Amenințările şi ultimatumurile lui Inzko au primit un răspuns clar şi dur în Republika Srpska

Înaltul Reprezentant în Bosnia și Herțegovina, Valentin Inzko, amenință din nou Republica Srpska (entitatea sârbă din Bosnia și Herțegovina – n.r.) că va suporta consecințele dacă parlamentarii acestei republici nu răspund celor două ultimatumuri ale sale.
Invitat la postul Face TV din Sarajevo, Inzko a reiterat că a dat două ultimatumuri Adunării Naţionale a RS (NARS), în care a cerut să se retragă toate meritele şi recunoaşterile acordate lui Radovan Karadžić, Momčilu Krajišnik și Biljana Plavšić, precum și ca până în 11 iulie anul acesta cei din Parlamentul Bosniei și Herțegovinei să adopte Legea privind interzicerea negării genocidului.
Amenințările sale s-au confruntat cu reacții dure în Republica Srpska, de unde i s-a transmis în unanimitate că „timpul pentru condiționări și utilizarea puterilor de la Bonn a trecut de mult”.
În legătură cu acest subiect, președintele NARS, Nedeljko Čubrilović, a declarat marţi că astfel de declarații ale lui Inzko nu contribuie la soluții pozitive în Bosnia și Herțegovina, iar Parlamentul Republicii Srpska va lua, dacă este necesar, o poziție și va răspunde la ele./ciliu/atataru

(www.tanjug.rs – 23 februarie)