Sentinţă istorică în China: „soțul își plătește fosta pentru treburile casnice”

Un tribunal din Beijing a ordonat unui bărbat să-i plătească fostei soții despăgubiri în valoare de 7.700 de dolari pentru treburile casnice făcute în timpul căsătoriei lor care durase câțiva ani. Cazul de divorț a fost judecat de Curtea Populară a Districtului Fangshan în conformitate cu Codul civil care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, prevăzând că soțul care își asumă o responsabilitate mai mare în educarea copiilor, în îngrijirea membriilor mai în vârstă ai familiei, sau în efectuarea treburile casnice neplătite, poate cere despăgubiri partenerului în cazul unui proces de divorț. Suma ar trebui decisă de părțile în cauză, însă în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, intervine instanța.
Potrivit presei locale, instanța a decis că soțul Chen va trebui să plătească fostei sale soții Wang suma de 50.000 de yuani pentru serviciile de menaj efectuate în timpul mariajului lor.
Lui Chen „nu i-a păsat şi nici nu a participat la niciun fel de treburi casnice”, a declarat femeia în fața instanței.
Cuplul s-a căsătorit în 2015 și s-a despărțit trei ani mai târziu, Chen înaintând divorțul anul trecut. După reticența inițială, Wang a fost de acord să înceteze relația în mod legal, cerând împărțirea proprietății și compensații financiare, definite de instanță la suma de 50.000 de yuani, plus alţi 2.000 de yuani (aproximativ 310 dolari) pe lună, pensie alimentară pentru copil. Judecătorul a explicat că în absența indicațiilor din codul civil, a luat în considerare nivelul de trai al lui Chen, veniturile, timpul petrecut de cuplu împreună și ceea ce a făcut Wang pentru familie./cpaunel

www.ansa.it

Traducerea Cătălina Păunel