Protestele minerilor din Valea Jiului continuă

Realizator: În Valea Jiului continuă protestul minerilor de la Lupeni. Aproape 100 dintre ei sunt blocați de marți noapte în subteran. Câteva zeci de mineri de la Vulcan, dar și familiile celor aflați în abataje se află la această oră în fața sediului exploatări miniere, în semn de solidaritate cu protestatarii.
Reporter: Ilie Pintea – Chiar dacă minerii de la Livezeni, care se blocaseră în subteran joi noaptea, au renunțat ieri la protest, după ce au aflat că își vor primi banii săptămâna viitoare, aproape 100 de mineri continuă să protesteze în subteran, la Lupeni. Familiile lor, dar și câţiva voluntari de la „Crucea Roșie”, le-au adus hrană și apă, iar salvatori minieri le asigură asistența medicală.
Între timp, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Hunedoara lucrează în acest weekend pentru întocmirea documentelor necesare plății fiecărui angajat de la Complexul Energetic Hunedoara. Cei peste 4.000 de angajați vor fi plătiți în următoarele trei luni prin AJOFM Hunedoara, imediat ce vor apărea normele de aplicare a ordonanței adoptate în acest sens de guvern. Ei vor primi până în data de 26 plata pe care trebuia să o încaseze la 15 februarie – acesta fiind și motivul protestelor începute marți în Valea Jiului, care continuă și astăzi. Societatea are nevoie acum de 18 milioane de lei pentru plata drepturilor restante și pentru salariile la zi ale angajaților.
*
Realizator: Ca urmare a protestului minerilor din Valea Jiului, Termocentrala Mintia din judeţul Hunedoara a fost oprită de acum două nopţi. Sistarea activităţii la cel mai mare producător de energie din vestul ţării a lăsat fără căldură şi apă caldă peste 4.700 de apartamente din oraşul Deva.#HUN
#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 februarie)