Este posibil ca EPP să suspende drepturile delegaţiei Fidesz în cadrul grupului parlamentar din Parlamentul European

Grupul parlamentar al Partidului Popular European (EPP) a mai făcut un pas în direcţia excluderii partidului de guvernământ maghiar, Fidesz. În prezent se lucrează pentru izolarea legiuitorilor maghiari – scrie Politico. La o şedinţă extraordinară ţinută vineri la o zi şi o oră neobişnuită, s-a decis că pe viitor va fi posibilă suspendarea drepturilor unei delegaţii în ansamblul ei şi nu doar a unor membri individuali. Potrivit informaţiilor ziarului, convocarea şedinţei la sfârşitul săptămânii, când de obicei deputaţii au alt program, a fost necesară pentru că mai mulţi membri ai grupului, printre care şi germani, considerau că nu se mai poate amâna această discuţie, având în vedere comportamentul antieuropean al Fidesz. Decizia va fi confirmată probabil miercuri şi pentru adoptare va fi nevoie de o majoritate de două treimi. Dacă decizia va fi votată, atunci – spun deputaţii – este aproape sigur că prima dată se va aplica faţă de Fidesz, deşi încă nu este stabilită data acelei dezbateri. Suspendarea drepturilor partidului maghiar în cadrul grupului parlamentar EPP va fi un moment important în relaţia familiei politice cu Fidesz, care este problematică de multă vreme, având în vedere că reprezentanţii partidului lui Orbán Viktor de o perioadă mai lungă atacă politica şi personalităţile EPP. În plus, situaţia statului de drept în Ungaria este îngrijorătoare. Membru al grupului parlamentar EPP, luxemburghezul Christophe Hansen a declarat pentru publicaţie că sunt pe drumul cel bun ca maghiarii să nu-şi poată exercita drepturile în cadrul grupului. Desigur, delegaţia Fidesz va încerca să vină cu amendamente la această propunere, dar majoritatea le va respinge, astfel că, dacă ar fi în locul deputaţilor Fidesz, ar renunţa la acest experiment – a adăugat Hansen. Ultima picătură în pahar a fost când Deutsch Tamás, un membru al delegaţiei maghiare, l-a acuzat pe liderul grupului parlamentar EPP Manfred Weber că foloseşte metodele Gestapoului şi a NKVD-ului. În acel moment, mai mulţi deputaţi au ajuns la concluzia că trebuie să se pună capăt provocărilor maghiarilor. Unele partide membre au mai încercat excluderea Fidesz din EPP, însă aceste tentative au fost mereu blocate de partidele germane Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU).
Cu acest subiect se ocupă şi ziarul german Handelsblatt. Ziarul îl citează pe europarlamentarul Daniel Caspary, liderul delegaţiei CDU care este sigur că instituţia suspendării colective va intra în vigoare în grupul parlamentarul EPP. Acesta însă consideră util ca liderii familiei politice să se aşeze la masă cât mai repede cu Orbán Viktor şi să clarifice dacă mai doreşte să fie membru în EPP şi dacă da, atunci este dispus să îşi schimbe radical comportamentul. Partea maghiară ar trebui să interpreteze acest gest ca o mână întinsă. Potrivit informaţiilor ziarului, marea majoritate a grupului parlamentar este de acord ca în viitor drepturile unei întregi delegaţii să poate fi suspendate.
Posibilitatea plecării Fidesz din EPP a fost analizată şi de către partidul maghiar. Orbán Viktor încă din anul 2018 a discutat cu preşedintele Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini şi cu preşedinta Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen. Proiectul lor de a crea un grup parlamentar în Parlamentul European care să integreze partidele care stau mai la dreapta de EPP s-a spulberat – scrie poartalul maghiar 444.hu – după alegerile europarlamentare, care au fost câştigate de EPP. Ideea de a găsi o alternativă faţă de grupul conservator însă îi preocupă pe liderii Fidesz. În decembrie anul trecut – conform relatării publicaţiei electronice HVG – ministrul de externe maghiar Szijjártó Péter a făcut un tur la partidele de extremă dreapta din Europa. Astfel s-a întâlnit cu preşedintele Partidului Libertăţii din Olanda, Geert Wilders, cu liderul Partidului Popular din Danemarca, Morten Messerschmidt, cu preşedintele Partidului Finlandezilor, Ville Tavio şi cu preşedintele Partidului Libertăţii Austriece, Norbert Hofer. Se pare însă că nici aceste tratative nu au dat mari speranţe pentru Orbán Viktor, care în ultima vreme face tot posibilul să rămână în interiorul EPP.
Situaţia a fost comentată într-un context mai amplu de prestigiosul cotidian Financial Times. Ziarul susţine că responsabilitatea toleranţei excesive a UE faţă de autocraţii din Budapesta şi Varşovia o poartă Germania, care dintotdeauna a pus interesele economice în faţa principiilor. Fără să o numească pe Angela Merkel, publicaţia îndeamnă conducerea CDU şi CSU să condamne nu doar în cuvinte derapajele de la standardele democratice ale Ungariei şi Poloniei, ci să întreprindă ceva în acest sens. Semnatarul articolului este de părere că reintrarea Statelor Unite în politica mondială sub preşedinţia lui Joe Biden ar putea să aducă o schimbare pozitivă şi în aplicarea cerinţelor statului de drept şi în Europa.

Székely Ervin, RADOR