2021. február 24

Tiltakoznak a mozdonyszerelők a szállitásügyi minisztérium épülete előtt

A mozdonyszerelők a szállitásügyi minisztérium épülete előtt szervezett tiltakozó akción követelik, egyebek mellett, a vasutas státuszról szóló törvény alkalmazását (amely lehetővé tenné a bérek 30%-40% emelését) és befektetések megvalósitását a romániai vasútvonalak modernizálása érdekében. A vasútiszerelvények, amelyeket már 40-50 éve, hogy sinre állitottak, lassabban közlekednek, mint ezelőtt egy évszázaddal, a személyvonatok esetében a megengedett sebesség 44 km/h lévén, mig a tehervonatok csak 18 km/h közlekedhetnek. Jelenleg több mint 300 sebességkorlátozás van hatályban és ezeket  a román vasúttársaság (CFR) Infrastructură vállalata nagy teljesítményű berendezésekkel akarja megszüntetni, amelyeket európai pénzekből vásárolna meg. A vasutasok a már két éve vitatárgyát képező 60 új elektromos vonat megvásárlására vonatkozó pályázatok feloldását is követelik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A képviselők jóváhagyták azt a törvénytervezetet, amely megállapitja az idei költségvetési keret egyes mutatóinak felső határát

A képviselők cikkelyek szerint szerdán jóváhagyták azt a törvénytervezetet, amely megállapitja az idei költségvetési keret egyes mutatóinak felső határát. A törvénytervezetet ugyancsak ma bocsátják szavazat alá. A szociáldemokraták szerint a felső harárok ellehetetlenitik az ország fejlődését, mivel a kormány kimondottan a kiadások korlátozására épit. Ezzel szemben a liberálisok úgy vélik, hogy a leszoritásokat a koronavirus-járvány okozta válság tette szükségessé és a kormány által kidolgozott költségvetés az utóbbi 30 évben a legnagyobb összeget irányozza elő beruházásokra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Klaus Iohannis kihirdette a honatyák speciális nyugdiját megszűntető törvénytervezetet

Klaus Iohannis államelnök szerdán kihirdette a képviselők és szenátorok speciális nyugdiját megszűntető, múlt héten a parlamentben elfogadott törvénytervezetet. A Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett tervezetet február 17-én valamennyi párt megszavazta, az RMDSZ kivételével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A bukaresti Jogtudományi Kar hallgatóit a kizárás fenyegeti, vizsga-csalások miatt

A bukaresti Jogtudományi Kar 47 hallgatóját a kizárás fenyegeti, vizsga-csalások miatt. Răzvan Dincă, az egyetem dékánja a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy egyes hallgatók kihasználták az online vizsgarendszer miatt kialakult helyzetet, párhúzamos kommunikációs csoportokat alkottak és közösen oldották meg a vizsgatételeket. E helyzetről más hallgatók számoltak be és észrevételeiket az elektronikus formában történt beszélgetésekre utaló bizonyitékokkal támasztották alá. Az egyetemi szabályzat értelmében az illető professzorok jelentéseket készitettek és javasolták a hallgatók kizárását, fűzte hozzá Răzvan Dincă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Az Európai Bizottság felhivta Románia figyelmét, hogy dolgozzon ki egy stratégiai tervet a szén alapú energiatermelés lemondásáról

Az Európai Bizottság felhivta Románia figyelmét, hogy dolgozzon ki egy stratégiai tervet a szén alapú energiatermelés lemondásáról, mivel ennek az erőforásnak nincs jövője, hangsúlyozta Frans Timmermans, a brüsszeli testület alelnöke. Egy szakkonferencián Timmermans külön kitért arra, hogy ebből a szempontból uniós alapokat bocsátottak Románia rendelkezésére, és ha a pénzt intelligensen használja fel, új munkahelyeket is tud teremteni az elbocsátott munkások számára.”Mint bányászunoka, őszintén mondom, hogy a széniparnak csak a bányászok szempontjából van jövője. A gáz egy átmeneti energia-megoldás, a gázinfrastruktúrát adaptálni kell a jövő üzemanyagának, a hidrogén szállitásához. Ha Románia invesztiál gázhálózatába, a beruházásnak intelligensnek kell lennie, hogy igazodni tudjon bármilyen energiahordozó gázhoz”, vélekedett a brüsszeli hivatalosság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Gănciulescu Rozália – RADOR