S-a decis suspendarea pentru un an de zile a PUZ-urilor din sectoarele Bucureştiului

Zi lungă ieri şi tensionată şi la Primăria Bucureşti, unde Consiliul General a decis, după ore de dezbateri, suspendarea pentru un an de zile a Planurilor Urbanistice Zonale din sectoarele Capitalei, cu excepţia Sectorului 1, care nu are un PUZ aprobat. Decizia îi nemulţumeşte pe unii primari de sector şi pe dezvoltatorii imobiliari şi sunt voci care spun că ar putea duce la creşterea preţurilor la locuinţe. Argumentul administraţiei generale este că trebuie să se pună capăt dezvoltării haotice a oraşului şi să fie protejaţi locuitorii.
Reporter – Costin Grigore: Primarul general, Nicuşor Dan, a argumentat decizia şi a explicat că fără o astfel de suspendare s-ar fi putut distruge în continuare sute de hectare de spaţiu verde şi implicit sănătatea bucureştenilor:
Nicuşor Dan: Ani de zile a prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în fața interesului public. Prin aceste PUZ-uri de sector într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii și vârstnicii au boli cardiovasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spațiu verde. Este un semnal pentru toți investitorii de bună credință, pentru arhitecți, pentru constructori că orașul ăsta are nevoie de dezvoltare, dar că această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă și mai ales trebuie să fie făcută pentru cetățean şi nu pentru niște interese speculative.
Reporter: În perioada de suspendare a PUZ-urilor de sector, cei care au autorizaţie de construire sau demolare vor putea să îşi continue lucrările, însă pentru cei care au doar certificate de urbanism, nu vor mai fi emise autorizaţii şi se va proceda la verificarea actelor, o decizie care nu este, însă, pe placul dezvoltatorilor imobiliari, după cum a declarat Antonela Comşa, reprezentanta unei companii.
Antonela Comşa: Lasă loc de interpretări şi lasă loc de speculaţii această „analiză” a certificatelor de urbanism. Nu mai vorbim că cei cărora le-a fost emis un certificat de urbanim deja au făcut nişte investiţii.
Reporter: Şedinţa în care a fost luată decizia suspendării PUZ-urilor de sector a durat cinci ore. A fost intens disputată perioada pentru care să fie valabilă suspendarea. Primarul capitalei anunţase că doreşte ca durata sa fie de doi ani, dar partenerii liberali au sustinut ca este prea mult, în defavoarea unor proiecte importante, şi au propus doar câteva luni. Până la urmă s-a stabilit suspendarea pentru un an. Cele cinci PUZ-uri de sector reglementează peste 80% din suprafaţa Bucureştiului. Aceste acte au o puternică suspiciune de nelegalitate, a mai susţinut primarul general.#HUN/aburtica/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 februarie