Protest al sindicaliștilor afiliați la Federația Publisind

Realizator: Sindicatele continuă să protesteze și astăzi față de măsurile de austeritate bugetară promovate de actualul guvern. Aproximativ 100 de sindicaliști afiliați la Federația Publisind manifestează acum în fața Palatului Cotroceni, cerând eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea legii cadru privind salarizarea bugetarilor, un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.
Cosmin Andreica, secretarul general al Federației Publisind: Este a opta săptămână în care protestăm. Motivele sunt cele declarate încă de la început, respectiv înghețarea legii salarizării. Constatăm că România nu mai este un stat de drept atâta timp că ea este condusă prin ordonanțe de urgență ale guvernului. Nu se mai ţine cont de lege! Acea lege a salarizării din 2017, care trebuia aplicată etapizat, în aşa fel încât să eliminăm inechităţile salariale, discriminările salariale şi inclusiv acele sporuri pe care am văzut că le tot promovează domnul Cîţu într-un mod parşiv. Pentru că e important de precizat, de exemplu, că salariul de bază al unui polițist este de 585 de lei, iar diferența până la 3.000 de lei este formată din sporuri. Nu noi suntem de vină, nu noi am fost nici la guvern, nici la parlament când au gândit această manieră perfidă de a stabili drepturile salariale. Şi noi ne dorim să avem un venit de bază de 2.500 de lei, la care să se adauge sporuri. Însă la noi este invers, sporurile însumează peste 70% din salariu.
Realizator: Reporterul nostru Atena Teognoste amintește că Federația Publisind, afiliată la Blocul Național Sindical, reprezentând 35.000 de angajați din numeroase domenii de activitate, a declanșat proteste încă de la sfârșitul anului trecut./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 februarie)