Proiectul de buget se dezbate în comisiile parlamentare

Realizator: Proiectul de buget pentru anul în curs este dezbătut la această oră în comisiile parlamentare de specialitate reunite, după ce în prima parte a zilei au fost aprobate fără amendamente sumele defalcate destinate fiecărui minister. Alina Stănuță relatează acum în direct de la Palatul Parlamentului. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Bugetele ministerelor au trecut rapid prin comisiile de specialitate în forma propusă de guvern, în timp ce amendamentele opoziției au fost respinse în bloc. Au fost avizate, printre altele, bugetele Ministerelor Educației, Muncii, Apărării sau al celor de la Ministerul Afacerilor Interne, de la Agricultură sau de la Sănătate. De mai bine de o oră au loc dezbateri generale în cadrul comisiilor reunite pentru buget. Ministrul de finanțe, Alexandru Nazare, declara că bugetul pentru anul 2021 este unul al relansării, un buget robust, echilibrat și realist.
Alexandru Nazare: Avem o creștere a veniturilor de 13,1, în același timp și o creștere a cheltuielilor de 4,8. Majoritatea ministerelor au un buget mai mare față de 2020, trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi. Nu cresc impozitele și taxele. Ca atare, sub nicio formă nu putem să vorbim de austeritate.
Reporter: Din opoziție, PSD a criticat proiectul de buget propus de coaliția PNL, USR PLUS, UDMR.
Senatorul Radu Oprea: Ceea ce ați prezentat astăzi în Parlamentul României este un buget al austerității, al sărăcirii populației, al constrângerilor, prin înghețarea salariilor, prin faptul că astăzi toate utilitățile cresc. Nu scapă nicio categorie socială: copiii, pentru că nu le măriți alocațiile, pensionarii, pentru că nu respectați legea pensiilor, salariații din mediul privat, pentru că nu crește salariul minim pe economie. Nu vor scăpa nici cei care lucrează la stat.
Reporter: Dezbaterile în cadrul comisiilor de specialitate nu au fost lipsite de tensiuni între putere și opoziție. Unele dintre acestea au avut ca punct de pornire chestiuni procedurale, altele au vizat amendamentele depuse. În comisiile pentru buget sunt programate dezbateri până sâmbătă, iar votul final în plenul parlamentului este așteptat săptămâna viitoare marți./ahincu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 februarie)