(Photo by Ben Gabbe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Cu toate că măsuțele de cafea reprezintă, pe lângă canapele și biblioteci, unele dintre cele mai importante piese de mobilier din living, menite să echilibreze și să completeze decorul final al acestei camere, sunt printre ultimele obiecte pe care le alegem atunci când demarăm un proiect de amenajare. Loc ideal de depozitare și etalare a decorațiunilor, acest corp de mobilă aparent banal, este extrem de util pentru propriul nostru confort, întrucât îmbină designul cu practicabilitatea și convivialitatea cu funcționalitatea. Aflată în strânsă legătură cu canapeaua, accentul în orice cameră de zi sau de familie va cădea cu precădere pe aceste două piese de mobilier. De fapt, de cele mai multe ori, înălțimea și forma canapelei vor dicta înălțimea și forma măsuței, astfel încât să se complimenteze reciproc. Fie că este cumpărată din magazin sau confecționată printr-un proiect DIY (Do It Yourself), fie că este mai scumpă sau mai ieftină, fie că este piesa de rezistență a încăperii sau nu, măsuța de cafea merită tot timpul din lume pentru a fi decorată și stilizată la fel ca orice alt element din casă. Istoria măsuței de cafea este veche de aproape 3 secole, la început fiind folosită exclusiv pe post de suport pentru ceștile cu ceai. Cu timpul, aceste obiecte de mobilier au trecut prin multe actualizări, fiind disponibile în prezent în mii de modele diferite. Tocmai această varietate copleșitoare face extrem de dificilă alegerea unui model optim pentru cerințele și nevoile fiecăruia dintre noi. Există mai multe criterii pe care trebuie să le luați în considerare, de la aspectul general al camerei de zi și designul celorlalte piese de mobilier, până la modul și scopul în care o veți folosi. Găsirea unei piese perfecte poate însemna un efort și o atenție în plus, dar înarmați cu câteva sfaturi, căutarea măsuței ideale poate fi chiar distractivă și plină de inspirație.

Alegerea măsuței de cafea

Prezența pe piață a unui număr năucitor de modele și forme, precum și feluritele materiale, culori și texturi, fac ca opțiunile noastre să devină din ce în ce mai anevoioase. Iată de ce identificarea celei mai bune măsuțe de cafea poate deveni o sarcină mai complicată decât ați fi crezut la prima vedere. Puteți opta fie pentru un look chic și stilat, fie pentru un stil tradițional sau rustic, sau chiar pentru un model minimalist, dacă mobila din jur este masivă. Cert este că, în această fascinantă lume a meselor de cafea, trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale:

* Bugetul – Prețurile meselor de cafea pot varia de la ultra-scumpe la foarte prietenoase, deci înainte să începeți cumpărăturile propriu-zise trebuie să țineți seama de bugetul de care dispuneți. Bugetul dvs. general ar trebui să fie defalcat pe „domenii” cum ar fi accesorii, corpuri de iluminat și mobilier. Capitolul mobilier include canapeaua, mesele laterale, scaunele și măsuța de cafea, cu o sumă mai însemnată alocată pieselor mai mari. Vestea bună e că vă puteți „împrumuta” un pic din bugetul total dacă vedeți ceva ce vă place, atât timp cât acest lucru nu afectează calitatea canapelei sau a scaunelor.

* Forma – Pe măsură ce faceți planul pentru camera de zi, gândiți-vă la cea mai bună formă pentru spațiul respectiv, luând în calcul dimesiunea și forma încăperii, nevoile imediate, dar și traficul. O masă rotundă sau ovală de cafea este ideală dacă aveți copii sau animale de companie, marginile curbe însemnând că nimeni nu va fi rănit de vreun colț ascuțit. Folosind o formă dreptunghiulară și lăsând aproximativ 70-80 de cm între televizor și masa de cafea, vă va permite să vă agitați prin cameră în deplină siguranță. Țineți minte, totuși, că o formă rotundă oferă mai mult spațiu. În ceea ce privește forma meselor de cafea, forma dreptunghiulară este cea mai întâlnită, fiind și foarte practică. Masa de cafea pătrată reprezintă cea mai bună variantă pentru spațiile mici, iar o masă de cafea cu formă abstractă este potrivită pentru spații mai mari și pentru cei care doresc un element cu un stil unic. Din punct de vedere al formei, alegerea este legată mai mult de decorul camerei, decât de canapeaua în sine. Cel mai adesea avem de ales între o măsuță rectangulară și una rotunjită (rotundă sau ovală). Dacă încăperea este mică, o măsuță de cafea rectangulară s-ar potrivi, probabil, cel mai bine. Dacă este vorba despre o cameră spațioasă, sau dacă aveți o canapea modulară, o măsuță de cafea rotundă ar fi mai indicată, pentru a furniza un contrast cu forma canapelei. Există șase forme de bază ale măsuțelor de cafea: pătrate – excelente pentru camere mari; rotunde – minunate pentru oaspeții dornici de conversație; rectangulare – potrivite oricărui spațiu, variabilă fiind doar dimensiunea; hexagonale sau octogonale – asemănătoare cu cele rotunde; ovale; amorfe sau cu alte forme.

* Mărimea – La fel ca și în cazul formei, trebuie să determinați cu precizie dimensiunea de care aveți nevoie. Înălțimea unei mese de cafea este extrem de importantă. Ca regulă generală, nu ar trebui să fie mai joasă de 2.5 – 5 cm față de șezutul canapelei. Înălțimea standard pentru o masă este de 40-45 de cm, această dimensiune făcând casă bună cu o canapea de mărimi normale. Bineînțeles că o canapea mai mare necesită o masă mai înaltă, una de 50-52 de cm. Masa mai înaltă va fi și mult mai convenabilă pentru musafirii dvs. care își vor putea așeza mai ușor paharul sau farfuria. În consecință, o regulă ce ar trebui respectată atunci când alegeți măsuța de cafea este aceea că nu ar trebui să fie nici prea înaltă nici prea scundă în raport cu canapeaua și fotoliile din jurul său, atât din motive practice, cât și estetice.

* Funcționalitate – Un alt factor important este de a ști care va fi utilizarea primară a mesei. Va fi mai mult o masă decorativă sau una care asigură și spațiu de stocare? Iar, dacă intră în discuție mai mult a doua variantă, cât de mult spațiu de stocare ar fi de ajuns? Mesele pot veni cu rafturi sau sertare pentru a vă ajuta să vă organizați totul, de la jucăriile copiilor și până la grămezile de reviste și cărți. Indiferent că este destinată stocării sau pur decorativă, există un criteriu important, acela de a plasa pe ea un pahar sau o farfurie fără riscul de a le răsturna. Alegeți, așadar, o piesă pe care băuturile și platourile cu gustări pot fi așezate cu ușurință. În cazul în care decorul este scopul principal, concentrați-vă pe un model cu linii interesante, dintr-un material preferat.

* Materialul – Că tot veni vorba de materiale, mesele de cafea pot veni atât într-o varietate impresionantă de forme și modele, dar și de materii prime. Există măsuțe din metal, lemn (stejar, arțar, paltin, cireș, nuc), sticlă combinată cu alamă sau oțel (care oferă un aspect mai sofisticat). Stejarul și arțarul sunt de regulă mai casual, în timp ce nucul și cireșul au un aspect mai formal. Bazele de metal cu blaturi de sticlă sunt o alegere bună pentru a păstra senzația de spațiu deschis. Sunt, de asemenea, extrem de indicate atunci când aveți un covor special și nu doriți să blocați bucuria de a-l privi. Totuși, sticla este destul de greu de întreținut pentru că tot timpul va trebui să ștergeți amprentele. Pe de altă parte, poate că doriți ca spațiul să fie mai intim și aveți nevoie și de o soluție de stocare în plus. Prin urmare, coșuri, cutii, geamantane și valize vechi se pot ascunde sub mesele simple de cafea cu picioare. Blaturile foarte solide sunt de obicei în colțuri (pătrate, dreptunghiulare), deci, dacă aveți copii mici sau traficul este destul de intens, un sfat bun ar fi să alegeți una rotundă sau ovală. Un alt aspect este cel al modului în care măsuța va sta pe podea sau pe covor și cât de mult va afecta greutatea ei aceste suprafețe. Picioarele mesei pot zgâria sau păta pardoseala și pot deteriora covorul. Fiecare material oferă anumite avantaje:

  • O măsuță de cafea realizată din lemn masiv este rezistentă, fiind potrivită pentru cei care își doresc produse realizate din materiale naturale. Avantajul lemnului este că zgârieturile nu sunt vizibile și, în timp, materialul capătă personalitate. Lemnul „îmbătrânește” grațios, mai exact dezvoltă o nuanță vintage, cunoscută drept aspect patinat.
  • Dacă preferați o măsuță de cafea care nu își schimbă culoarea în timp și care are un aspect modern, alegeți una realizată din sticlă. Mobilierul realizat din sticlă este potrivit pentru încăperile mici, pentru că dau senzația de spațiu mai mare.
  • O altă variantă este reprezentată de materialele laminate sau lucioase. Acestea sunt ușor de șters și de întreținut, dar necesită mai multă atenție, pentru că se pot zgâria zdravăn.

* Stilul – Formală, simplă, modernă sau de epocă – acestea sunt câteva dintre stilurile care trebuie luate în considerare atunci când cumpărați măsuța de cafea. Dacă înclinați spre un aspect contemporan, alegeți o masă din metal elegant cu un top de sticlă. În cazul în care rusticul este cuvântul de ordine, o masă de stejar va fi perfectă. Alegeți o masă rotundă din lemn cu picioare ușor rotunjite pentru un simț romantic. Măsuțe de cafea se găsesc în orice stil de design, dar ideal ar fi să alegeți una care se armonizează cu restul mobilei din cameră. Dacă aveți spațiul amenajat în stil minimalist și o canapea modernă, atunci puteți opta pentru o măsuță de sticlă sau o combinație cu sticlă. Dacă preferați stilul tradițional sau rustic, atunci o măsuță de cafea din lemn masiv nefinisat, cu picioare sculptate, ar putea să transmită imaginea sofisticată pe care o doriți.

Indiferent de stilul camerei dvs, nu veți da greș dacă veți alege:

  • O măsuța de cafea clasică – Măsuța dreptunghiulară clasică, prevăzută cu patru picioare, are dimensiuni potrivite pentru orice casă și oferă îndeajuns de mult spațiu. Dacă alegeți una care să aibă și un raft inferior, veți beneficia și de un spațiu în plus de depozitare. O astfel de măsuță cu linii minilaliste se va integra perfect într-o casă cu pereți albi, în care domină liniile simple și curate. Într-o casă minimalistă se pune accent pe utilitatea pieselor de mobilier. Nimic nu este în plus, pentru că stilul presupune cât mai puțin spațiu ocupat, prin urmare fiecare piesă de mobilier folosită trebuie să utilizeze la maximum de potențial al spațiului.
  • Măsuță de cafea în stil retro – Anii ’60 s-au întors. Nu doar în modă, ci și în designul interior! Puteți opta pentru o măsuță de cafea retro care va da naștere unei atmosfere speciale în sufrageria dvs. De fapt, stilul retro al anilor ’60 a devenit un favorit al designului interior și un clasic.
  • Măsuța de cafea modernă – Măsuțele cu design contemporan sunt de cele mai multe ori prevăzute cu un blat de sticlă și adaugă o atmosferă modernă oricărei locuințe. O astfel de masă este realizată nu doar din sticlă, ci dintr-o combinație de materiale. Uneori, contrastul dintre materiale este cel care face dintr-o astfel de piesă de mobilier ceva special. De exemplu, un set de două măsuțe cu blat de sticlă și picioare realizate din lemn de stejar va deveni piesa cea mai admirată din camera dvs. de zi. Măsuța de cafea contemporană vine în forme variate, surprinzătoare uneori, și poate deveni un adevărat obiect de artă care se poate integra perfect în căminul dvs.
  • Măsuța de cafea cu spațiu de depozitare – Oricât de mare ar fi o casă, un spațiu de depozitare în plus este întotdeauna binevenit. Iar pentru obiectele mici pe care le folosiți în sufragerie, o măsuța de cafea cu spațiu de depozitare va fi de un real ajutor. Există măsuțe de cafea contruite sub formă de cutii, măsuțe de cafea cu rafturi și sertare sau măsuțe prevăzute cu coșuri de depozitare.
  • Măsuța de cafea albă – Dacă preferați un stil curat, feminin, dominat de culori deschise, alegeți o măsuță de cafea albă. O astfel de alegere este potrivită și dacă dețineți piese mari de mobilier de culoare închisă – negru sau maro închis – și doriți să creați puțin contrast.

* Scala – Fiecare piesă din camera dvs. ar trebui să aibă o anumită dimensiune, una corespunzătoare. De exemplu, o canapea confortabilă supraîncărcată și greoaie asociată cu o măsuță de cafea mofturoasă, firavă nu reprezintă un raport potrivit. O canapea suprasaturată poate fi împerecheată cu o masă mare, în schimb. Cele două piese, având greutăți și dimensiuni egale, se vor completa reciproc iar scala va fi perfectă. Cel mai bine este să asociați masa de cafea firavă cu o canapea de două persoane (așa-numitele „loveseat”) sau cu mai delicatele și micuțele băncuțe capitonate cu spătar. Scala ține de mărimea și greutatea vizuală a obiectelor dintr-o cameră, luate prin comparație.

* Alternativele – Uneori gândirea în afara spațiului de amenajat vă permite să găsiți masa de cafea perfectă, care, până la urmă, poate nici să nu fie o masă în sine. Poate fi un trunchi de copac, o ladă de cedru sau o canapea-otoman – toate, alternative fabuloase la masa tipică de cafea. Fiecare opțiune oferă propriul recurs eclectic. Otomanele, de exemplu, pot fi realizate din piele sau țesături frumoase care adaugă interes vizual suplimentar și textură camerei. Acestea pot, de asemenea, servi ca loc de relaxare a picioarelor, fără a avea o grijă în plus pentru blatul mesei. Vor lucra bine în orice cameră de zi cu trafic intens, având o mulțime de utilizări. De multe ori trunchiurile sau butucii sunt folosiți la intensificarea „aerului” rustic sau nostalgic al spațiului, fiind piese inițiatoare de conversații, cu propria lor poveste.

* Grupările mici – Cine spune că aveți nevoie doar de o singură masă? Încercați o colecție de măsuțe. Pentru un aspect interesant uitați-vă după două seturi diferite de măsuțe și grupați-le în ce colț al camerei credeți că se potrivesc cel mai bine. Dacă spațiul este destul de larg și nu ați găsit o masă care să vă placă, plasați două mese una lângă alta și creați o singură masă mai mare. O altă opțiune ar fi să curățați mai multe scăunele de grădină și să le folosiți pe post de măsuță de cafea. Acestea vin într-o varietate de culori și modele care ar fi perfecte într-o cameră luminoasă de zi.

* Achiziționarea propriu-zisă – Abia după ce v-ați hotărât asupra unui buget, ați stabilit stilul, funcționalitatea, dimensiunea și materialul, este timpul să începeți căutările propriu-zise. Puteți face cumpărături de la magazine mai scumpe sau mai accesibile, de mobilă sau de bricolaj, puteți cutreiera piețele de vechituri și antichități sau puteți petrece ceva mai mult timp pe site-uri de specialitate. Amintiți-vă doar să luați cu dvs. dimensiunile camerei, ale spațiului disponibil din fața canapelei, înălțimea canapelei și câteva fotografii ale celorlalte decorațiuni interioare. Acestea vă vor ajuta să alegeți un obiect adecvat ca mărime, potrivit ca stil și perfect pentru cameră. Dacă sunteți într-un magazin și ați găsit măsuța ideală, dar încă aveți dubii cu privire la achiziționarea ei, răspundeți repede în minte la aceste nelămuriri: la ce o veți folosi, aveți destul loc pentru ea, vreți să se confunde cu celelalte elemente sau să le întreacă, ce stil ar trebui să aibă – modern, shabby chic, tradiţional, din ce ar trebui să fie confecționată și dacă veți încărca prea mult camera?

Stilizarea măsuței de cafea

Măsuța de cafea reprezintă un punct major de interes în designul camerei. Simpla ei așezare într-un anumit loc nu înseamnă nici pe departe ca munca noastră este gata. Acum, când am descoperit toate secretele achiziționării măsuței ideale, ar trebui să ne preocupe mai mult ca oricând decorarea ei. Dacă o vază cu flori proaspete de sezon și alte câteva decorațiuni vi se par prea mult, aflați că stilizarea măsuței de cafea ar trebui să conțină:

– Elemente naturale (pentru a adăuga culoare și a aduce natura în interior)

– Câteva lumânări (pentru ambianță și miros, mai ales seara)

– Cărți și reviste (pentru a distra musafirii)

– Accente decorative (pentru a declanșa o conversație între oaspeți și a adăuga interes)

– Tăvi (pentru a organiza toate elementele menționate anterior).

La fel cum vă aranjați orice altă zonă din casă, luați lucrurile pe rând. Găsiți piese pe care le îndrăgiți, cărți pe care adorați să le recitiți cu plăcere și lumânărele parfumate de diferite forme, culori și mărimi. Modul în care vă hotărâți să decorați măsuța de cafea cu aranjamente mai mult sau mai puțin speciale, va reflecta ceva din pasiunile și personalitatea dvs. sau a familiei, și astfel micuța masă de cafea din living va ieși din anonimat, devenind centrul de atracție al încăperii.

* Afișați o colecție de obiecte preferate – De multe ori panorama unei măsuțe de cafea goale poate fi înspăimântătoare. Este bun și minimalismul, nu avem nimic împotriva lui, dar parcă niște reviste aruncate neglijent și o vază cu flori au un efect mult mai puternic. Nu întotdeauna cărțile trebuie să fie păstrate în biblioteci, etajere sau pe diverse polițe montate pe perete. Unele dintre ele, ca de exemplu cărțile „de suflet”, pot participa activ la accesorizarea măsuței de cafea din living. Chiar dacă o carte nu se alege după copertă, ci după conținut, ar fi ideal ca de data aceasta cărțile alese pentru acest demers decorativ, să aibă copertele colorate în ton cu paleta cromatică generală a decorului. Pentru o cameră decorată în alb și negru, sau tonuri de gri, puteți alege niște cărți negre, gri sau albe, dar și unele în contrast, ca roșu sau roz aprins. Puteți alătura teancului cu cărți, un teanc de reviste colorate, asigurându-vă că cele două teancuri au înălțimi diferite. La vedere vor sta cele ale căror titluri sunt foarte vizibile și pronunțate, care vor crea un detaliu vizual de efect.

* Stratificați cu tăvi – Mesele mari de cafea nu se mai simt atât de masive atunci când adăugați mai multe tăvi, prin care efectiv îi separați suprafața. Un efect decorativ chic îl puteți obține și cu ajutorul unei tăvi frumos lucrate, din diverse metale (inox, argint, cupru etc), aliaje de metal sau din lemn, cu o lucrătură deosebită. Rolul lor va fi atât estetic, cât și funcțional. Măsuța de cafea este un loc potrivit pentru a expune și unul sau două obiecte dragi, așa cum sunt o ceașcă din porțelan cumpărată dintr-un anticariat, un aparat foto vintage, micile decorațiuni primite cadou, cumpărate din vacanțe și călătorii sau fotografiile celor dragi. O tavă pe care încap 6 cești de cafea este ideală pentru a decora o măsuță lungă și mai îngustă. Potrivit designerilor de interior, tava creează impresia unei măsuțe mai mici conferindu-i un aspect deosebit. Recomandarea ar fi, ca pe tavă, să așezați o vază și alte câteva decorațiuni micuțe și delicate.

* Asortați decorațiunile – Puneți pe masa de cafea obiecte în culori similare cu cele de pe țesăturile din jur. Păstrați flori alături de imprimeurile florale sau obiecte pătrate și dreptunghiulare lângă imprimeurile geometrice.

* Optați pentru un aranjament simplu – De foarte multe ori o vază foarte simplă (poate chiar din sticlă transparentă) cu un buchet elegant de flori (care poate fi înlocuit oricând) este tot ce aveți nevoie pentru a nu încărca inutil decorul. Decorurile frumoase și rafinate conțin întotdeauna și compoziții din flori proaspete, mai ales flori de sezon: frezii, bujori, lalele, hortensii, liliac, trandafiri, flori de câmp etc. Așezați-le într-o vază joasă și nu le lăsați cozile prea lungi. Decorurile simple gen boluri din lemn pentru potpourri sau o vază transparentă umplută cu pietricele vor avea întotdeauna efectul scontat. Dacă vreți să vă îndulciți oaspeții, lăsați pe măsuța de cafea o bombonieră cu design deosebit cu diverse sortimente de dulciuri.

* Luminați măsuța de cafea – O cameră de zi cu aspect proaspăt și contemporan poate beneficia de prezența unui felinar supradimensionat așezat pe măsuța de răchită din fața canapelei. Îl puteți folosi în loc de lumânări sau împreună cu ele. Nu este nevoie să folosiți multe lumânări parfumate, este suficientă una mare sau cel mult trei, de mici dimensiuni, pentru a completa compoziția la care ați lucrat. Iar, dacă veți fixa lumânarea pe un sfeșnic cu design frumos, confecționat din sticlă, fier forjat, argint sau cupru, efectul decorativ obținut va fi și mai spectaculos.

* Folosiți mai multe obiecte mai mici – Două tobe africane pot lua locul unei măsuțe de cafea mai mari. Sunt mai bune pentru fluxul de trafic decât una mare și colțuroasă de care vă puteți lovi, și ușor de mutat oriunde aveți nevoie de ele. În loc de o măsuță de cafea mare, puteți opta și pentru patru cilindri, găsiți pe la magazinele de antichități, care pot fi mutați cu ușurință prin toată camera. Accentuați-i cu flori și cărți pentru a ieși în evidență. Obiectele decorative sunt o altă idee potrivită. Sticlele colorate în forme variate creează un aspect elegant, strălucitor pentru o măsuță de cafea, mai ales dacă și blatul este din sticlă opacă.

* Variați înălțimea decorațiunilor – Compozițiile contează. Aranjat artistic, orice obiect poate deveni un lucru de o rară frumusețe. Jucați-vă cu „înalt, mediu, scund”! Dacă se întâmplă să vă aflați în pană de idei, puteți urma regula celor trei, mai exact, alegeți 3 obiecte pe care să le aranjați într-un singur grup sau alegeți mai multe obiecte pe care le dispuneți sub forma a trei grupe diferite. Ceea ce contează este să fie un număr impar. Pentru a crea un interes vizual, culoarea mesei de cafea și cea a obiectelor din grupul de trei trebuie să se completeze într-un mod armonios. Puteți alege culori complementare sau nuanțe din aceeași paletă cromatică, ideea este ca efectul final să fie unul delicat și plăcut. Atunci când stilizați masa de cafea cel mai important lucru este ca decorul să fie echilibrat, iar echilibrul se poate realiza prin simetrie. Obiectele nu trebuie să fie neapărat identice, ci trebuie să fie proporționate în ceea ce privește mărimea și textura. Când decorați masa de cafea la fel de important este să nu o încărcați prea mult, pentru a-și păstra în continuare funcția practică.

* Acoperiți măsuța cu un material textil – Dacă aveți o măsuță de cafea mai veche al cărei aspect nu vă mai satisface, o puteți acoperi în totalitate cu un material textil într-o nuanță potrivită cu restul decorului din living. Și iată cum, printr-un gest atât de simplu, puteți personaliza și moderniza o piesă veche de mobilier. Dat fiind faptul că aveți deja un element care transformă măsuță de cafea în vedeta livingului, nu este indicat să mai folosiți și alte decorațiuni mici.

* Adăugați culori, texturi și accente naturale – Veți îndrăgi rapid decorul cu obiecte elementare și naturale, cum ar fi niște boluri din lemn antic și un corn din sticlă, întrucât adaugă „istorie” unei camere, dar pot fi și funcționale. Decorul imprimă o altă dimensiune puternică siluetelor de mobilier și neutrelor liniștitoare ale spațiului. Obiectele de artă o pot apuca în orice direcție doriți dvs. și pot schimba în totalitate o cameră. Indiferent de ce obiecte alegeți pentru personalizarea măsuței de cafea, trebuie să obțineți un „boost” de culoare. Puteți schimba decorul mesei cu ceva mai colorat, mai înflorat sau mai clasic, în funcție de starea de spirit sau de anotimp. Așadar, dacă vă permite cromatica încăperii, mergeți pe accente de culoare mai puternice (mai ales dacă livingul este în culori neutre: alb, maro, bej). Dacă aveți deja o culoare dominantă în living, atunci completați-o prin nuanțe complementare sau jucați-vă cu tonuri și subtonuri ale culorii dominante. Dincolo de culori, asociați și un obiect dintr-un material mai interesant. Fie ceva metalic – pe care îl puteți asocia cu nuanțe de gri sau roz, fie un obiect auriu sau de culoarea bronzului, fie unul de lemn – cu negru sau verde. Deși par accente puternice, vor arăta perfect pe măsuța de cafea. Pentru rezultate demne de invidiat, puteți opta pentru o măsuță de living într-o culoare ușor diferită de cea a canapelelor și a fotoliilor pentru că, în felul acesta o veți pune și mai mult în valoare.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.houzz.com/ideabooks/27686787/list/how-to-pick-out-a-coffee-table

http://freshome.com/2012/11/07/10-easy-tips-to-picking-the-perfect-coffee-table/

http://theeverygirl.com/feature/how-to-style-a-coffee-table

http://www.housebeautiful.com/home-remodeling/interior-designers/how-to/g1336/coffee-table-decorating-tips/?slide=2

https://laurelberninteriors.com/2019/03/03/how-to-style-a-coffee-table/

http://www.houzz.com/ideabooks/21540/list/ten-things-to-consider-when-choosing-a-coffee-table

https://www.thespruce.com/coffee-table-styling-ideas-4126581

https://www.mydomaine.com/how-to-style-a-coffee-table