Îndulcitorii artificiali pot accelera răspândirea rezistenţei la antibiotice

Este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de zahăr poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și cariile dentare. Prin urmare, multă lume recurge la îndulcitori artificiali, ca o presupusă ”alternativă mai sănătoasă”. Indulcitorii artificiali obișnuiți, cum ar fi zaharina și aspartamul, ar putea accelera răspândirea rezistenței la antibiotice, potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Queensland din Australia.
În fiecare an, se consumă peste 117.000 de tone de îndulcitori artificiali, care sunt recunoscuți ca aditivi alimentari siguri. Efectele lor asupra rezistenței la antibiotice erau necunoscute anterior. Potrivit profesorului Jianhua Guo, de la Universitatea din Queensland, recent s-a investigat dacă îndulcitorii artificiali promovează transferul de gene de rezistență la antibiotice între bacterii.
„Studiile noastre anterioare au arătat că multe obiecte obișnuite de uz casnic promovează rezistența la antibiotice”, a spus dr. Guo. „Acest lucru se datorează, printre altele, triclosanului, un agent antimicrobian care este utilizat într-o gamă mare de bunuri de larg consum. Ne-am întrebat recent dacă îndulcitorii artificiali ar putea juca și ei un rol”, a mai spus omul de știință.
Echipa de cercetare a examinat patru indulcitori artificiali consumați în mod obișnuit: zaharină, sucraloză, aspartam și acesulfam-K. Zhigang Yu, student la Universitatea din Queensland, a explicat că îndulcitorii au accelerat semnificativ schimbul de bacterii printr-un proces cunoscut sub numele de conjugare. ”Acest proces este considerat echivalentul bacterian al reproducerii sexuale și are loc atunci când două bacterii intră în contact direct”, a explicat Yu, care a adăugat că ”genele de rezistență sunt transferate de la donator la destinatar și acesta din urma poate deveni o tulpină bacteriană multirezistentă”. Potrivit cercetătorilor, rezultatele, publicate recent în „The ISME Journal”, subliniază riscul potențial asociat cu prezența îndulcitorilor artificiali în alimentele și băuturile noastre.
Rezistența la antibiotice a devenit o amenințare majoră pentru sănătatea publică în întreaga lume. Profesorul Jianhua Guo a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa dacă utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali poate promova rezistența la antibiotice în sistemul urinar și în cel intestinal uman. „Devine clar că trebuie să fim foarte atenți atunci când folosim aceste produse obișnuite, deoarece utilizarea excesivă poate exacerba rapid problemele cauzate de rezistența la antibiotice”, a mai spus expertul./aionescu

www.heilpraxisnet.de – 28 februarie

Ada Ionescu