Amplu exercițiu militar în Portul Constanța

În Portul Constanța a început astăzi exercițiul militar Poseidon 21, sub comanda Forțelor Navale Române. La antrenamentele din Marea Neagră, care vor dura până la 6 martie, participă 700 de militari din șase țări membre NATO. Are detalii corespondentul RRA, Sorin Cealera:
Reporter: Poseidon 21 urmărește consolidarea capacității de reacție rapidă a Alianței, în contextul mediului de securitate fragil din regiunea Mării Negre. În exercițiu sunt integrate secvențe de luptă subacvatice de suprafață și aeriene, în care rolul inamicului va fi jucat de avioane de luptă din Franța, Spania și România. Contraamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române:
Mihai Panait: Din Marea Mediterană, de pe portavionul Charles de Gaulle, vom practica exerciții de luptă împotriva navelor de suprafață și împotriva aviației cu patru avioane rafale. De asemenea, partenerii spanioli care execută misiune de poliție aeriană de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu sunt prezenți în exercițiu.
Reporter: În Marea Neagră sunt încă baraje de mine din cel de Al Doilea Război Mondial, acum inactive, dar care constituie un bun prilej de a exersa situațiile reale pentru vânătorii de mine. La exercițiu va participa Gruparea navală permanentă NATO de luptă contra minelor marine. Secvențele exercițiului sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de autorități pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii COVID-19./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie