Un nou scandal în cadrul Bisericii catolice din Köln

În ultimele săptămâni, în presa germană au apărut mai multe mărturisiri în care unii credincioşi dezvăluie de ce decid să părăsească biserica catolică în eparhia din Köln. Potrivit ziarului Die Zeit atât de mulţi au semnalat intenţia de plecare din rândul membrilor bisericii, încât la oficiul competent toate locurile sunt ocupate până în luna aprilie, deci cine decide acum să nu mai fie membru al eparhiei, cel mai devreme în luna mai poate să îndeplinească formalităţile. Acest lucru înseamnă o mie de plecări în medie pe lună. Se pune întrebarea de ce tocmai în eparhia din Köln este aşa de mare dorinţa de a rupe relaţiile cu biserica catolică? Arhiepiscopul de Köln, Rainer Marie Woelki – cel care aparţine de aripa conservatoare a bisericii – a devenit ţinta atacurilor din cauza abuzurilor sexuale comise în interiorul bisericii. Prelatul, încă din anul 2018 a solicitat unei comisii independente să descopere abuzurile comise în interiorul bisericii. Verificările vizau în primul rând acele persoane care nu numai că i-au cunoscut pe cei care au comis abuzuri, dar le-au și  oferit protecţie acestora. Desigur, majoritatea celor în cauză erau persoane cu rang înalt bisericesc. Raportul comisiei însă nu a fost făcut public nici până în ziua de azi. Prezentarea documentului ar fi trebuit să aibă loc în martie anul trecut, însă conferinţa de presă cu acest subiect a fost anulată. În toamnă Woelki a anunţat că se pregăteşte o nouă analiză, dar prima nu va mai fi publicată. Acest anunţ al episcopului a generat mari nemulţumiri în rândul credincioşilor. Mass media şi o serie de postări pe reţele sociale l-au acuzat pe episcop că vrea să muşamalizeze abuzurile sexuale. Credincioşii au început să-şi piardă încrederea în episcop şi acestui fenomen i se datorează plecările în masă. Printre cei dezamăgiţi de atitudinea episcopului se găsesc şi oameni de peste 70 de ani. Motivele au fost explicate de o femeie de 89 de ani, Rena Krebs pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Neîncrederea credincioşilor este din ce în ce mai mare pentru că dintre personalităţile bisericii nimeni nu a avut curajul să vină în faţa opiniei publice şi să recunoască faptul că a comis o faptă reprobabilă. Astfel nici nu-și cer iertare de la victimele lor.

În interiorul eparhiei şi preoţii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi faţă de Woelki. La sfârşitul anului trecut preotul localităţii Dormagen, Klaus Kolterman l-a somat pe episcop să-şi dea demisia. După acest moment însă, preotul a fost ameninţat de către conducerea eparhiei că fapta sa va avea consecinţe. Kolterman a comentat acest incident pentru FAS astfel: „Cum ar trebui să fie Biserica Catolică? Oare aşa ca samaritanul cel milostiv?”

Episcopul Woelki nu doreşte să demisioneze, însă duminică a recunoscut că a comis unele greşeli şi şi-a cerut scuze de la credincioşi. Totodată însă a lăsat să se înţeleagă că primul raport nu va fi dat publicităţii.

Problema abuzurilor comise de persoane bisericeşti este mai amplă şi nu se referă doar la eparhia din Köln. Aşa cum am scris potrivit unui alt raport, din perioada cuprinsă între anii 1946-2014, în Germania au fost abuzați sexual 3677 de copii de către 1670 de preoţi catolici. Lucruri similare s-au întâmplat şi în Australia şi în Statele Unite. În urma numeroaselori scandaluri Papa Francisc dă dovadă de mai multă intransigență în asemenea cazuri decât conducerile anterioare ale Vaticanului.

Ervin Székely, RADOR