Președintele Rodrigo Duterte a prelungit până la sfârșitul lunii martie lockdown-ul în capitala Manila

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a prelungit, până la sfârșitul lunii martie, măsurile de restricție împotriva coronavirusului instituite în capitală, în contextul în care autoritățile așteaptă sosirea vaccinurilor produse de companiile Sinovac Biotech, din China, și de AstraZeneca, din Marea Britanie, a transmis sâmbătă purtătorul de cuvânt al președintelui.

Filipine va fi ultima țară din Asia de Sud-Est care va primi un prim transport de vaccinuri, respectiv 600.000 de doze Sinovac donate de China, transport care sosește duminică, iar prin programul COVAX urmând să ajungă luni alte 525.600 de doze produse de AstraZeneca.

Filipine este a este a doua cea mai grav afectată de pandemie țară din Asia de Sud-Est în privința numărului mare de infecții și decese pe fondul COVID. Măsurile de restricție vor rămâne în vigoare încă o lună în Manila, zonă ce reprezintă 40% din producția economică națională, a declarat Harry Roque, purtătorul de cuvânt al președintelui Duterte.

De asemenea, în lockdown parțial se află orașul Davao din sudul orașului și Baguio din nordul țării. Restricțiile limitează activitățile întreprinderilor și transportul public. Decizia a fost anunțată după confirmarea, vineri, a 2.651 de noi infecții, cea mai mare creștere zilnică din ultimele peste patru luni, și înregistrarea unui nou record de 2.921 cazuri, confirmate sâmbătă. În ciuda solicitărilor pentru redeschiderea economiei, Duterte a promis să mențină restricțiile în capitala Manila până la demararea campaniei de vaccinare în masă./cstoica/ovidiu

www.reuters.com – 27 februarie