Ministerul Muncii elaborează proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul de la stat

Realizator: Revine în atenția interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, inițiativă care a mai fost încercată în perioada crizei economice mondiale din 2008-2009. Guvernul pregătește o nouă tentativă de modificare a legii astfel încât cei pensionați din sistemul public să nu mai poată fi angajați la stat decât dacă renunță la pensie sau se mai propune varianta ca bugetarii să lucreze dacă vor până la 70 de ani. Andrei Șerban are detalii despre actul normativ ce ar urma să ajungă săptămâna aceasta în atenția executivului.
Reporter: Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul de la stat este elaborat de Ministerul Muncii. Ministrul de resort, Raluca Turcan, a arătat că analizează mai multe variante, iar una se referă la a oferi posibilitatea persoanelor care au vârsta de pensionare să aleagă între pensie și a continua activitatea până, de exemplu, la vârsta de 70 de ani. Și premierul Florin Cîțu a declarat săptămâna trecută că acesta este un proiect de lege normal cu care este de acord.
Florin Cîțu: Este un proiect de lege pe care l-am discutat în coaliție. Am văzut draftul proiectului de lege. Cred că o să fie comunicare din partea Ministerului Muncii în zilele următoare cu detalii. Va fi o dezbatere publică și vom vedea dacă vor fi și excepții sau nu. Mi se pare un proiect de lege foarte bun. Știți că am încercat și anul trecut acest lucru și mi se pare normal, în momentul în care ai ieșit la pensie să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau dacă vrei să rămâi angajat, atunci să renunți la pensie.
Reporter: În legătură cu acest proiect de lege unii manageri au anunțat că urmăresc soluții complementare. De exemplu, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că în învățământ este posibilă plata cu ora pentru a-i păstra pe profesorii care se pensionează. Altfel, în școala românească va crește numărul personalului necalificat, ceea ce nu este un lucru de dorit.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)