potrivesc foarte bine cu un design minimalist sau industrial. Covoarele cu motive geometrice se potrivesc cu spații decorate în stil contemporan. Cele cu motive florale – precum cele orientale – sunt potrivite pentru locuințe cu decor tradițional.

* Pe podeaua din gresie dură va arăta foarte bine un covor moale şi dens, iar pe o podea lucioasă se recomandă să aşezaţi un covor mai subţire, de o culoare aprinsă. Pe o podea pestriţă va arăta foarte bine un covor monocrom. Dacă nuanţa covorului coincide cu nuanţa gresiei, atunci introduceți nişte accente de culoare în partea de jos a camerei. În calitate de „accente” pot fi câteva pernuţe multicolore, jucării moi, o măsuţă pentru reviste etc. Covorul trebuie să aibă o nuanță asemănătoare cu podeaua dacă pereții camerei sunt puternic colorați, și în contrast cu podeaua dacă pereții sunt albi, gri sau în culori foarte pale. Covorul se mai poate asorta cu draperiile, cuverturile, perdelele și pernele de decor.

Cum să asortăm covorul cu celelalte culori din cameră

* Varianta 1: Mergeți pe aceeași paletă cromatică – Dacă ați ales să vă amenajați camera în tonuri de pământ, ca bej sau maro, sau ați mers pe romanticele și diafanele pasteluri, nu veți greși deloc dacă alegeți un covor din aceeași paletă cromatică. Creați o și mai intensă coeziune între piesele din cameră, optând pentru un covor cu un imprimeu interesant, care să reprezinte elementul de legătură dintre acestea.

* Varianta 2: Alegeți culori diametral opuse – În situația în care toate piesele de mobiler din cameră sunt aproximativ de aceeași culoare, un covor într-o culoare diametral opusă este o alegere potrivită. Mai exact, în cazul pieselor de mobilier de culoare închisă, precum maro sau negru,  alegeți un covor bej deschis sau alb, în timp ce, în cazul pieselor de mobilier de culoare deschisă, precum bej, alb, gri, asortați un covor în nuanțe închise. O idee interesantă ar fi să achiziționați un covor roșu lângă o canapea bej, întrucât culorile neutre îngăduie alăturarea unor nuanțe vii sau chiar țipătoare.

* Varianta 3: Optați pentru un covor într-una din culorile mobilei – O altă variantă de asortare a covorului cu mobila constă în alegerea unui covor în care să se regăsească una dintre culorile mobilei. Acest lucru nu înseamnă neapărat că posibilitățile sunt limitate, putând foarte bine să alegeți un covor multicolor, cu imprimeu viu, care să aibă în cromatica sa una dintre nuanțele pieselor de mobilier.

* Varianta 4: Nu uitați de covorul în culori „statement” – Nu în ultimul rând, încercați să aduceți în designul final al camerei un covor în nuanțe și tonuri evidențiate, intense, chiar pătrunzătoare. Acesta se va potrivi, în special, într-un decor relativ uniform, din punct de vedere al mobilei și al culorii pardoselii și pereților. Avantajul va fi că se va face remarcat cu mai multă ușurință, dar, în același timp, le va permite și celorlalte piese din cameră să iasă în evidență, prin contrast.

Spațiul predestinat

Pentru a stabili ce stil de covor trebuie folosit într-o încăpere trebuie să aveți în vedere spațiul în care urmează să îl așezați.

* Dacă este vorba despre camera de zi, dormitor sau camera copilului trebuie să luați în considerare traficul din acel spațiu. În camera de zi ar fi bine să alegeți covoare închise la culoare și cu un design mai elaborat.

* Livingul este una dintre cele mai tranzitate zone ale întregii case, tocmai de aceea covorul pe care îl alegeți trebuie să fie suficient de rezistent în timp și, totodată, versatil și perfect integrat în decorul celei mai folosite camere din întreaga locuință.

* Pentru că „less is more”, atunci când vorbim despre covorul din dormitor, rețineți faptul că textura și materialul acestuia sunt mai importante decât dimensiunile și imprimeul. Dacă nu găsiți modelul mult visat, optați pentru un covoraș uni în nuanțe neutre, dar neapărat din materiale de calitate și cu o textură plăcută la atingere.

* Pentru camera copiilor alegeţi un covor cu desen, pe care nu se vor observa cu una cu două urmele de murdărie. Copiii vor fi foarte încântaţi să-și poată admira zi de zi eroii din desenele animate favorite.

* Bucătăria este un loc atipic pentru folosirea covoarelor, cu atât mai mult cu cât majoritatea dintre noi pun pe primul loc funcționalitatea acestui spațiu. Cu toate acestea, puteți avea în vedere utilizarea covorului în bucătărie, dacă doriți să adăugați un plus de căldură și confort.

* Dacă vă surâde ideea folosirii unui covor în hol, aveți libertatea de a alege între un covor transversal, pentru întreaga suprafață a holului, sau unul – două covorașe plasate în punctele cheie ale acestuia. Fiind vorba despre o zonă expusă permanent și utilizată frecvent, recomandarea ar fi ca, înainte de a alege covorul pentru hol, să vă asigurați că acesta este ușor de curățat, rezistent în timp și are o bază anti-alunecare, pentru a preveni eventualele accidente.

* Ați putea crede că în ceea ce privește modul în care alegeți covorul din baie lucrurile stau ceva mai ușor: cu cât mai pufos, cu atât mai bine. Complet adevărat până aici, însă există totuși alte câteva lucruri de care trebuie să țineți seama când începeți căutările pentru covorul perfect. Fiind de mici dimensiuni, covorașele de baie sunt ușor de curățat  la mașina de spălat, astfel că ideal ar fi să alegeți doar covorașe lavabile, scutind în acest fel mult timp și energie prețioase.

* Balconul ar putea fi ultimul loc în care v-ați gândi să așezați un covor, însă există atât de multe variante pentru exterior, special tratate pentru a rezista la condițiile de mediu și la expunerea îndelungată la vânt sau umezeală, încât ar fi păcat să nu profităm de ele.

* Întreținerea unui covor nu este foarte dificilă, dar atunci când puneți un covor de culoare deschisă într-un loc în care obișnuiți să mâncați sau să vă jucați cu copii, petele nu se vor scoate așa de ușor.

* Un covor mare sau o mochetă este greu de întreținut, cu atât mai mult cu cât în dormitor vorbim despre multe spații greu accesibile când vine vorba de curățenie – zona de sub pat, spațiul dintre dulap și perete sau spațiul de sub calorifere. Mai mult, pe termen lung, acumularea prafului în țesătura covorului poate sensibiliza căile respiratorii și poate crește predispoziția la alergii.

* Un covor deschis la culoare așternut în zonele cu trafic intens – holuri de intrare, scări – vă va provoca o grămadă de probleme, din cauza murdăriei instalate aproape instantaneu. În aceste zone este de preferat să folosiți covoare unicolor, în culori închise.

* Covoarele mici, cu modele îndrăznețe – ca florile sau culorile puternice, pot să creeze impresia unui spațiu mai mare. Acest procedeu este de folos mai ales în camere mici. Dacă alegeți un astfel de model îndrăzneț, nu plasați măsuța de cafea peste el. Trebuie să fie primul lucru pe care îl veeți când intrați în camera respectivă.

* Covoarele în culori deschise sau neutre creează, de asemenea, iluzia de spațiu mai amplu. Un model simplu, într-o singură culoare, va da un sentiment de unitate a spațiului. Pentru un sentiment de confort, în mod ciudat, culorile închise și modelele aglomerate funcționează cel mai bine.

* Covoarele mari, cu imprimeuri vizibile, sunt potrivite pentru camerele spaţioase. Un astfel de covor nu va avantaja deloc o cameră de dimensiuni modeste. Din cauza culorilor şi desenelor de pe el, camera va părea prea încărcată.

* Fibrele din care este țesut covorul, dar și textura acestuia sunt importante, de asemenea. Trebuie să vă gândiți cine va folosi acest covor, dacă veți sta direct pe el sau dacă doar va accentua o anumită zonă din casă.

* Covoarele pot fi folosite și pentru a delimita zone cu diferite funcții. De exemplu, dacă zona de servit masa și cea de gătit din bucătărie nu sunt delimitate în niciun fel, ați putea să recurgeți la un covor pentru fiecare din aceste suprafețe. Într-un spațiu mai mare, ar fi bine să încercați să evitați covoarele cu dimensiuni foarte mici, pentru că vor crea un vădit disconfort vizual.

* Folosiți două covoare în aceeași încăpere pentru a delimita spațiile cu funcții diferite. Acestea nu trebuie să fie neapărat identice și nici  asortate, ba chiar pot crea un contrast interesant pentru a delimita zonele cu scopuri și utilități diferite. Asta nu înseamnă că nu puteți la fel de bine să folosiți două covoare identice, dacă vă surâde ideea, dar, în virtutea uniformității, piesele de mobilier trebuie să fie omogene și de un stil identic sau cel puțin asemănător.

* Dacă aveți în cameră un element central, ca de pildă un șemineu, alegeți un covor simplu, pentru a nu distrage atenția de la principalul punct de atracție vizuală. Covorul poate pune accent pe o zonă din cameră sau o poate estompa și neutraliza, iar diferența o fac modelul și culoare covorului.

Stilul de amenajare

Și, ca totul să fie perfect, nu uitați de stilul de amenajare al spațiului. După cum ați putut vedea, culorile, textura și imprimeul cântăresc considerabil în definirea stilului unui covor.

* Pentru livingurile amenajate în stil clasic cele mai potrivite sunt covoarele în nuanțe de roșu, bordeaux, maro, verde sau gri, cu imprimeu. Mai exact, modelul ideal este reprezentat de așa-zisele covoare turcești. Desigur că în varianta ideală acestea sunt confecționate din lână, dar prețurile adesea destul de ridicate, ne îndeamnă să alegem modele din fibre sintetice, care arată la fel de bine, fiind totodată mult mai accesibile.

* Covoarele potrivite livingurilor moderne se deosebesc de cele din categoria anterioară, atât prin textură cât mai ales prin culoare. În ultimii ani, la mare căutare au fost modelele de covoare lățoase, denumite „shaggy”, într-una, două sau chiar trei nuanțe asortate.

* Un alt model popular, conceput special pentru completarea decorului unui living modern, sunt covoarele cu textură reliefată, cu imprimeu abstract, în diverse variante cromatice, de la cele pale și rezervate până la cele mai puternice și mai vii.

* Stilurile rustic și eco sunt definite, în primul rând, de textilele din fibre naturale. Cel mai potrivit covor în cazul unui living amenajat în stil rustic va fi, desigur, unul din lână, bumbac, iută sau sisal.

* Căutați covoare în nuanțe din natură: tonuri de bej, maro, verde etc. Atât stilul eco cât și cel rustic sunt ideale pentru expunerea covoarelor cu imprimeu etnic.

* În cazul unui stil de amenajare care include preponderent elemente minimaliste de decor, covoarele ideale sunt cele supradimensionate sau în culori foarte tari/ vii.

* Dacă încăperea este organizată formal, cu mobilierul pe laturile camerei, cumpărați un covor cu un model stil medalion în centru, pentru a evidenția spațiul și a marca centrul camerei. Modelele geometrice, concentrice și simple sunt utile într-o cameră mică, iar cele mai complicate, într-o cameră amplă. Modelul depinde și de stilul pieselor de mobilier. Cele clasice au nevoie de detalii ornamentale pe covor, iar mobila modernă, minimalistă impune un covor simplu, eventual într-o singură culoare.

Reguli de îngrijire a covoarelor

* Treceţi cu mâna peste suprafaţa covorului şi observaţi în care parte firele sunt mai aspre. Acea parte trebuie să fie orientată spre geam. Astfel, culorile vor părea mai intense. De asemenea, nu-l așezați în răspăr, pentru a vă fi mai ușor să-l aspirați sau să-l măturați.

* Nu întindeţi covorul pe podeaua umedă, iar dacă aţi vărsat din neatenţie lichid, ştergeţi-l imediat.

* Nu se recomandă să curăţaţi un covor nou cu ajutorul aspiratorului cel puţin o jumătate de an pentru a-i spori densitatea. În schimb, puteţi folosi mătura sau peria.

* În funcție de posibilități, schimbaţi poziţia covorului pentru a nu căpăta urme de la mobilă sau de la traficul intens, doar pe anumite porţiuni.

* Curăţaţi cu regularitate suprafaţa covorului cu aspiratorul. Aspiraţi-l în direcţia firelor, şi nu invers. E indicat să aspiraţi covorul şi pe verso pentru un rezultat optim.

* Pentru a nu rămâne pe covor urme de la picioruşele mobilierului, plasaţi sub mobilă bucăţi de cauciuc (radierele obişnuite sunt o opţiune foarte bună).

* Pentru a netezi firele, ţineţi locul cu probleme la aburi și apoi uscaţi-l cu uscătorul de păr.

* Pentru curăţarea covorului puteţi folosi sarea de bucătărie sau nişte rumeguş.

* Frecați covorul cu coji de cartofi (spălate în prealabil) – amidonul îl va împrospăta mai mult chiar și decât spuma de curăţat.

* Învioraţi-i culoarea cu ajutorul unui amestec dintr-o lingură de oţet şi un litru de apă. Înmuiaţi în el o perie, scuturaţi apa în plus şi daţi cu ea în direcţia firelor. Dacă doriți să reîmprospătați culorile covoarelor, mai puteți folosi o soluție infuzată de tei, aplicată pe suprafața covorului – face minuni pentru culoarea acestuia.

(Photo by FADEL SENNA / AFP)

Petele și murdăria

Indiferent de pată, trebuie să acționați rapid și să aveți la îndemână o hârtie absorbantă cu care să tamponați zona pătată.

* Niciodată nu trebuie să frecați pata pentru că, de obicei, prin frecare, pata se mărește.

* Solvenții și substanțele pe care le folosiți nu sunt inofensive, așadar trebuie să vă protejați mâinile cu mănuși de plastic și să vă asigurați că aerisiți bine încăperea.

* Petele ușoare (de ceai, alcool, cafea sau suc de fructe) se scot cu solvenți volatili sau cu soluții de amoniac.

* Petele grase (de lapte, unt, ulei) se vor scoate folosind o pudră aplicată pe țesătura uscată.

* Nu aplicați niciodată soluțiile direct pe pată, ci pe o cârpă curată care nu lasă scame.

Covorașele de intrare

Nici ele nu puteau fi neglijate, în fond au același rol estetic și funcțional ca și suratele lor mai mari, nu? Alegerea unui covoraș de intrare trebuie făcută cu multă atenție, deoarece acest accesoriu simplu și de multe ori ignorat are un rol extrem de important în păstrarea curățeniei din interiorul locuinței. În special în sezonul rece sau umed, un covoraș de intrare este indispensabil. Covorașele de intrare sunt de două tipuri: cele care se folosesc în exteriorul locuinței și cele care se folosesc în interior, imediat după ușa principală de acces. În special pe parcursul iernii, primăverii și al toamnei, este indicat să folosiți un set de două covorașe de intrare, atât în exterior cât și în interior, pentru a proteja corespunzător pardoseala și covoarele din locuință.

Covorașele de la intrare trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

* Trebuie să fie fabricat dintr-un material dur, aspru, care să preia și să rețină praful, mizeria și noroiul de pe încălțări.

* Trebuie să fie ușor de curățat și durabil. În special dacă locuiți la casă cu curte și nu există spații intermediare (holuri, casa scării) înainte de intrarea propriu-zisă în locuință, cele mai indicate sunt covorașele de intrare din materiale plastice mai dure.

* Foarte utile sunt acele covorașe de intrare care combină o suprafață aspră, potrivită pentru a curăța încălțările de noroi sau praf și o alta, textilă care să absoarbă umezeala.

* Este recomandat să achiziționați un covoraș de intrare ceva mai mare, pentru a vă putea curăța încălțările în mod confortabil.

* Covorașul de interior ar trebui să fie dintr-o țesătură textilă aspră și densă.

* Este important ca ambele să fie închise la culoare, deoarece, evident, se vor murdări destul de repede.

* Un alt aspect important pe care trebuie să-l luați în considerare este curățarea covorașelor de intrare. Pentru cel din interior, asigurați-vă că poate fi spălat în mașina de spălat, deoarece va avea nevoie de curățări frecvente. Cel din exterior ar trebui să aibă ochiurile suficient de mari pentru a putea fi curățat eficient printr-o scuturare puternică sau cu ajutorul unui cu jet de apă.

Un decor complet trebuie să fie deopotrivă funcțional și confortabil, echilibrat cromatic și personalizat cu atenție, în raport cu stilul și nevoile fiecăruia dintre noi. De la culoarea pereților și până la cele mai mici obiecte de decor, fiecare părticică din casă necesită o grijă și un interes sporite, iar pardoselile nu se abat de la această regulă. Bunăoară, covorul reprezintă una dintre piesele centrale ale unei locuințe, oferind, pe de-o parte, senzația de intimitate și confort absolut și, pe de altă parte, întregind decorul și echilibrând geometric spațiul.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.houzz.com/ideabooks/9361652/list/how-to-choose-an-awesome-area-rug-no-matter-what-your-space

https://www.nytimes.com/2019/04/30/realestate/how-to-choose-the-right-rug.html

https://www.onekingslane.com/live-love-home/rug-guide-how-to-choose-the-right-size-rug/

http://www.howtodecorate.com/2011/02/choosing-the-right-rug/

https://www.crateandbarrel.com/ideas-and-advice/how-to-choose-a-rug

http://www.hgtv.com/design/decorating/design-101/choosing-the-best-area-rug-for-your-space

http://www.houzz.com/ideabooks/222609/list/11-area-rug-rules-and-how-to-break-them

http://www.apartmenttherapy.com/color-texture-size-choosing-the-right-rug-201629