2021.február 23.

Tüntetnek a rendőrök

A Rendőrök Szakszervezete mára a főváros 15 pontjára hívta az alkalmazottakat, hogy folytassák tiltakozó akcióikat a kormány megszorító intézkedései ellen. Hasonló megmozdulás volt tegnap az Igazságügyi Minisztérium előtt, amikor a rendőrök mellett a börtönökben dolgozó őrszolgálatosok is demonstráltak. Ugyancsak tüntettek a rendőrök az Argeş megyei Prefektusi Hivatal előtt. A tiltakozásokhoz csatlakozott a Rendőrök és Szerződéses Alkalmazottak Országos Szakszervezete is, amelyik két nappal ezelőtt szervezett tüntetést Temesváron. (RADOR Hírügynökség)

A parlamentben ma kezdődik meg a vita a költségvetés sarokszámairól

Ez a jogszabály előzi meg a tulajdonképpeni költségvetés elfogadását. Célja az, hogy megszabja a deficit, illetve bizonyos kiadások felső határait, amelyeket aztán a költségvetési törvény vitája során tiszteletben kell tartani. A törvénytervezet vitájára és a szavazásra először a Szenátusban kerül sor. A tervezet szerint a költségvetési hiány a belső nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyított aránya 7,16% lesz. Ez a szám jövőre 5,84%-ra csökkenne. A kormány bérköltségekre a GDP 9,8%-át szándékozik elkölteni. Ez az arány 2022-re 9,1%-ra mérséklődne. Az államadósság a GDP 52% lenne a kormány által benyújtott tervezet szerint. Mint ismeretes az ellenzéki pártok több tucat módosító indítvánnyal készülnek a költségvetési törvény vitájára. (Radio România Actualităţi)

Megjelentek a középiskolai felvételi és az érettségi felmérő-vizsgák tesztlapjai

A feladatok elérhetők az Oktatáspolitikák és Kiértékelések Országos Központjának honlapján és céljuk az, hogy segítsék azoknak a diákoknak a felkészülését, akik az idén érettségiznek. A felmérő-vizsgákra a jövő hónapban kerül sor. A nyolcadikos diákok március 29-én és 30-án vizsgáznak, míg az érettségizők felmérése 22-én kezdődik. (RADOR Hírügynökség)

Az orvosok szerint Romániának modern kórházakra van szüksége

Ezt egyebek mellett az a közlemény tartalmazza, amelyet a Bukaresti Orvosi Kamara és az Országos Orvosi Kamara közösen adott ki. Cătălina Poiană, illetve Daniel Coriu a két szervezet vezetője, úgy véli, hogy új, modern kórházakat kell építeni, mert ez a Forradalom óta nem történt meg. A szakemberek felhívják a figyelmet az egészségügyben tapasztalható létszámhiányra és úgy vélik, hogy a betegeknek biztonságos körülményeket kell teremteni. A vasárnap esti incidens, ami a fővárosi Marius Nasta Intézetben történt rávilágít a romániai kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet főleg pszichikai leterheltségére – áll a két szervezet által kibocsátott közleményben. Mint ismeretes vasárnap este tűz ütött ki a szóban forgó intézet udvarán lévő intenzív terápiás részlegen, ahol hét súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött beteget ápoltak. Személyi sérülés nem történt, a pácienseket a kórház egy másik részlegére helyezték át. (RADOR Hírügynökség)

A koronavírus-járvány legfrissebb romániai adatai

Az elmúlt 24 órában 3382 új fertőzést regisztráltak. A jelzett időszakban 33.000 PCR gyorstesztet végeztek el. A legtöbb fertőzés Bukarestben volt, szám szerint 336. 119 beteg meghalt, az intenzív terápiás osztályokon 978 beteget ápolnak. A járvány kezdete óta megbetegedett állampolgárok 90 százaléka meggyógyult. (Radio România Actualităţi)

Megkezdődik a cernavodai közúti híd általános felújítása

Az erről szóló rendeletet ma bocsátotta ki az Útügyi Vállalat. A munkálatok napokon belül megkezdődnek. A felújítást végző vállalkozás romániai. A munkálatok befejezési határideje két év. A Közlekedésügyi Minisztérium ígéretet tett arra, hogy a nyári szezonban az autópályán nem lesznek korlátozások, azonban a június 15-ike – és szeptember 15-ike közötti időszakot kivéve a közúti forgalmat irányonként egy-egy sávra szűkítik. A cernavodai hidat 1987-ben avatták fel és azóta nem végeztek rajta nagyobb felújítást.

Székely Ervin, RADOR