Revista presei internaţionale – 22 februarie 2021

„Alianța transatlantică s-a întors”, titrează La Libre Belgique, adăugând că Joe Biden vrea să recâștige încrederea Europei. În primul său mare discurs de politică externă susţinut în faţa partenerilor europeni, la Conferința de Securitate de la München, președintele american Joe Biden s-a distanţat de predecesorul său, Donald Trump, promiţând restabilirea relaţiilor transatlantice şi „revenirea” Americii pe scena internaţională, detaliază Le Vif. Europa, la rândul ei, a aplaudat discursul lui Biden, punând accent pe cooperare, iar în multe capitale de pe Bătrânul Continent s-a putut auzi „o răsuflare colectivă de uşurare”, remarcă Associated Press. Euractiv observă însă unele semnale că nu va fi vorba de o simplă întoarcere la vechea ordine mondială. Biden a avertizat împotriva restabilirii blocurilor de putere din timpul Războiului Rece, indicând drept rivali Rusia şi China. Pe de altă parte, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit despre o reechilibrare a legăturilor transatlantice, în special în ceea ce privește apărarea. Reluând viziunea sa despre o Uniunea Europeană mai puternică, Macron a subliniat că europenii trebuie ”să preia mult mai mult din povara propriei lor protecții”, mai scrie Euractiv. La Libre Belgique notează prima coordonare, din timpul mandatului lui Biden, între europeni şi americani cu privire la strategia faţă de Rusia, anunţând că luni, la Bruxelles va avea loc o videoconferinţă a miniştrilor de externe ai UE la care va participa şi noul secretar de stat american, Antony Blinken. În centrul dezbaterilor se va afla dificila relaţie a Occidentului cu preşedintele rus, Vladimir Putin, iar Uniunea Europeană va pune pentru prima dată în aplicare regimul său internaţional de sancţiuni în materie de drepturi ale omului împotriva Kremlinului, mai scrie La Libre Belgique.
Tot în cadrul videoconferinţei de luni a miniştrilor de externe, Uniunea Europeană ar urma să sancţioneze violenţele din Myanmar, unde poliţia a tras sâmbătă în manifestanţi, ucigând doua persoane şi rănind alte 30, mai adaugă ziarul belgian. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat deja „folosirea forţei ucigaşe”, subliniind că este inacceptabilă împotriva unor manifestanţi paşnici, notează Le Soir. În ciuda violenţei în creştere a forţelor de securitate, armata nu reușește să oprească demonstrațiile și mișcarea de rezistență civilă împotriva loviturii militare ce a avut loc pe 1 februarie în Myanmar, constată Deutsche Welle, explicând că protestarii cer eliberarea liderei alese democratic, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, arestată în urma loviturii de stat.
Pe frontul luptei cu coronavirusul, Washington Post vine cu un bilanţ tragic: Statele Unite se apropie de 500.000 de decese din cauza Covid-19. Mult mai sugestiv, New York Times publică pe prima pagină o coloană cu aproape jumătate de milion de puncte negre, reprezentând fiecare viaţă pierdută din cauza coronavirusului. Situaţia se înrăutăţeşte şi în Germania, care înregistrează o nouă a creştere cazurilor de infectare din cauza noilor variante, mult mai transmisibile, ale virusului, scrie Deutsche Welle. Iar Le Point anunţă că şi oraşul Nice, cel mai afectat de epidemie din Franţa, se „află sub tensiune”, iar autorităţile pregătesc noi măsuri restrictive, în timp ce spitalele sunt împovărate de mulţimea cazurilor. Italia, ţara cel mai greu încercată din Europa, după Marea Britanie, a marcat duminică un an de luptă cu coronavirusul, comemorând prin slujbe religioase, depuneri de coroane sau plantări de copaci prima victimă produsă de Covid-19 în urmă cu un an, notează Stars and Stripes. La polul opus, Israelul îşi redeschide economia, după ce a reuşit să vaccineze aproape jumătate din populaţia ţării, titrează New York Post. În timp ce magazinele sunt deschise pentru toată lumea, accesul în spaţiile de agrement, precum sălile de sport, piscinele sau teatrele, este permis doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de Covid, care au o presupusă imunitate, pe baza unui aşa-numit „Green Pass”, obţinut printr-o aplicaţie specială a Ministerului Sănătăţii, detaliază Times of Israel. Journal de Montreal vine, la rândul lui, cu o veste bună: un expert al Institutului Johns Hopkins din Statele Unite, prezice sfârşitul pandemiei. Cercetătorul Marty Makary estimează că numărul ridicat de persoane care au fost infectate până acum în Statele Unite, împreună cu campania de vaccinare, ar putea contribui la atingerea unei imunităţi colective până la primăvară. Potrivit lui Makary, până în aprilie pandemia va fi „aproape dispărută”, ceea ce va permite americanilor să revină la o viaţă normală.

(Carolina Ciulu)