Un lup, sacrificat legal în septembrie în orașul Val d’Ajol (Vosges), a fost identificat pentru prima dată în Franța ca provenind dintr-o descendență din Europa Centrală și Marea Baltică, anunțat miercuri, 24 februarie, Oficiul Francez pentru Biodiversitate (OFB) ) într-un comunicat de presă.
Analiza genetică a rămășițelor a arătat „o semnătură tipică a populațiilor de lupi din Europa Centrală și din Marea Baltică și nu a tulpinii franco-italiene prezente istoric pe teritoriul francez de la începutul anilor 1990”, a explicat l ‘OFB. Tehnicile de analiză le-au permis biologilor să retraseze istoria vieții acestui lup, al cărui comportament de prădător „deosebit de feroce” a determinat autoritățile franceze să emită o autorizație pentru împușcarea lui. El a fost doborât în timp ce urmărea nişte vite în noaptea de 22 spre 23 septembrie 2020 în Vosges, detaliază OFB.
Potrivit cercetărilor biologilor, acest lup, identificat pentru prima dată după un eșantion de excremente pe 1 ianuarie 2020, s-a născut în 2019 într-o haită din Herzlake din Saxonia Inferioară (Germania), în apropiere de Meppen. Timp de mai multe luni a migrat prin Olanda, Belgia, în zona graniței germano-luxemburgheze din Renania-Palatinat (Germania), înainte de a ajunge în Franța în Vosges și Haute-Saône.
În timpul periplului său, animalul a făcut multe victime, inclusiv peste 50 de oi în Olanda. De asemenea, a fost lovit de o camionetă în Belgia, dar acest incident nu pare să-l fi afectat, potrivit OFB. (www.lefigaro.fr – 25 februarie)/rcostea