Proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale va fi discutat în plenul parlamentului

Realizator: Proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale ajung astăzi în plenul parlamentului în variantele trimise de guvernul fără nicio modificare după dezbaterile uneori aprinse din comisiile de specialitate. Opoziția a depus aproape 4.000 de amendamente, toate respinse. Majoritatea dintre ele nici nu au mai fost susținute de inițiatori, care acuză executivul că a pregătit un buget de austeritate. Guvernanții vorbesc însă de un proiect pentru dezvoltare și reformă.
Reporter: Iulia Gherman: Ministrul de finanțe, Alexandru Nazare, susține că este un buget al relansarii economice și nu prevede creșterea de impozite și taxe și nici diminuarea salariilor.
Alexandru Nazare: Nu am urmărit doar obținerea unui procent de creștere economică, ci şi calitatea acestei creșteri. Am încercat să acoperim toate nevoile de cofinanţare în privinţa fondurilor europene la toți ordonatorii. O altă provocare a fost să acoperim nevoile de finanțare, resursele în privința combaterii efectelor crizei sanitare și, în același timp, pachetul de măsuri de stimulare pentru economie.
Reporter: Reprezentanții opoziţie spun însă că este un buget de austeritate.
Daniel Suciu, deputat PSD: Apropo de taxe sau impozite care nu cresc, poate fi aşa în spusele dumneavoastră, dar oare acciza la carburant pe care aţi mărit-o cu efectele ei în lanţ în economie cum se numește? Scădere sau mărire? Şi de aici ştim cu toţi ce urmează: preţuri la alimente, la absolut orice în sus și nu în minus.
Reporter: Multe critici din partea social-democrațiilor şi AUR sunt lansate și la adresa bugetului asigurărilor sociale, amendamentele depus fiind îndreptate cu precădere pentru pensii și alocații mai mari. Ministrul muncii Raluca Turcan afirmă că în buget sunt prevăzute sumele pentru plata pensiilor majorate cu 14%, urmând ca o nouă creștere să aibă loc anul viitor. Şi în privinţa alocațiilor pentru copii, ministrul susține că sunt prevăzuți banii pentru majorarea cu 20%, aplicată de la 1 ianuarie, dar nu și pentru cea prevăzută inițial pentru iulie sau august, subiectul urmă să fie discutat la nivelul cualiție de guvernare și tranșat în parlament.
Realizator: Dezbaterile în plenul parlamentului ar urma să înceapă la ora 16:00. Va veni și prim-ministrul Florin Cîțu ca să susțină proiectele, în vreme ce afară sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au anunțat proteste într-o ultimă încercare de a obține creșterea veniturilor anul acesta. Şi reprezentanții sindicaliștilor de la Publisind au anunțat că se vor aduna tot astăzi, însă în fața Ministerului Muncii.#HUN/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)