2021. február 25

Újabb AstraZeneca-vakcina szállitmány érkezik csütörtökön Romániába

Újabb AstraZeneca-vakcina szállitmány érkezik csütörtökön Romániába. A 148.800 adag vakcinát a következő három nap alatt Bukarestben, valamint a brassói, kolozsvári, jászvásári, temesvári, konstancai és craiovai regionális tároló központoknak osztják szét. Az oltási központokban a mostani, illetve az előző szállitmányban kapott oltóanyagot egyaránt felhasználják, közölte a koronavirus elleni oltási kampányt irányitó országos bizottság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Florin Cîțu ismételten egerősitette, hogy a költségvetési fizetések nem csökkennek, megmaradnak a tavalyi szinten

A miniszterelnök ismételten megerősitette, hogy a költségvetési fizetések nem csökkennek, megmaradnak a tavalyi szinten és az idén nem lesz személyzet leépités az állami intézményeknél. Florin Cîțu ezáltal válaszolt a szakszervezeteknek, amelyek a tiltakozó akciókat hosszabb időre tervezték kiterjeszteni. „2020-ban, amikor a gazdaság az utóbbi száz év legnagyobb válságával szembesült, amikor a magánszférában 1,4 millió alkalmazott volt műszaki munkanélküliségben, a közszféra normális bérnövekedésbe részesült és senkit sem bocsátottak el munkahelyéről. Ez az idén sem történik meg, mindenki megkapja a bérpótlékokat és a fizetések is a tavalyi szinten maradnak”, hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a kormány nem tervez újabb korlátozó intézkedéseket és egyelőre ellenőrzés alatt vannak a koronavirus brit mutációja okozta fertőzések. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

A vendéglátóipar munkáltatói szervezete az éttermek nyitvatartását kérte

A vendéglátóipar munkáltatói szervezete az éttermek nyitvatartását kérte, függetlenül a fertőzöttség méretétől. Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint nincs konkrét tanulmány arról, amely bebizonyitja, hogy valami összefüggés van az éttermek működése és a koronavirussal fertőzöttek számának növekedése között. A HoReCa képviselői továbbá azt kérték, hogy minden étteremben végezzenek egyforma ellenőrzést, ami az egészésgügyi szabályok betartását illeti, és bűntessék szigorúbban azokat, amelyek megszegik a szabályokat, valamint a támogató intézkedések keretébena az üzleti szférának nyújtott kifizetések feloldását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Feszült légkörben zajlik a 2021-es állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés tervezeteinek vitája a parlamenti bizottságokban

A parlamenti bizottágokban megkezdődött a 2021-es állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés tervezeteinek vitája. Az ellenzék módositó javaslatokat terjesztett be, de kevés esélye van arra, hogy ezeket a kormány által kidolgozott tervezetekbe foglalják. Az oktatási bizottságokban feszült hangulatban indultak a viták. Másrészt, a nemzetvédelmi parlameti bizottságok már kedvezően véleményezték a Közigazgatási és Belügyminisztérium büdzséjét. Lucian Bode tárcavezető szerint a minisztérium a legnagyobb költségvetést kapta, amelyet, egyebek mellett, az alkalmazottak korszerű felszerelésére forditanak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Elbocsátásokba kezd a Román Posta

Az átszervezési és a tevékenység hatékonysásának növelésére hivatott program keretében a Román Posta mintegy 300 alkalmazottat bocsát el a több mint 24 ezer alkalmazottja közül, közölte Horia Grigorescu vezérigazgató. Az átszervezés főleg a központi adminisztráció szeméyzetét érinti. „A mostani intézkedés a Román Posta fejlődését szolgáló reformterv részét képezi, nem most, 2021 februárjában hozott intézkedés”, hangsúlyozta a vezérigazgató. A modernizálási folyamatban a Román Posta 200 millió lej értékű hitelt vett fel a bukaresti és kolozsvári tranzitközpontok megépitésére és a szolgáltatások digitalizálására. A Román Posta a legnagyobb romániai állami vállalat, melynek mintegy 25 ezer alkalmazottja van.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)
Gănciulescu Rozália