Eticheta energetică a aparatelor de uz casnic se simplifică

Realizator: În Uniunea Europeană se simplifică de astăzi eticheta energetică a aparatelor de uz casnic. Scopul este de a îmbunătăți în continuare eficiența, iar în premieră noua etichetă energetică va conține și un cod care va oferi informații detaliate despre produsul respectiv.
Reporter: Costin Grigore: Practic, dispar simbolurile „+” (plus) din scara de eficiență energetică, ce va rămâne simplă de la A la G. Nu vor mai exista, de exemplu, categorii de tipul A+ sau A++. Estimarea de consum mediu anual va fi înlocuită cu una a consumului pe ore sau cicluri de funcționare. Din martie, noile etichete se introduc pentru frigidere, congelatoare, mașini de spălat și televizoare. Sursele de lumină vor urma în septembrie, iar pentru restul aparatelor, ca de exemplu cele de aer condiționat sau de încălzire a apei, noile etichetele vor fi introduse ulterior.
Ministerul Energiei amintește că este vorba de una dintre cele mai de succes inițiative ale Uniunii Europene în favoarea consumatorilor. De la introducerea etichetării energetice în 1994 la unele tipuri de produse eficiența a fost îmbunătățită cu peste 80%, ceea ce a dus la economii de câteva sute de euro pe întreaga durată de folosire a aparatului./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)