Bugetele mai multor instituții și ministere au fost avizate în comisiile parlamentare de specialitate

Realizator: Bugetele mai multor instituții și ministere au fost avizate în comisiile parlamentare de specialitate în forma emisă de guvern. Dezbaterile din această seară s-au încheiat cu puțin timp în urmă cu bugetul de la Ministerul Mediului. Nu a fost acceptat nici un amendament depus de opoziție. Potrivit calendarului stabilit de parlament, sâmbătă vor continua discuțiile și tot sâmbătă ar trebui să fie gata și raportul pe legea bugetului de stat, urmând ca votul în plen să se de-a marțea viitoare. Cu o sinteză a zilei, Alina Stănuță:
Reporter: Zi lungă vineri la Palatul Parlamentului. Lucrările în comisiile pentru buget au deputat încă de dimineață și au trecut în forma propusă de guvern bugetele Ministerului Educației, Transporturilor, Agriculturii, Economiei, Dezvoltării și Administrației, Tineretului și Sportului sau al diverselor instituții: Radioul și Televiziunea publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Amendamentele opoziției au fost respinse în bloc. În timpul dezbaterilor bugetului Ministerului Justiției, ministrul de resort, Stelian Ion, declara că justiția va funcționa cu actuala alocare bugetară, deși și-ar fi dorit un procent mai mare.
Stelian Ion: Sunt sume care pot asigura continuarea activității. Sigur, toate ministerele, inclusiv ministerul nostru, și-ar fi dorit sume mai mari, dar înțelegem efortul pe care trebuie să-l facem cu toții. Și mai avem în vedere momentul rectificării bugetare, când se vor face corecțiile respective.
Reporter: Din partea PSD, deputatul Gabriel Zetea a criticat sumele mici alocate acestui domeniu.
Gabriel Zetea: În continuare vorbim despre o aglomerare a instanțelor de judecată. În continuare vorbim despre inechități sociale în ceea ce privește salariile. Ca buget, salariile grefierilor sunt infime, raportat la nivelul de activitate pe care o desfășoară. Iar instanțele, așa cum am spus, sunt într-un blocaj iminent pentru neplata expertizelor judiciare dispuse în dosare și foarte multe altele. Ar trebui să susțineți acum în fața celor care se află astăzi la guvernare un buget mai mare pentru Ministerul Justiției.
Reporter: Bugetul Ministerului Justiției a trecut în forma adoptată de executiv. Sâmbătă este programată o nouă ședință a comisiei pentru buget în care se vor dezbate și vota printre altele bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene sau proiectul de buget al asigurărilor sociale pentru anul în curs. Marți este programat votul final în plenul parlamentului./ahincu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 februarie)